XX. ročník Literárnej Banskej Bystrice

KULTÚRA
0 /

V týždni od 14. do 18. marca 2016 sa bude konať jubilejný XX. festival Literárna Banská Bystrica. Vznik festivalu sa viaže na osobnosť básnika Mikuláša Kováča (1934 – 1992), ktorý v meste pod Urpínom zanechal nezmazateľnú stopu v podobe úžasného básnického diela, spoločensko-kultúrnej činnosti, intelektu s jasným posolstvom potreby ľudskosti, individuálnej i kolektívnej zodpovednosti, človečenstva a priateľstva.

Vo svojej dobe patril Mikuláš Kováč nielen v našom regióne, ale aj na Slovensku či v medzinárodnom kontexte k výrazným predstaviteľom literárnej scény. Debutoval v roku 1960 básnickou zbierkou Zem pod nohami, jej súčasťou bola aj poéma Moje mesto, ktorou citlivo vzdal hold ľuďom a životu v Banskej Bystrici.

Pribúdali ďalšie zbierky poézie, próza pre deti, dramatické diela pre bábkové divadlo, rozhlas či film. Jeho dielo bolo inšpiráciou pre výtvarné umenie aj hudobnú tvorbu. Napriek jeho predčasnému a definitívnemu odchodu podarilo sa jeho priateľom, obdivovateľom a milovníkom umenia zachovať jeho dielo a odkaz medzi súčasníkmi – v Banskej Bystrici máme Verejnú knižnicu Mikuláša Kováča,  Gymnázium Mikuláša Kováča, ulicu s jeho menom, ale aj súťaž v interpretácii poézie a prózy a literárnej tvorbe Kováčova Bystrica.

Po jeho smrti vyšlo niekoľko pozoruhodných publikácií z jeho dovtedy nezverejnenej tvorby – Pravdaže srdcom (1997), Všetci ste v mojom srdci prítomní (2014), výber z tvorby Prekročiť prah (2013), kniha o ňom MIKI, svedectvo o stave ľudskej duše – koláž dokumentov a spomienok na básnika (1994).

V Literárnom a hudobnom múzeu sa nachádza bohatý zbierkový fond o jeho živote a diele, tam sa zrodila myšlienka založiť tradíciu festivalu, ktorá by prezentovala nielen jeho dielo, ale živila literárne aktivity v rozličných podobách. Ako poďakovanie umelcovi, čo mal rád život a umenie, to všetko vnímané srdcom.

Za dvadsať rokov festivalu sa konalo vyše dvesto podujatí (besied, umeleckých pásiem, čítačiek a i.), prítomní boli autori renomovaní i začínajúci, organizovali sa odborné semináre či konferencie, literárne súťaže, divadelné predstavenia, koncerty a pod. Okrem vždy prítomného diela Mikuláša Kováča sa pozornosť venuje aktuálnym výročiam a jubileám spoločenského a kultúrneho života. Tohto roku napr. patrí časť festivalového programu Roku slovenskej hudby.

Organizátori pozývajú všetkých záujemcov o kultúru a umenie na podujatia, ktoré môžu obohatiť nielen ich vedomosti, ale aj emócie a pocity. A to je v dnešnej dobe nanajvýš potrebné…literarna BB plagat

Autor: Jana Borguľová, Foto: ilust.