V Bystrickej Klubovni je v piatok otváracia párty s Vidiekom

KULTÚRA
2 /

Novootvorená Bystrická Klubovňa od utorka víta prvých návštevníkov v unikátnych historických priestoroch mestského opevnenia zo 16. storočia v Barbakane s ponukou tradičnej kuchyne a výborného piva v modernom prevedení. V piatok 24.októbra tu bude od 21:00 otváracia párty so skupinou Vidiek, na ktorú je voľný vstup.

Skupina Vidiek

Dnes už legendárne hudobné zoskupenie vzniklo v roku 1987 v obci Rovinka neďaleko Bratislavy. Lídrom je spevák Janko Kuric. Vo Vidieku dodnes hrajú členovia úplne pôvodnej zostavy. Okrem  Kurica je  to Richard Jajcay – gitara, Oňo Tomčala  – bicie a navrátivší sa Richard Kasák – klávesy. Posledným “prírastkom” je Martin Klačanský  – basgitara, ktorý je od Vidieka  len o rok starší. Skupina odohrala obrovské množstvo koncertov na Slovensku, v Čechách, ale aj v USA, Taliansku, Rakúsku, Ukrajine, Írsku a Veľkej Británii.

K zábave a pohode patrí dobré jedlo a pitie

Bystrická Klubovňa má  kapacitu 160 miest, pričom ďalších 130 stoličiek môže byť na terase. Dôležitým mužom Klubovne je šéfkuchár Ján Michna, ktorý je zároveň aj predsedom Banskobystrického kuchárskeho zväzu, predtým pracoval v známej bystrickej reštaurácii Angels. Ovláda moderné techniky a vie ich skvele aplikovať na koncept a menu Klubovne.

Piváreň sa môže pochváliť netradičným otvoreným lávovým grilom, kde sa budú pripravovať nielen miestne lahôdky, ale aj špeciality v modernom prevedení. V jedálnom lístku nájdete napríklad tradičné posúchy, pagáče, rebierka, ale i údeniny z vlastnej produkcie Klubovne. Prirodzene nechýba ani obedové menu.

„Myslím, že si vyberú všetci – tí , čo prídu na pivko a dajú si niečo malé pod zub, alebo sa posilnia pri sledovaní športových prenosov na veľkých plátnach či pri stolnom futbale,“

hovorí  Tomáš Sika, Head Chef celej siete Klubovní

Dobré jedlo je zdravé zapiť kvalitným pivom

Napríklad  Zlatý  Bažant  12  %  sa do Klubovne  dopravuje špeciálnymi  cisternami  priamo  z pivovaru, pričom v pivných tankoch  umiestnených  priamo  v prevádzke  si  po  celý  čas  zachováva  svoju  absolútnu čerstvosť a stopercentnú kvalitu. Okrem tankov je pivo v Klubovni skladované v  transparentnej sudovni,  t.j.  v presklenej  chladiacej  miestnosti  umiestnenej  v priestoroch  pubu,  v ktorej  sú zabezpečené ideálne teplotné a hygienické podmienky. Atmosféra Klubovne praje i spoločenským akciám – koncertom, rodinným udalostiam, firemným podujatiam. Spokojní budú ako návštevníci bez cigarety, tak i fajčiari.

Čoskoro sa môžete tešiť na Festival klubovňáckeho huso-kačera.

Aj v Klubovni ide o pohodu, zábavu a ponuku toho najlepšieho, čo v našom prípade jeseň v kuchyni ponúka.

„V jesennej ponuke nemôžu ani u nás chýbať tradičné suroviny ako tekvica, cesnak, cibuľa, kapusta, gaštany či ovocie. Buď jedlo prirodzene dochucujú, sú použité v omáčkach alebo ich ponúkame ako teplé či studené prílohy k hydine. Napríklad v medovine naložené plátky husacích pŕs podávame na šaláte z pečenej maslovej tekvice, spolu s jesennými šalátovými listami, nivou a hruškou, so zálievka z jablčného muštu,“

vysvetľuje majster kuchyne.

K tradičnému pečenému kačaciemu stehnu, navyše potieranému burčiakom z Dubovej, dostanete červenú a bielu dusenú kapustu a vynikajúce mastené zemiakové lokše.

Pokým sa pečené alebo grilované dobroty dostanú na stôl, môžete chute naštartovať v peci pečeným posúchom ochuteným tekvicovým pyré, cibuľovou marmeládou, plesnivcom a chrumkavou šalviou alebo našou domácou paštétou z kačacej pečene s čerstvým a sušeným jablkom, makom a domácim chlebom,“

odporúča  Sika.

Zohreje vás ajpohár poctivej horúcej medoviny, rovnako pravé hriatô a Klubovňácka korma – nápoj s bohatou históriou ešte z čias Vikingov. Ide o skvelú medovinu a tmavé čapované, dokorenené zmesou mletých klinčekov a škorice.

Ale všetko si treba vyskúšať, aby človek vedel, čo mu najviac chutí. V novej Bystrickej Klubovni máte k tomu jedinečnú príležitosť.

Autor: (tom), Foto: MEDUSA GROUP