Zábava, dobrodružstvo a vzrušenie v banskobystrickom multikine začiatkom februára  

KULTÚRA
1 /

V Cinemax BB pripravili pre svojich návštevníkov zaujímavý a vzrušujúci začiatok februára. Nechýbajú filmové premiéry s takými hviezdami, ako sú Johny Depp, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman a ďalšie.

CHARLIE MORTDECAI

Mortdecai, Charlie Mortdecai. Má rád peniaze, neslušné vtipy, alkohol a svoje sofistikované fúzy, zamestnaný je ako aristokrat. V akčnej komédii Mortdecai (áno, film dostal meno práve po ňom) sa vrhne do veľkolepého pátrania po ukradnutom obraze, precestuje polovicu zemegule a bude čeliť mnohým protivníkom. Neodolateľne zhýralého Mortdecaia si s radosťou jemu vlastnou zahral Johnny Depp, sekundovať mu budú Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany, Olivia Munn či Jeff Goldblum.

V žonglovaní nikdy nevynikal a pravdu povediac ho ani nikdy neskúšal, teraz však bude musieť vybalansovať partičku solídne nazlostených Rusov, britskú MI5, medzinárodných teroristov a tiež svoju manželku s nekresťansky dlhými nohami. Charlie Mortdecai, svetom ostrieľaný obchodník s umením a na čiastočný úväzok aj podvodník, sa zapája do naháňačky za ukradnutým obrazom.

Pre svoju vlasť, pre kráľovnú … a pre peniaze. Obraz by totiž mal viesť k utajenému sejfu až na prasknutie naplnenému nacistickým zlatom. Vyzbrojený verným komorníkom a výstavnými fúzikmi drží v ruke hlavný triumf. Seba. „Počas štúdií na pomerne slušnej druhoradej internátnej škole som prišiel na to, že v bitke môže vyhrať vlastne každý, pokiaľ je pripravený vraziť súperovi prst do oka,“ hovorí na margo svojho štýlu sám Mortdecai.

KÓD ENIGMY

V zime roku 1952 britská polícia dostala hlásenie o vlámaní do domu profesora matematiky a  kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namiesto páchateľa tohto zločinu však v putách odviedli samotného Turinga, ktorý bol obvinený zo sexuálnych priestupkov a čakal ho zničujúci súdny proces. Takmer nikto zo zúčastnených nevedel, že ide o vojnového hrdinu, ktorý sa spolu s tímom podieľal na prelomení kódu legendárneho nemeckého šifrovacieho stroja Enigma.

The Imitation Game rozpráva príbeh matematického génia, ktorý vďaka svojmu úžasnému talentu pomohol skrátiť 2. svetovú vojnu a zachránil tak tisícky ľudských životov.
V septembri 2009 sa britský premiér Brown v mene vlády Alanovi Turingovi ospravedlnil za všetky neprávosti a 24. decembra 2013 mu kráľovná Alžbeta II. udelila kráľovskú milosť.

ŽENA V ČIERNOM 2: ANJEL SMRTI

Druhá svetová vojna zachvátila Veľkú Britániu, Londýn je v plameňoch a ľudia sa zúfalo snažia uniknúť pred smršťou nepriateľských náletov. Skupine detí a ich pôvabnej učiteľke Eve sa podarí dostať do bezpečia anglického vidieka. Úkryt nájdu v starej opustenej vile Eel Marsh, ktorú spája s pevninou len úzky pás cesty. Zakrátko si Eve všimne u detí zvláštne správanie. S pomocou vojaka Harryho zistí, že ich príchod prebudil v dome temné sily, omnoho desivejšie než neďaleké hrôzy vojny. Eve tak musí prekonať strach nielen z vlastných démonov, ale aj zo zlovestnej ženy v čiernom, pretože v hre je tentoraz príliš veľa životov.

 

DETSKÉ KINO – PADDINGTON

(víkend   31.1. – 1.2.2015 o 13:20)

Paddington je medvedík, ktorý nosí vlnený kabát a neforemný klobúk. Jeho oblúbené jedlo je marmeláda. Napriek tomu, že žije v Londýne, pochádza z Peru. Jeho rodičia zahynuli počas zemetrasenia, keď mu bolo len pár týždňov a tak sa ho ujala teta Lucy. Keď odišla do domova dôchodcov, rozhodla sa, že pošle Paddingtona (peruánskym menom Pastuso) do Anglicka. Sedel sám na kufri, s klobúkom na hlave a lístočkom okolo krku: „Postarajte sa o tohoto medvedíka, prosím.“

A tak ho našli manželia Brownovci. Vzali ho do svojej rodiny, dali mu meno podľa miesta, kde ho našli (Paddington je názov železničnej stanice) a spravili z neho dalšieho člena rodiny, v  ktorej žili ešte dve deti – Jonathan a Judy a gazdiná – paní Birdová. Všetko by bolo dobré, ale len dovtedy, kým sa na scéne neobjavila riaditeľka miestneho múzea Milicent (Nicole Kidman), ktorá chce vytvoriť preparovaný exponát.

