Americký brankár Jason Bacashihua posilní bystrický hokejový tím

ŠPORT
0 /

Vedenie nášho hokejového klubu z Banskej Bystrice angažovalo na brankársky post Američana Jasona Bacashihuu. Tridsaťdvaročný gólman strávil ostatné tri sezóny v nemeckej DEL v tíme Straubing Tigers. V minulosti si zachytal aj v zámorskej NHL, konkrétne za St. Louis Blues.

Jason Bacashihua absolvoval dovedna 38 duelov základnej časti NHL za St. Louis Blues. Na drafte v roku 2001 si ho ako dvadsiateho šiesteho vybral v prvom kole Dallas Stars. Jason prvé dve profi sezóny odohral za Utah Grizzlies v súťaži AHL. Dallas ho 25. júna 2004 vymenil do St. Louis Blues. Svoj debut v NHL absolvoval v drese Bluesmenov počas sezóny 2005-2006, kedy v drese St. Louis nastupoval aj Vladimír Országh. Jason odchytal solídnych 19 zápasov s percentuálnym priemerom úspešnosti 0,899. Po sezóne reprezentoval USA na MS v Rige. Ďalšiu sezónu odchytal rovnaký počet zápasov za St. Louis s takmer rovnakou úspešnosťou (0,898). Opäť reprezentoval Spojené štáty americké na MS v Moskve. Aj napriek tomu, že v novembri 2007 získalo Colarado Avalanche práva na Jasona a v júli 2011 podpísal dvojcestný kontrakt s Philadelphiou, medzi tri žrde sa už v NHL nepostavil. Philadelphia ho síce dvakrát povolala z farmárskeho tímu Adirondack Phatoms ako „backup goalie“, ale Bryzgalov ani Bobrovski ho do bránky „nepustili“. Jason sa preto rozhodol pre odchod do Európy a tri sezóny odchytal v spomínanom Straubingu.

K novej akvizícii sa pre klubový web vyjadril športový manažér klubu Július Koval:

„Rokovanie s Jasonom bolo náročné, ale korektné. Trvalo trocha dlhšie, ale sme radi, že došlo k dohode.“

Amerického gólmana tak čaká nová skúsenosť v profesionálne kariére. Jason Bacashihua pre web našich ´baranov´ uviedol:

„Som rád, že som sa stal súčasťou organizácie HC ‘05 a teším sa na novú sezónu. Mesto vyzerá naozaj krásne a verím, že sa nám bude dariť.“

Banskobystrický hokejový klub teda v súčasnosti disponuje so štyrmi brankármi. V klube zostali vlaňajšie opory Andrej Košarišťan a Mathieu Corbeil, ako aj mladý Vilim Rosandič. Teraz sa k nim pridá i Jason Bacashihua. Uvidíme teda, kto si vybojuje post jednotky medzi žrďami.

Autor: (bk + web HC ´05), Foto: ilustračné, internet