Zrekonštruovaná Hodinová veža bude v auguste opäť pýchou Námestia SNP

KULTÚRA
2 /

Banskobystričania i návštevníci nášho mesta si už všimli, že zo šikmej Hodinovej veže už zmizlo vonkajšie lešenie. Už onedlho si budú môcť bezpečne vychutnať jedinečný pohľad na Námestie SNP z vtáčej perspektívy.

V stredu 30. júla 2014 o 16:00 hod. sa zdemontovala posledná časť lešenia na dominante Námestia SNP – šikmej Hodinovej veži. Stavebné práce na ochodzi i fasáde sú tak definitívne ukončené a pred finálnym sprístupnením veže sa čaká na záverečnú fázu rekonštrukcie.

Otvoreniu historickej pamiatky musí totiž nevyhnutne predchádzať vymaľovanie interiéru, oprava interiérových omietok schodiska a upratovacie práce. Na slávnostné otvorenie a sprístupnenie Hodinovej veže počas letnej sezóny sa tak obyvatelia mesta i návštevníci Banskej Bystrice môžu tešiť v druhej polovici augusta 2014.

Historik a mestský poslanec Marcel Pecník k dokončeniu rekonštrukcie uvádza:

„Hodinová veža je jednou z najväčších atraktivít hlavného banskobystrického námestia. Mesto malo urobiť všetko preto, aby bol krásny pohľad z nej sprístupnený všetkým záujemcom už na začiatku tejto letnej sezóny. Tak sme o tom aj hovorili v kultúrnej komisii a zastupiteľstve. Verím však, že vďaka finišujúcim prácam bude ešte počas augusta veža dostupná.“

Veža je uzatvorená od leta minulého roka. Pôvodným zámerom  mesta bolo vykonať jej rekonštrukciu a sprístupniť ju verejnosti do začiatku turistickej sezóny 2014. Mestský úrad podal žiadosť o grant Ministerstva kultúry SR z programu „Obnovme si svoj dom – podprogram Obnova kultúrnych pamiatok“ v decembri 2013. Financie sa podarilo zabezpečiť v apríli 2014.

„Peniaze na spolufinancovanie sme v mestskom zastupiteľstve schválili, prispelo aj Ministerstvo kultúry. Leto sa nám pomaly míňa, turistická sezóna vrcholí, škoda, že zatiaľ bez krásneho výhľadu, ktorý veža záujemcom mohla poskytovať tak, ako vždy predtým,“

dodáva Pecník.

Bystrická Hodinová veža sa kvôli svojmu vyoseniu 68 cm nazýva aj „šikmá“. Naši predkovia ju začali stavať v roku 1552 a od 18. storočia prestavbami prešla do súčasnej podoby. a stala sa veľmi obľúbenou turistickou atrakciou. Z ochodze, na ktorú sa dá dostať po 101 schodoch, je krásny výhľad na Kapitulskú ulicu, Mestský hrad, Námestie SNP a široké územie Banskej Bystrice s okolím.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová