Vo štvrtok začína 357.Radvanský jarmok

KULTÚRA
0 /

Vo štvrtok 11.septembra  otvorí svoje brány už 357. Radvanský jarmok. Jeho súčasťou bude aj obľúbený 17. Trh ľudových remesiel.

Vo štvrtok najmä Bystričanov, potom do nedele 14.septembra 2014  všetkých návštevníkov čaká opojná zmes vôní, chutí, farieb a dobrej nálady. Kvôli obrovskej tradícii sa Radvanský jarmok sa tento rok uchádza o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Koná sa vždy začiatkom septembra. História Radvanského jarmoku siaha do 17. storočia, keď obec Radvaň, ktorá bola vtedy samostatnou obcou, získala v roku 1655 právo na konanie jarmoku v deň narodenia Panny Márie.

Program Radvanského jarmoku

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program, tradičný trh remesiel, jarmočné kulinárske špeciality ale aj novinku v podobe Starodávneho trhu.  Motívom tohtoročného jarmoku je varecha, ktorá sa neodmysliteľne spája s Radvanským jarmokom a už po stáročia má svoje nezastupiteľné miesto  tvorby tradičných remeselníkov.

Novinkou tento rok bude Starodávny trh, rekonštrukcia pôvodného tradičného trhu na základe dobových fotografií, ktoré vlastní Stredoslovenské múzeum. Dobovú atmosféru dotvoria aj dva historické šiatre, predávaný tovar a komparzisti v kostýmoch, a to v piatok  od 16.00 hod. do 18.00 hod. a v sobotu od 11.00 hod. do 13.00 hod. a od 16.00 hod. do 18.00 hod.

Program 357. Radvanského jarmoku začne v piatok o 14.00 hod. Otvorením jarmočniska pred Barbakanom. Tradičnú atmosféru tu vytvoria piesne sprevádzané heligónkou, fujarou a gajdami. O 17:00 hod. bude pripravený Vareškový sprievod mestom, ktorý vyvrcholí o 17:30 hod. slávnostným otváracím ceremoniálom  pod názvom Jej veličenstvo Varecha Varechovna v réžii Michala Ďuriša. V piatok sa bude krstiť aj monografia o Radvani a Radvanskom jarmoku  v minulosti, na ktorej pracovalo viac ako 20 autorov pod vedením historika Vladimíra Sklenku.

>

Kultúrny program na Námestí SNP potom doplní moderný folklór v rytme Bandy a CreDance, spevácka diva Sisa Sklovská či banskobystrickí interpreti Družina a HitBand. V sobotu  nepochybne zaujmú známe melódie bez použitia hudobných nástrojov Otto Voce a cappella, Program časopisu Slovenka, kde sa okrem iných predstavia Peter Cmorík, Marcela Laiferová či Jakub Petraník, alebo koncert legendy českej pop music Dalibora Jandu s dcérou.

Tradícia starodávnych bábkarov a komediantov ožije v priestore Barbakanu, kde si pamiatku významného slovenského bábkara Antona Anderleho organizátori uctia bábkovou hrou Divadla Tyjátr – Herkules alebo dobytie pekla, ktorú hrávali viaceré generácie bábkarskej rodiny Anderlovcov. Do zaujímavého svetelného šatu sa oblečie aj šikmá Hodinová veža.

Zdroj: mesto BB, Foto: Ilustr.