Útek, Skôr než zaspím a Zostaň so mnou v takmer jesennom Cinemax BB

KULTÚRA
0 /

Pred jeseňou prichádzajú do Cinemax BB nové filmy, ktoré sa oplatí vidieť . Je to Labyrint: Útek s Dylanom O´Brienom, Skôr než zaspím s Nicol Kidman, príbeh 17-ročnej dievčiny Mia Zostaň so  mnou či babská jazda s filmom Čo s láskou a ďalšie.

LABYRINT: ÚTEK

Podzemný výťah Thomasa (Dylan O´Brien) vyviezol na lúku obklopenú vysokými múrmi. Vôbec nič si nepamätá, dokonca si spočiatku nespomína ani na vlastné meno. Hneď po príchode ho privíta skupina ďalších chlapcov, ktorých už predtým stretol rovnaký osud. Vytvorili zvláštnu komunitu, ktorá sa na tomto neobyčajnom mieste snaží prežiť a zároveň neúnavne hľadá únikovú cestu. Možnosť utiecť majú každé ráno, keď sa v stene otvára brána. Tá im však umožňuje len vstúpiť do obrovského a neustále sa meniaceho bludiska, ktoré obklopuje ich nový domov. Najlepší a najodvážnejší bežci hľadajú cestu von a postupne mapujú jednotlivé časti labyrintu. Majú na to len čas vymedzený denným svetlom, večer sa brána zatvára a kto sa nestihne včas vrátiť medzi stenami labyrintu neprežije. Zostane po ňom len preškrtnuté meno vyryté v stene.

Labyrint sa totiž v noci mení na desivé miesto plné najrôznejších nástrah, kvôli ktorým sa pravdepodobnosť prežitia v jeho útrobách blíži k nule. Thomasa aj napriek tomu bludisko neustále priťahuje. Možno za to môže fakt, že je iný ako ostatní chlapci. Jemu jedinému sa snívajú sny o minulosti a záhadnej organizácii ukrytej za označením W.C.K.D. Naviac práve jeho meno vykríkne nový pasažier, ktorého privezie ďalší výťah. Prekvapením pre všetkých je, že to nie je chlapec ale dievča (Kaya Scodelario). A práve ona možno drží kľúč od brány ich väzenia. Film Labyrint: Útek je adaptáciou prvého dielu úspešnej knižnej trilógie Jamesa Dashnera a v hlavných rolách sa predstavia Dylan O´Brien (Teen Wolf), Kaya Scodelario (Súboj Titanov, Clash), Thomas Brodie-Sangster (Láska nebeská, Hra o tróny), Will Poulter (My sme Millerovci, Narnia: Dobrodružstvá lode Ranný pútnik).

SKÔR NEŽ ZASPÍM

Christine (Nicole Kidman) mala vo svojich dvadsiatich rokoch vážnu autonehodu, kvôli ktorej dnes, ako 47-ročná spisovateľka, nie je schopná vytvárať si nové spomienky, ktoré by v jej pamäti zotrvali dlhšie než jeden deň. Uväznená v zmätenej existencii, kde každé ráno vstáva s presvedčením, že je slobodná a že má celý život plný možností a volieb ešte len pred sebou, prichádza každý nový deň k rovnakému zisteniu – je vydatá, žije so svojím manželom Benom (Colin Firth) a všetky dôležité rozhodnutia už má dávno za sebou.

Prostredníctvom stretnutí s doktorom Naschom (Mark Strong), ktorý jej pomáha s oživovaním spomienok, sa Christinin príbeh začína postupne odkrývať. Spúšťa sa séria udalostí, ktoré majú pre Christine strašlivé následky a nútia ju spochybňovať všetkých okolo nej, až prichádza k zisteniu, že pravdu je niekedy možno lepšie zabudnúť…

Skôr než zaspím je britský mysteriózny thriller nakrútený podľa rovnomenného knižného bestselleru S. J. Watsona, rozprávajúci príbeh ženy, ktorá sa každý deň prebúdza s tým, že si zo svojej minulosti nepamätá absolútne nič. Román sa stal celosvetovo predávaným titulom a celkovo sa predal vo viac než tridsiatich krajinách. V americkom rebríčku bestsellerov sa vyšplhal až na siedmu priečku, čo je od úspechu J. K. Rowlingovej najvyššie dosiahnuté miesto pre britského debutujúceho autora.

Film sa sústredí okolo univerzálnych tém identity, lásky a straty, pričom sú konfrontované formou pútavého thrilleru. Za vznik filmu sa podpísal aj americký režisér Ridley Scott, ktorého produkčná spoločnosť Scott Free bola jedným z výkonných producentov filmu. V hlavnej úlohe Christine sa predstaví Oscarom ocenená Nicole Kidman a jej záhadného manžela Bena si zahral Colin Firth, dvojnásobný držiteľ Oscara. Po nedávno uvedenom filme Koľaje osudu je to už druhý titul, v ktorom sa herecká dvojica objaví bok po boku. Postavu Doktora Nascha, muža ktorý buď Christine pomáha, alebo naopak zabraňuje v návrate jej pamäte, stvárňuje známy britský herec Mark Strong.

