Alena Procházková chce útočiť na medaily, no potrebuje viac peňazí

ŠPORT
0 /

V Banskej Bystrici sa konala v sobotu tlačová konferencia Úseku bežeckého lyžovania Slovenskej lyžiarskej asociácie, na ktorej hodnotila sezónu aj naša najúspešnejšia bežkyňa na lyžiach Alena Procházková.

Alena Procházková dosiahla na nedávnym majstrovstvách sveta skvelé ôsme miesto v klasickom šprinte. Vzhľadom na finančne poddimenzovaný šport – bežecké lyžovanie, ide o skvelý výsledok, hoci naša Banskobystričanka myslela na medailu:

„S majstrovstvami sveta som spokojná, urobili sme pre dobrý výsledok na nich maximum. Vynechali sme januárové svetové poháre a išli na vysokohorskú prípravu. Týždeň predtým sme sa pripravovali priamo v dejisku svetového šampionátu. Využili sme túto možnosť a dobre sa pripravili na klasický šprint. Dosiahla som krásny výsledok a môžem byť s ním maximálne spokojná. Oficiálny cieľ je teda splnený, ale môj cieľ bol vyšší, čiže je nenaplnený. Chcela som získať medailu, no pokiaľ budeme mať málo ľudí v servise, tak sa nedá urobiť niečo viac.“

Slová Procházkovej by sa mohli naplniť budúci rok v prípade, že dostane na prípravu viac peňazí a priblíži sa v rozpočte svojim konkurentkám. V tímovom šprinte na MS v bežeckom lyžovaní potvrdila, že ak sa lyže dobre namažú, môže súperiť s tými najlepšími na svete, keďže v tejto disciplíne dosiahla v konečnom súčte tretí najrýchlejší čas. Uvedomuje si to aj jej tréner Ján Valuška:

„Našim hlavným cieľom bolo pripraviť sa na majstrovstvá sveta a to nám vyšlo. Práve toto podujatie je kľúčovým meradlom ďalšieho vývoja v pretekárskom zabezpečení. Úvod vo svetových pohároch nám nevyšiel, mali sme materiálne problémy a potom prišli do toho aj zdravotné problémy. Rozhodli sme sa teda v decembri, že už nebudeme pretekať vo svetových pohároch a koncentrujeme sa iba na MS. Nepretekali sme takmer šesť týždňov, no model prípravy nám vyšiel. Realizačný tím bol na svetovom šampionáte bez fyzioterapeuta a lekára. Mali sme troch servismanov, takže sme mali schopnosť aspoň o niečo kvalitnejšie zvládnuť testovanie lyží a pripraviť ich lepšie. Cieľ vyšiel, aj keď Alena mala na viac, bola lepšie pripravená než na ôsme miesto. Formu sme vyladili na sto percent. Ukázalo sa to aj v tím šprinte, kde mala tretí najrýchlejší čas. V klasike na 10km zohralo zle do karát počasie, keď Alena vyštartovala, začalo husto snežiť. Nezachytili sme to už z hľadiska lyží, nemali sme teda šancu na úspech.“

Aj práve skončená sezóna ukázala, že ak má Procházkovej tím kvalitný servis a materiálne zabezpečenie, vie banskobystrická lyžiarka pretekať do desiatky na svete. Na jedného bežca či bežkyňu na lyžiach vyčlenia iné krajiny na celú sezónu minimálne 120 tisíc eur, na Slovensku je to oveľa menej. Na prežitie potrebuje Alena Procházková 50 tisíc eur, optimom by bolo ak by dostala 70 až 80 tisíc eur na sezónu. Prostriedky by sa využili na kvalitné odborné zázemie, servis, fyzioterapeuta, lekára, kvalitné sústredenia a absolvovanie určitého počtu svetových pohárov.

Autor: (job), Foto: Mirka Chabadová