Ad Peter Hochschorner: Kuzminová by urobila lepšie, keby zostala v Rusku…

ŠPORT
2 /

Vo chvíľach, keď Slovensko oslavovalo zlatú medailu biatlonistky Anastasie Kuzminovej v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom, prekvapujúcou reakciou na jej výnimočný úspech pod piatimi kruhmi športovú verejnosť zaujal trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Peter Hochschorner ml.

Pavol a Peter Hochschornerovci

Sú dlhoroční slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome v kategórii C2trojnásobní olympijskí víťazi, raz bronzoví, päťnásobní majstri sveta, šesťkrát zlatí na majstrovstvách Európy. Najmä úspech „Hochšíkov“ pod olympijskými kruhmi je výnimočný. Zlatý hetrik dosiahli ako vôbec prví vodní slalomári v histórii.

Peter Hochschorner sa vyjadril k úspechom našej zlatej biatlonistky a podľa jeho názoru Slovensko nie je hodné takej športovkyne, akou je Anastasia Kuzminová:

„Najmä nie pre doterajší nezáujem o špičkových športovcov – olympionikov zo strany našej vlády a štátu. To je jedna veľká mizéria. Naši politici nás, športovcov, poznajú iba vtedy, keď sa nám darí, keď sa môžu s nami po nejakom veľkom úspechu odfotiť. Ale inak sa o nás nezaujímajú. Zažili sme to v živote mnohokrát; viem, o čom hovorím.“

Ako ďalej priznal, je veľmi rozčarovaný z úrovne finančnej podpory športu v rodnej krajine. Nečakal, že to bude tak zlé. Kompetentní ľudia podľa neho vôbec nemyslia na športovcov, nemajú záujem podporiť športové talenty, nemajú záujem podporovať perspektívnych pretekárov, ktorí by raz mohli Slovensko reprezentovať na olympiáde, resp. na zimnej olympiáde.

„Je to zlé. Pekné a ideálne je to iba pred televíznymi kamerami. Realita je však iná a smutná. Podpora štátu pre šport vo všeobecnosti je naozaj úbohá. Myslím si, že Kuzminová by urobila lepšie, keby zostala v Rusku. Určite by za svoje terajšie olympijské úspechy dostala oveľa viac peňazí, ako dostane u nás. U nás každý do kamery nasľubuje, ale realita je iná. Ale to som už hovoril. To by bolo opakovanie toho istého, čo podľa mňa nemá význam.“

uviedol Peter Hochschorner.

Podľa neho ľudia, ktorí by športovcom mali pomôcť pri ich začiatkoch, im nepomôžu.

„Som z toho veľmi smutný a rozčarovaný. Možno aj preto, lebo my sme prišli o našu disciplínu, v ktorej sme boli najlepší na svete, a nikoho to netrápi. My sme boli zaujímaví pre politikov vtedy, keď sme nosili medaily. Teraz, keď pomaly s kariérou končíme, si musíme pomôcť sami,“

zdôraznil štvornásobný olympijský medailista.

Kuzminovej úspech a problém financovania športovcov

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa k financovaniu slovenských športovcov, ktorí súťažia na olympijských hrách v Pjongčangu, vyjadrilo prostredníctvom tlačovej správy:

„V súvislosti s témou financovania našich športovcov, ktorí reprezentujú Slovensko na Zimných olympijských hrách 2018 by sme radi uviedli, že športoví reprezentanti sú financovaní z viacerých verejných zdrojov. Financie im poskytuje jednak národný športový zväz, rezortné športové stredisko (napríklad Dukla Banská Bystrica pod Ministerstvom obrany SR, Národné športové centrum pod Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR či Športové centrum polície pod Ministerstvom vnútra SR).“

Ďalším významným zdrojom podľa ministerstva je príspevok na prípravu reprezentanta zaradeného do tzv. top tímu. Úspešní reprezentanti dostávajú takisto odmeny za dosiahnuté výsledky na olympijských a paralympijských hrách, ako aj majstrovstvách sveta a Európy. Tie športovcom poskytuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci so Slovenským olympijským výborom a Slovenským paralympijským výborom.

