V sobotu oslávi Divadlo z Pasáže 20.narodeniny

KULTÚRA
0 /

Divadlo z Pasáže je prvé profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku začalo pracovať s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Zároveň je prvé a momentálne jediné mestské komunitné divadlo, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím v strednej a východnej Európe.

20 rokov činnosti divadla

Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. Divadlo získalo za svoju činnosť viacero ocenení, napríklad: v roku 2009 získalo za svoju kultúrnu a umeleckú činnosť ocenenie Cena euroobčana roka (ako prvá nezisková organizácia zo Slovenska) od prezidenta Európskeho parlamentu Hansa-Gerta P?tteringa.

V roku 2010 divadlo získalo od Banskobystrického samosprávneho kraja ocenenie za sociálnu činnosť.   V Banskej Bystrici pôsobí už od roku 1995 (tento rok oslávi 20. výročie svojej existencie).Od svojho vzniku naštudovalo 22 inscenácií, natočilo celovečerný hraný film (Z denníka jedného vagóna ), natočilo 4 televízne dokumenty, zorganizovalo 6 ročníkov medzinárodného bienálneho divadelného festivalu komunitného umenia Arteterapia.

Zúčastnilo sa medzinárodných festivalov, divadelných prehliadok a workshopov v Dánsku, Fínsku, Litve, Lotyšsku, Nemecku, Portugalsku, Francúzku, Španielsku, Veľkej Británii, Slovinsku, Poľsku, Maďarsku, atď. V roku 2009 absolvovalo  turné po USA – Cedar Rapids, San António, New York. V roku 2011 vytvorilo inscenáciu Cudzinec/Stranger v San Antóniu v divadle Jump-Start Performance Co.Premiéra prvej inscenácie O Popolvárovi  ako ho nepoznáme sa uskutočnila 29.júna 1995.

Program Oslavy narodenín

Oslava 20. narodenín sa uskutoční v sobotu  27. júna o 17:00 hod. Bude to predpremiéra hry Čakanie na GO/do)TA  v réžii: Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej.

Čakanie na GO(do)TA  v Divadle z Pasáže prezentuje pasivitu všetkých nás. Čakáme.  Ale vo väčšine prípadov nič pre svoje sny a túžby nie sme schopní urobiť. Dúfame, že za nás rozhodne osud, Boh alebo… Godot. Čakáme na správny čas, na príležitosť, ktorá však nemusí nastať. Čas je relatívny, bez záruky, kdekoľvek sa na svete nachádzame. Estragon a Vladimír čakajú na Godota. Ich motív čakania zostáva tajomstvom.

Jeden bez druhého sú nikým. Majú strach, že keď sa ich cesty rozídu, stratia samých seba. A tak čakajú. Nech rozhodne niekto iný. Napríklad Godot. Ale ten nechodí. Príde iba Pozzo so svojím sluhom Luckym. Tiež nevedia byť jeden bez druhého. A pritom sa navzájom týrajú. Duševne i psychicky. Pritom Pozzo si uvedomuje ľudskú existenciu. Narodili sme sa, aby sme umreli. Medzi tým žijeme.  Ale ako žijeme?

Inscenácia je popretkávaná autobiografickými výpoveďami hercov z Divadla z Pasáže. Ich nesplnenými túžbami a snami. Každý z nich sa navzájom konfrontuje s Godotom ako takým. Či už je to Boh, osud, iná vyššia sila alebo len obyčajný smrteľný človek, ktorým sa necháme manipulovať a vzdáme sa svojich snov.

Tvorivý tím

Scéna  a kostýmy Dušan Krnáč, hudba Tomáš Krištof-Kucharský a Dominika Šinaľová, dramaturgia a asistentka réžie Eva Ogurčáková, výroba kostýmov Miroslava  Zelníková.

Premiéra video rozhovorov

Za 20 rokov sa divadlo z pasáže stretlo, spolupracovalo a spolutvorilo s veľkým množstvom ľudí. Vybrali 20 z nich, s ktorými  spoločne s dokumentaristom Michalom Kočišom natočili Rozhovory o Pasáži.

Hudobný program

Spolu s divadlomi budú sláviť a do oslavy hrať aj  hudobníci – kamaráti – kolegovia: Vigo Vigaš, Martin Novák, Michaela Turcerová, Rasťo Kašiar, Tomáš Krista, Andrej Debnár, Peter Vaňouček, Andrej Krajčovič, Juraj Haško.

Zdroj: Divadlo z pasáže, Foto: ilust.