Verdiho Nabucco na banskobystrickom Amfiteátri

KULTÚRA
0 /

Už o dva týždne, v sobotu 6. júna, na banskobystrickom Amfiteátri, ktorý nesie meno Paľa Bielika, rodáka zo Senice v Banskej Bystrici, zaznie opera Giuseppe Verdiho Nabucco v podaní sólistov, zboru a orchestra našej Štátnej opery.

Opera pod holým nebom

Ako uviedla dramaturgička Štátnej opery Alžbeta Lukáčová, nie je bežné, že by opera vystupovala pod holým nebom:

„Pod holým nebom Štátna opera účinkuje spravidla v rámci hudobných festivalov, doteraz to bolo najčastejšie v rámci opernej časti festivalu Zámocké hry zvolenské (ZHZ), ktorú sme sami organizovali. Ako hostia pomerne pravidelne účinkujeme aj na ďalšom open-airovom festivale Janáčkovy Hukvaldy v Českej republike. V tomto roku operu pod holé nebo prinesieme aj prostredníctvom festivalu Operalia Banská Bystrica 2015, ktorý nadväzuje na viac ako štyridsaťročnú tradíciu už spomínanej opernej časti festivalu ZHZ.“

Dramaturgička dodáva, že príprava predstavenia pod holým nebom predstavuje pre divadlo mimoriadnu situáciu. Inscenácie, ktoré má divadlo v repertoári, sú totiž vždy pripravené pre konkrétny priestor, v tomto prípade pre sálu Štátnej opery. Z tohto dôvodu musia všetky zložky divadla vynaložiť sily na to, aby inscenáciu dokázali prispôsobiť daným podmienkam, ktoré sú odlišné ako v domácom prostredí.

„Rieši sa napríklad prizvučenie účinkujúcich, čo sa bežne v divadle nerobí, prispôsobuje sa svietenie inscenácie, kulisy, niekedy dokonca i zloženie orchestra, ak sa pracuje v priestorovo obmedzených podmienkach. V zásade však účinkujeme na takých podujatiach, kde sú vopred dohodnuté také podmienky, ktoré zodpovedajú našim požiadavkám. Potom sa v rámci inscenovania diela vieme prispôsobiť tak, aby sme pripravili návštevníkom kvalitný umelecký zážitok,“

vysvetľuje Lukáčová.

Opera Nabucco je do repertoáru divadla nasadzovaná priebežne už od dôb jeho založenia v roku 1959. Najnovšia inscenácia tohto najznámejšieho diela Giuseppe Verdiho mala v Štátnej opere premiéru 26. júna 2010.

Dielo talianskeho majstra hudobne naštudoval Marián Vach, diriguje Ján Procházka. scéna: Jaroslav Valek, kostýmy: Eva Farkašová, choreografia: Michal Majer, zbormajsterka: Iveta Popovičová, réžia: Michal Babiak.

Účinkujú: Zoltán Vongrey (Nabucco), Michal Hýrošš (Ismaele), Ivan Zvarík (Zaccaria), Katarína Vovková a. h. (Abigaille), Michaela Šebestová a. h. (Fenena), Marián Hadraba (Veľkňaz), Peter Schneider (Abdallo), Veronika Mihalková a. h.(Anna).

Operné predstavenie, ktoré sa koná pod záštitou primátora Banskej Bystrice Jána Noska, organizuje pre (nielen) Banskobystričanov Občianske združenie Vis Verbi. Začiatok na Amfiteátri Paľa Bielika v Banskej Bystrici je v sobotu 6. Júna  o 21:00 hod.

Verdi a jeho Nabucco

Zborovú operu Nabucco (skratka od Nabucodonosor) skomponoval Giuseppe Verdi v roku 1841 na libreto od Temistocle Solera,  ktoré vychádza z biblického príbehu o zajatí Židov, napokon vypovedaných zo svojej vlasti babylonským kráľom Nabuccom. Tieto udalosti sú použité ako podklad pre romantickú zápletku a politické sprisahanie v opere.

V starozákonnom príbehu sa ukrýva politický inotaj, vyjadrenie zápasu talianskeho národa v dobe risorgimetna. Pod pôvodným názvom Nabucodonosor bola opera prvýkrát uvedená v Milánskej La Scale 9. marca 1842. Sopranistka Giuseppina Strepponi, spievajúca na premiére úlohu Abigaille, sa neskôr stala Verdiho manželkou.

Dielo nadväzuje na veľkú tradíciu talianskej opery prvej polovice 19. storočia. Modlitba zajatých Židov Va pensiero sull’ali dorate… sa stala tajnou národnou hymnou Talianov. Napriek tomu, že dobový politický podtext opery dnes už nie je naliehavý, riziko utláčania slabších národov silnejšími a potreba ochrany národnej identity sú vždy aktuálne.

Viac informácií nájdete na www.visverbi.sk a www.stateopera.sk. Predpredaj na www.ticketportal.sk.

Zdroj: Anna Gudzová, , Foto: Ilustr.