Finančné súboje olympionikov alebo venovať sa športu naplno keď mám výsledky

Pre mnohých športovcov je výsledok na olympiáde podstatný aj z finančného hľadiska. Kvôli dennému tréningovému plánu nemajú dostatok času na iné zamestnanie, ale z niečoho žiť musia. Práca na čiastočný úväzok, sponzorstvo, či crowdfunding často nestačia.

Napríklad americký rýchlokorčuliar Mitchell Whitmore obsadil vlani na svetovom šampionáte štvrté miesto. Na základe tohto umiestnenia z kľúčových pretekov získal deväťmesačné štipendium na financovanie svojich tréningov a životných nákladov. V prípade, že by bol na 500 – metrovom úseku ešte o pol sekundu rýchlejší a skončil by tretí, za umiestnenie na stupni víťazov by mal v rámci štipendia zopár stovák dolárov navyše.

V civilnom živote sa pri platbe za nájom a stravu spolieha na podporu zo strany amerického olympijského výboru. Táto finančná podpora je ale závislá na dosiahnutých výkonoch.

Ale aj športovci, ktorí ešte nemajú medailu, môžu mať sponzorov, ktorými bývajú miestne firmy. Dobrým príkladom je alpská lyžiarka Stacey Cooková. Súťažila už na troch olympijských hrách, ale nikdy nezískala medailu. Cookovej sponzor je lyžiarsky areál Mammoth Mountain, jej domovský rezort v Mammoth Lakes v Kalifornii. Poskytuje jej financie preto, lebo popularita tejto športovkyne mu prináša peniaze do rezortu. Najlepším športovcom sa dostane viac pozornosti sponzorov až po olympijských hrách. Musia však získať cenný kov.

 Finančné odmeny za medailové umiestnenie na ZOH 2018 (v eurách)
krajina zlato striebro bronz
Singapur 815 tisíc 407 tisíc 204 tisíc
Kazachstan 204 tisíc 122 tisíc 62 tisíc
Azerbajdžan 202 tisíc 101 tisíc 51 tisíc
Taliansko , 135 tisíc 68 tisíc 45 tisíc
Maďarsko 102 tisíc 73 tisíc 58 tisíc
Česko 69 tisíc 35 tisíc 21 tisíc
Slovensko 50 tisíc 40 tisíc 30 tisíc
Rusko 50 tisíc 31 tisíc 21 tisíc
Francúzsko 45 tisíc 18 tisíc 11 tisíc
USA 31 tisíc 18 tisíc 12 tisíc
Nemecko 18 tisíc 14 tisíc 10 tisíc
Kanada 12 tisíc 10 tisíc 7 tisíc

V tabuľke nenájdeme Veľkú Britániu, Švédsko ani Nórsko. Športovci z týchto krajín víťazstvom získavajú len česť a slávu. Nóri ale môžu, tak ako Američania, získať jednoročné štipendium a to až do výšky 12 tisíc eur. Pokiaľ však pretekaním zarobia viac ako 50 tisíc ročne, čo väčšina nórskych hviezd spĺňa, nedostanú nič.

Napriek neľahkej finančnej situácii, ktoré strpčuje život nielen športovcom, predstavuje pre väčšinu z nich súťažné zápolenie niečo viac ako len riešenie materiálnej otázky blízkej budúcnosti. Ide predsa v prvom rade o posunutie hraníc, osobných aj športových. Na to sa tešia diváci na každých olympijských hrách.

A čo sa týka výrokov Petra Hoschornera v súvislosti s Nasťou Kuzminovou, trojnásobnou olympijskou víťazkou, vybral si asi zlý príklad. Dá sa pochopiť jeho rozčarovanie z toho, že ich kategória už nebude olympijským športom, ale všetci vedia, že Nasťa našla na Slovensku útočisko práve vtedy, keď jej materská krajina Rusko stratila o túto špičkovú biatlonistku záujem počas jej tehotenstva.

U nás Kuzminová našla útočisko v armádnom stredisku banskobystrickej Dukly a slovenskej reprezentantke sa za jej výkony odvďačí aj štát, nehovoriac o sponzoroch…

Zdroj: (rj) a agentúry, Foto: TASR a ilustračné