V Banskej Bystrici začína Týždeň slovenských knižníc

KULTÚRA
0 /

V dňoch 1.– 6. marca 2016 sa uskutoční už 17. ročník Týždňa slovenských knižníc pod spoločným mottom„ Knižnice pre všetkých“. Začína už v pondelok 29. februára v Banskej Bystrici krátko pred obedom príchodom Knižničného expresu na malú stanicu v meste pod Urpínom a potom slávnostným otvorením v Štátnej vedeckej knižnici.

Týždeň slovenských knižníc 2016

Organizátormi podujatia sú Slovenská asociácia knižníc (SAK) a Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK). Ambasádorom Týždňa slovenských knižníc 2016 bude Ján Gallovič, člen činohry Slovenského národného divadla.

Týždeň slovenských knižníc 2016 bude aj tento rok prostredníctvom najrozmanitejšieho spektra aktivít a podujatí pozitívne zviditeľňovať knižnice, ako významné kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ktoré plnia svoju nezastupiteľnú úlohu v rozvoji znalostnej spoločnosti.

Knižnice na celom svete, rovnako aj na Slovensku, nadväzujú na svoje historicky overené miesto v spoločnosti. Sú modernými inštitúciami s aktívnym vplyvom na spoločenský a kultúrny rozvoj obce, mesta, regiónu i kraja. Sú to práve knižnice, ktoré napriek množstvu rôznorodých problémov a nedostatku finančných prostriedkov, ponúkajú veľa zaujímavého, nového, poučného i zábavného pre svojich čitateľov, používateľov a návštevníkov, a to nielen v priestoroch knižníc, ale čoraz viac aj prostredníctvom internetu.

Slávnostné otvorenie

Uskutoční sa v pondelok 29. februára 2016 o 13:00 hod. v banskobystrickej Štátnej vedeckej knižnici. Ďalšími spoluorganizátormi slávnostného otvorenia Týždňa slovenských knižníc sú Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici a Univerzitná knižnica Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Slávnostné otvorenie sa uskutoční za účasti zástupcov Ministerstva kultúry SR, Ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR, Združenia miest a obcí Slovenska, Magistrátu mesta Banská Bystrica, zriaďovateľov knižníc, zástupcov knihovníckych profesijných združení a knižníc všetkých typov zo všetkých regiónov Slovenska a tiež zástupcov médií.

Slávnostné otvorenie bude spojené aj s tradičným odovzdaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK 2015 za aktívnu činnosť knižnice, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu v uplynulom roku. O 17.00 hod. sa uskutoční slávnostný koncert, na ktorom odznejú diela banskobystrických hudobných skladateľov a ktorý bude zároveň symbolickým otvorením Roku hudby v knižniciach.

Akcie počas Týždňa slovenských knižníc

Ústrednou celoslovenskou akciou počas Týždňa slovenských knižníc 2016 budú knižničné hliadky, ktoré odmenia čítajúcich na verejných priestranstvách záložkami do kníh, ktoré na tento účel venuje kníhkupectvo Martinus. Na knižničných hliadkach sa ako dobrovoľníci zúčastnia študenti Katedry knižničnej a informačnej vedy FFUK a Katedry mediamatiky a kultúrneho dedičstva Žilinskej univerzity.

Hlavnými partnermi Týždňa slovenských knižníc 2016 sú Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. a kníhkupectvo Martinus. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. bude propagovať Týždeň slovenských knižníc v rýchlikových spojeniach na Slovensku a na slávnostné otvorenie Týždňa slovenských knižníc 2016 vypraví pre hostí na trase Bratislava – Banská Bystrica – Bratislava špeciálny vozeň Knižničný expres.

Kníhkupectvo Martinus venuje v spolupráci so Staromestskou knižnicou v Bratislave a Ústrednou knižnicou Filozofickej fakulty Univerzity Komenského okrem záložiek do kníh aj knihy na čítanie, ktoré budú mať cestujúci vo vybraných rýchlikoch Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. na trati Bratislava – Levice – Zvolen – Banská Bystrica bezplatne k dispozícii počas celého Týždňa slovenských knižníc 2016.

Otvorením Týždňa slovenských knižníc 2016 na začiatku marca si zároveň pripomenieme tradíciu Mesiaca knihy, kedy budú knižnice realizovať množstvo podujatí na podporu čítania pre všetky vekové kategórie. Mesiacom marec sa však aktivity v slovenských knižniciach neskončia, pretože v piatok 1. apríla 2016 sa vyše 200 verejných a školských knižníc už po jedenásty raz zapojí do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí Noc s Andersenom 2016.

Organizátori veria, že prekonáme minuloročný rekord z roku 2015 s aktívnou účasťou takmer 11 000 slovenských detí. Všetci Bystričania sú vítaní aj na slávnostnom otvorení Týždňa slovenských knižníc.

Zdroj: Slovenská asociácia knižníc, Foto: ilust.