Verejná knižnica Mikuláša Kováča zmenila sídlo

KULTÚRA
0 /

V septembri 2015 sa na Fončorde (Jilemnického ul. 48, objekt SENIUM – Domov dôchodcov a Domov sociálnych služieb) otvorila pobočka Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VKMK), ktorá sa tam presťahovala z Okružnej.

Presťahovanie Riaditeľstva Verejnej knižnice M. Kováča
Koncom roka sa do týchto priestorov na Fončorde presťahovalo aj Riaditeľstvo knižnice, útvar ekonomicko – technických činností, útvar knižnično – informačných služieb a úsek fondov.

V centre mesta naďalej nájdete tieto oddelenia Verejnej knižnice Mikuláša Kováča:
– Oddelenie beletrie, odbornej, regionálnej literatúry a bibliografie na F. Švantnera 18
– Oddelenie pre deti a mládež na Lazovnej 26

Ďalšie pobočky knižnice sú na ulici 29 augusta č. 23 a na sídlisku Sásová v budove MŠ Karpatská 3. Posledné sídlo riaditeľstva knižnice a odborných úsekov bolo na Lazovnej ulici v prenajatej budove Štátnej vedeckej knižnice. Verejná knižnica Mikuláša Kováča tak po deviatich rokoch opäť zmenila svoje sídlo, pričom od roku 1975 sa sťahovala 21 – krát.

Knižnica mala vlani 7.024 registrovaných čitateľov. Celkom ju v roku 2015 navštívilo 51.495 návštevníkov, vykonalo sa 196 685 výpožičiek z knižničného fondu. Pre verejnosť, školy, seniorov a Ďalších klientov pripravila VKMK 490 rôznych spoločenských, umeleckých, vzdelávacích a komunitných podujatí, ktorých sa zúčastnilo 10.488 návštevníkov.

Do fondu knižnice za uplynulý rok pribudlo 2.672 nových knižničných jednotiek z rôznych oblastí (beletria, odborná a náučná literatúra, slovníky, literatúra pre deti a mládež a iné). Nové priestory ponúkajú aj nové možnosti a rozšírenie ponuky kultúrnych, ale najmä komunitných aktivít pre seniorov a rôzne znevýhodnené skupiny.

Nové priestory VKMK na Fončorde fungujú od leta 2015
O presťahovanie pobočky VKMK na Fončorde do nových priestorov v DD a DSS Senium na Jilemnického 48 sa výrazným spôsobom zaslúžili dvaja banskobystrickí poslanci Ľubica Laššáková a Daniel Kras ešte v lete 2015. V ústrety im vyšiel aj vedúci oddelenia kultúry a cestovného ruchu Úradu BBSK Peter Černek

Regionálna i mestská poslankyňa Ľubica Laššáková k získaniu nových priestorov pre verejnú knižnicu uviedla: „„Je to úžasná symbolika, pretože VKMK sa presťahovala do priestorov, kde neďaleko býval bystrický básnik, po ktorom je knižnica pomenovaná. Ak sa Miki Kováč na nás pozerá niekde zo spisovateľského neba, tak je určite nesmierne šťastný, že je to pár metrov od jeho bývalého bytu na Fončorde.“

Išlo o miestnosti nad kotolňou, ktoré boli niekoľko rokov nevyužívané. Vlani sa priestory pre knižnicu vyčistili a vymaľovali, položili nové podlahoviny a mohol sa sem sťahovať celý inventár VKMK.

„Túto knižnicu nepotrebuje len Fončoirda, ale celé mesto, lebo sem chodia ľudia z Radvane, Podlavíc a ďalších mestských častí. Našli sme adekvátne priestory pre Verejnú knižnicu M. Kováča. tak, aby to bolo kvôli financiám opäť v zariadení BBSK. Zároveň sme tým vyriešili vhodné miesto na stretávanie sa miestnej občianskej rady,“ dodal poslanec Daniel Karas. Teraz tu môže pôsobiť aj Riaditeľstvo VKMK.

Autor: Soňa Šóky a (tom), Foto: VKMK a ilust.