Literárna predloha spisovateľa Michaela Bonda bola predmetom  spracovania mnohých kníh a televíznych seriálov a vďaka producentovi  takých filmových hitov ako Harry Potter a Gravitácia, Davidovi Heymanovi, sa jej dostala veľkolepá filmová podoba. Réžiu filmu má Paul King, tvorca kultovej snímky Bunny a býk (Bunny and the Bull).

ARTMAX – LEVIATAN

(utorok  3.2.2015 o 20:50)

Kolia žije v malom meste blízko Barentsovho mora na severe Ruska. Hneď vedľa domu, kde žije so svojou mladou ženou Lily a synom z prvého manželstva, má vlastnú autoopravovňu. Avšak starosta blízkeho mesta Vadim Shelevjat ho chce o dom, pozemok i prácu pripraviť. Kolia sa nenechá kúpiť, je neústupčivý a odmieta sa vzdať. Nielen majetku a vlastnej pôdy, ale aj všetkej tej krásy, ktorá ho už od detstva obklopuje. Vadim sa však len tak ľahko nevzdáva.

Leviatan sa v Biblii uvádza ako morská príšera, vzbudzujúca strach. V satanizme tento tvor predstavuje tretí zo štyroch prvkov pekla – jednotnosť poriadku a chaosu, hmoty a antihmoty, jin a jang. Thomas Hobbes v knihe Leviathan prirovnáva príšeru k štátnemu usporiadaniu, v ktorom má absolutistická moc zabezpečiť občanom mier a ochranu.

Medzinárodne oceňovaný ruský režisér Andrej Zvjagintsev prináša vo svojom filmovom diele inšpirovanom Hobbesovou knihou pôsobivý pohľad na márny boj jednotlivca proti autoritám za svoje práva a vlastníctvo. Realisticky vyrozprávaný príbeh v spojení s kúzlom severskej krajiny a majestátnou podmanivou hudbou robí zo snímky Leviatan intenzívny filmový zážitok. Jeho kvalitu ocenila porota na MFF v Cannes, ktorá mu v roku 2014 udelila cenu za Najlepší scenár, ako aj diváci a filmoví kritici na MFF v Karlových Varoch 2014, kde film zaznamenal výnimočné ohlasy.

50 ODTIEŇOV SIVEJ – PREDPREDAJ VSUPENIEK

PREDPREDAJ NA JEDEN Z NAJOČAKÁVANEJŠÍCH FILMOV TOHTO ROKA JE SPUSTENÝ!!! Päťdesiat odtieňov sivej – romantickú drámu, ktorá vznikla podľa rovnomenného románu autorky E. L. James, uvedú do slovenských kín 12. februára 2015 a vy si už dnes môžete kúpiť svoju vstupenku. Väčšine čitateľov tento notoricky známy príbeh netreba nijako predstavovať. Určite sa však nájdu aj takí, ktorí sa ku prečítaniu knižiek ešte nedostali:

Príbeh sa sústredí na vzťah nevinnej študentky Anastázie Steelovej a multimilionára Christiana Greya, ktorý zaujal a podnietil sexuálne fantázie miliónov žien, a tak si vyslúžil aj záujem o filmové spracovanie. Autorka knižku napokon servírovala ako trilógiu. Vstupenky na predstavenie si môžete kúpiť na pokladni kina, alebo priamo tu: http://www.cine-max.sk/929/filmy/pripravujeme/patdesiat-odtienov-sivej

NOVÉ CINEMAX KARTY SÚ V PREDAJI !

Konečne ste sa dočkali! Multikino vám prináša celkom nové CINEMAX karty, vďaka ktorým ušetríte..V Cinemax pripravili pre vás vernostný systém, ktorý šetrí za vás a je teraz dostupný pre každého. Okrem množstva noviniek je teraz FILM karta o polovicu lacnejšia a VIP kartu si môžete kúpiť už aj na jeden, tri, šesť a dvanásť mesiacov.

Je jedno, kedy si ju kúpite, pretože nie je obmedzená kalendárnym obdobím. Bude platiť presne tak dlho, ako si budete priať a môžete si tak užívať maximálny filmový zážitok za minimálnu možnú cenu donekončena!  Kúpte si ju teraz ON-LINE: http://karty.cinemax.sk.

Okrem toho sa v Cinemax BB hrá: Hobit: Bitka piatich armád v 2D,Veľká Šestka 2D aj 3D, Babovřesky 3, Birdman, Snehová kráľovná 2D, Hacker, Sex v Paríži, Hodinový manžel, E.A. Poe: Archa bláznov, Dokonalý svedok, Rukojemník a 96 hodín: Zúčtovanie. Zmena programu vyhradená. Aktuálny program, novinky a obsah filmov nájdete vždy na adrese http://www.cine-max.sk/.

Zdroj: Cinemax BB