Rowan Joffé vychádzal pri tvorbe filmu z tradície európskeho thrilleru, ale aj tradície tohto žánru z obdobia hollywoodskej zlatej éry 40. rokov. Pre časopis Empire povedal:

„Je to klasický noir. (Nicol Kidman a Colin Firth) mi pripomínajú hitchcockovské spárovanie hlavných hrdinov: on je tmavý šarmantný vodca, ona krásna blondínka, ktorí hrajú psychologickú naháňačku na mačku a myš.“

ZOSTAŇ SO MNOU

Sedemnásťročná Mia má všetko, o čom kedy snívala – úžasnú rodinu, milujúceho priateľa a práve ju prijali na prestížnu hudobnú školu. Stojí však pred vážnym životným rozhodnutím – bude nasledovať svoj sen o kariére violončelistky alebo dá prednosť svojej láske a zostane s milovaným Adamom?

V jedno zimné ráno sa však všetko zmení – a Mia príde o milovaných rodičov aj brata. Zrazu vidí samu seba, ako leží na nemocničnej posteli napojená na prístroje a pred očami sa jej odvíja celý život. Vidí všetkých svojich blízkych a hlavne Adama, prosiaceho aby sa vrátila k nemu. Včera riešila svoju budúcnosť, dnes stojí pred jedinou osudovou otázkou: Zostanem?

BABSKÁ JAZDA S FILMOM „ČO S LÁSKOU“

Milé baby, v októbri  pre vás V Cinemax BB pripravili babskú jazdu s romantickou komédiou ČO S LÁSKOU. Akcia sa bude konať 15. októbra o 18:00 vo všetkých kinách CINEMAX.

V roku 1984 boli Amanda a Dawson spolužiakmi na strednej škole. Pochádzali z odlišných sociálnych pomerov, napriek tomu medzi nimi vznikla priam osudová láska. Meštiacka spoločnosť im ju nedopriala. Sklamaná Amanda odišla študovať na vysokú školu a Dawsona po tragickej autonehode zavreli do väzenia. Nevideli sa celé štvrťstoročie, až kým sa nestretli na pohrebe spoločného priateľa Tucka. Čaká na vás Welcome drink, super darčeky  a bohatá tombola! Prídťe si oddýchnuť do kina a načerpať novú energiu.

DETSKÉ KINO – AKO SI VYCVIČIŤ DRAKA 2 2D  (víkend   20.9. – 21.9.2014 o 13:30)

Ostrov Blp býval miestom, kde Vikingovia vo dne v noci bojovali s drakmi. Potom ale mladý rojko Štikút vycvičil draka Bezzubého, spriatelil sa s ním a hlavne všetkým vysvetlil, že ľudia a draci môžu žiť v harmónii. Ešte dôležitejšie bolo, že film Ako si vycvičiť draka sa stal jedným z najlepších a najúspešnejších počinov štúdia DreamWorks Animation, ktoré sa preto rozhodlo, že nie len Shrek, Kung Fu Panda či Madagascar si zaslúžia pokračovanie a natočilo „dračiu“ dvojku.
Príbeh poskočil o päť rokov dopredu a z Blpu sa medzitým stal dračí raj, kde sa ľudia a draci navzájom rešpektujú a majú sa radi. Štikútova najlepšia kamarátka Astrid je hviezdou obľúbených dračích závodov, v ktorých hravo poráža ostatných vikingských teenagerov, zatiaľ  čo Štikút dáva prednosť osamelým letom s Bezzubým, behom ktorých mapujú neznáme územia a objavujú nové svety a nových drakov.

ARTMAX – 2001: VESMÍRNA ODDYSEA  (utorok   23.9.2014 o 19:40)

Filozofická filmová opera. Evolúcia a zmysel existencie ľudstva v niekoľkých epochách, počas ktorých je  človek konfrontovaný so zlovestným, mlčanlivým symbolom mimozemského života. Science-fiction film, po ktorom už filmové sci-fi nikdy nebolo také ako predtým a súbežne napísaný rovnomenný science-fiction román, ktorý definitívne zmenil aj sci-fi literatúru. Jeden z najväčších mýtov filmovej histórie majstrovsky vytvorený dvoma osobnosťami svojich odborov. Neopakovateľný a nadčasový príbeh o ceste za hranice ľudskej skúsenosti, za hranice priestoru a času v roku 1968 nakrútil legendárny Stanley Kubrick a scenár k dielu napísal slávny Arthur C. Clarke.

Okrem toho sa v Cinemax BB hrá:Traja bratia, 38, Darca, Lepšie teraz ako nikdy, Miesta, Láska na kari, Sin City – Ženská pre ktorú by som vraždil, Pod zemou, Najhľadanejší muž, Fakjú pán profesor, Mikulášove šibalstvá na prázdninách, Ninja korytnačky 2D aj 3D, Sex Tape, Lucy a Kúzlo mesačného svitu.

Zmena programu vyhradená. Aktuálny program, novinky a obsah filmov nájdete vždy na adrese http://www.cine-max.sk/.

Zdroj: Cinemax BB