V koži hraboša sa ocitnete na najnovšej výstave v Tihányiovskom kaštieli

Výstava
0 /

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici  otvorilo interaktívnu výstavu o živote hraboša severského panónskeho. Putovnú výstavu, ktorá hravou formou približuje nielen detskému návštevníkovi život a ochranu tohto vzácneho živočícha a zároveň aj  mokrade – jeho prirodzené prostredie, môžu návštevníci Tihányiovského kaštieľa zhliadnuť až do 1. februára 2015.

V koži hraboša

Neustále zásahy človeka do prírody ovplyvňujú nielen život hraboša, ale aj mnohých ďalších živočíchov. Tentoraz si ochranári zobrali “na mušku“ malého hlodavca – hraboša, aby upozornili na problém miznúcich mokradí oblasti Podunajska.  Bratislavské regionálne ochranárske združenie pripravilo výstavu, ktorá návštevníka doslova vtiahne do “života“ a “kože“ tohto živočícha.

Účastníci prehliadky navštívia jeho obydlie – noru, aby tak lepšie spoznali význam mokradí. Svoje zmysly si preveria v interaktívnej časti výstavy, kde  si vyskúšajú zmyslové vnímanie hraboša. Spoznávanie okolitého sveta prostredníctvom čuchu, ktorý je jeho najdôležitejším zmyslom umožní návštevníkom lepšie pochopiť tohto zdanlivo nenápadného obyvateľa nížin. Ďalšie časti výstavy poukazujú na spojitosť, ale najmä krehkosť ekologických vzťahov v mokradiach a následky zásahov človeka v nich.

,,Interaktívne stvárnenie výstavy prezentuje zaujímavou formou nielen život hraboša v mokradiach, ale aj aktivity projektu, ktoré robíme pre jeho záchranu,“

hovorí manažérka projektu „Ochrana hraboša severského panónskeho“  Katarína Tuhárska.

Spoznať život hraboša, dozvedieť sa viac o ochrane životného prostredia a zároveň stráviť príjemné popoludnie v Tihányiovskom kaštieli na najnovšej interaktívnej výstave môžu malí i veľkí návštevníci od 5.decembra 2014 až do 1.februára 2015.

Výtvarná súťaž s výstavou o hrabošovi

Navštívte našu výstavu o hrabošovi, zabavte sa na interaktívnych prvkoch a svoje zážitky nakreslite. Kresbu pošlite na adresu: Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici, Tihányiovský kaštieľ v Radvani, Radvanská 27, 974 05 Banská Bystrica. Najkrajšie výtvarné práce vystaví múzeum vo výstavných priestoroch v kaštieli a troch z vás aj odmenia darčekovými vstupenkami do expozícií Stredoslovenského múzea, propagačnými materiálmi a tričkom s motívom hraboša.

Posledným termínom na zaslanie výtvarných prác do súťaže je 26. január 2015. Vyhodnotenie súťaže a slávnostné odovzdanie cien sa uskutoční 2. februára 2015 o 15:00 hod, v priestoroch Tihányiovského kaštieľa.  Na vaše výtvarné diela sa teší kolektív SSM v kaštieli.

Zdroj: SSM BB, Foto: ilust.