Akrobatické lyžovanie – šport, ktorý si zaslúži viac pozornosti

ŠPORT
0 /

K divácky zaujímavým lyžiarskym disciplínam patrí akrobatické lyžovanie. V Banskej Bystrici máme talentovaného športovca Samuela Babeja, ktorý patrí na Slovensku v akrobatickom lyžovaní k najlepším.

Akrobatické lyžovanie

Disciplína akrobatického lyžovania slopestyle je charakteristická traťou tvorenou umelými prekážkami (skoky, zábradlia), na ktorej musí pretekár predviesť rôzne akrobatické prvky. Medzi skokmi vyžadujúcimi si nemalú dávku odvahy a šikovnosti sú preskoky, saltá a vruty s otočkami od 360 do 1080 stupňov.

Slopestyle je olympijský šport a mal premiéru na ZOH 2014 v Soči. Na posledných Zimných olympijských hrách štartovali aj dve pretekárky zo Slovenska, úspešnejšia z nich bola Zuzana Stromková.

Slopestyle nie je však len o súperení. Je to i o strete energíí jazdcov a divákov, úžasnej atmosfére a v neposlednom rade v našich podmienkach i o ľuďoch, ktorí pomáhajú každoročne tento seriál realizovať. Tento šport ohuruje svojou atraktivitou a dokáže pritiahnuť do lyžiarskych stredísk veľa mladých fanúšikov.

Vyrastajúci bystrický talent Samuel Babej

Aj v meste pod Urpínom vyrastá jeden veľký talent akrobatického lyžovania. Volá sa Samuel Babej.  Na snehu začínal so zjazdovým lyžovaním a v roku 2014 sa začal venovať freeskiingu.  Do povedomia fanúšikov tohto športu na Slovensku sa dostal v sezóne 2016/2017. Po fantastických výkonoch ovládol Slovenský pohár v akrobatickom lyžovaní.

Do sezóny 2017/2018 vstupoval s tými najvyššími ambíciami. V  prvom kole na BIG AIR v Kremnici vo svojej kategórii dominoval. V druhom kole v Jasnej obsadil druhú priečku a tak s veľkými ambíciami išiel bojovať na Donovaly. Tie sa mu podarilo v Riders Parku do bodky naplniť a v juniorskej kategórii získal celkové prvenstvo v Slovenskom pohári vo freestyle lyžovaní.

V kategórii muži máme staronového majstra SR  a je ním Peter Lengyel, rovnako ako v kategórii ženy svoj titul obhájila Zuzana Stromková. V kategórii juniori bol boj o titul veľmi tesný a nakoniec z neho vyšiel víťazne Samuel Babej. 

Juniorským majstrom Slovenska sa teda stal 16 – ročný Bystričan Samuel Babej, študent prvého ročníka Gymnázia J.G.T v Banskej Bystrici. Pri preberaní ceny Samuel povedal:

„Chcem sa ešte sústrediť na posledné kolo Slovenského pohára 17. marca v Jasnej, ktorý som minulý rok vyhral. Bol to úžasný pocit. Zajazdiť dobrý výsledok v každom preteku je pre mňa dôležité. Motivuje ma to do ďalšieho tréningu. Počas najbližších mesiacov ma čakajú sústredenia a výjazdy za snehom spolu so slovenskou reprezentáciou. Teším sa a verím, že budem naďalej napredovať a robiť dobré meno slovenskému lyžovaniu doma i za hranicami,”

 Podujatie bolo súčasťou Slovenského pohára vo freestyle lyžovaní. Súťažilo sa v netradičnom Dew Tour formáte, kde sa hodnotili samostatne skoky a jib. O víťazoch rozhodol súčet oboch sekcií.

Autor: (rj), Foto: ilustračné