Výstava „MEDVEDE A MY“ v Tihányiovskom kaštieli

KULTÚRA
0 /

Chceli by ste vedieť prečo sa medveď ukladá na zimný spánok?, Koľko jedincov žije v našich lesoch? a Či je pre nás naozaj taký nebezpečný? Predtým než sa vydáte na potulky jesennou prírodou by ste rozhodne nemali vynechať expozíciu Stredoslovenského múzea v Radvani.

Návštevníci  Tihányiovského kaštieľa už od začiatku októbra môžu bližšie spoznávať najväčšiu európsku šelmu prostredníctvom najnovšej prírodovednej výstavy – MEDVEDE A MY.

Nevšednú výstavu o spolužití človeka a medveďa zapožičalo Stredoslovenskému múzeu OZ Spoločnosť  pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou. Kurátor výstavy Csaba Tóth doplnil výstavu o fotografie Lesoochranárskeho zoskupenia VLK a o zbierkové predmety z fondu Stredoslovenského múzea, Múzea vo Svätom Antone a Správy Národného parku Nízke Tatry.

Interaktívna výstava tak nielen prináša množstvo zaujímavých informácií, ale aj vyvracia zakorenené mýty o legendárnom obyvateľovi našich hôr. Informácie na výstave vychádzajú z osobných skúseností autora výstavy, jeho potuliek po slovenských horách, ale aj z rád popredných svetových odborníkov na správanie sa medveďov a bezpečnosť človeka pri kontakte s nimi.

Karpatská divočina sa vracia

Aj najbližší Cestovateľský utorok v Tihányiovskom kaštieli bude venovaný medveďom. Návštevníkom Stredoslovenského múzea príde o nich porozprávať ekológ a filmár Erik Baláž. Predstavovať meno hosťa novembrového Cestovateľského utorku v kruhoch lesoochranárov a   milovníkov prírody je úplne zbytočné.

Už vo svojom mladom veku má Erik Baláž za sebou spoluprácu na úspešnej publikácii o medveďoch s názvom Posledná pevnosť, a tiež dokumentárny film Strážca divočiny. Okrem dokumentárnej činnosti stál Erik Baláž aj na čele úspešnej kampane na ochranu Tichej a Kôprovej doliny vo Vysokých Tatrách. V súčasnosti svoju pozornosť zameriava na nový ochranársky projekt vo Východných Karpatoch, ktorého súčasťou je aj film Vlčie hory.

O svojej práci filmára a ochranára, o potulkách lesom, ale aj o podmanivej kráse karpatskej divočiny porozpráva už tento utorok o 16,30 hod. návštevníkom Stredoslovenského múzea.

Pre tých, ktorí nestihnú rozprávanie Erika Baláže o medveďoch v rámci novembrového Cestovateľského utorku, ale aj pre všetkých obdivovateľov našej najväčšej šelmy sú brány Tihányiovského kaštieľa otvorené až do 30.11.2014, kedy môžete naposledy vidieť interaktívnu výstavu MEDVEDE A MY

Zdroj: SSM BB, Foto: Ing. Tomáš Kizek