Univerzitný spevácky zbor Mladosť oslávi 45 rokov v Kostole sv. Michala Archanjela  

KULTÚRA
0 /

Novoročný koncert Univerzitného speváckeho zboru MLADOSŤ a jeho hostí je venovaný 45. výročiu vzniku tohto telesa. Uskutoční sa v utorok 20. januára 2015 o 17:30 hod. v Kostole sv. Michala Archanjela na Internátnej 14  na Fončorde.

Organizátormi Novoročného koncertu speváckeho zboru MLADOSŤ sú Univerzita Mateja Bela, Katedra hudobnej výchovy UMB a Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica. Program pripravil a diriguje pofesor Milan Pazúrik. Vstup na koncert je voľný.

Spevácky zbor MLADOSŤ

Bol založený v roku 1969 na Pedagogickej fakulte. Od svojho vzniku (Tibor Sedlický) pôsobil ako miešaný spevácky zbor, od roku 1976 ako ženský spevácky zbor. Od roku 1979 až dodnes pracuje so zborom Milan Pazúrik. V rokoch 1992 – 95  to bola aj Darina Turňová.

V roku 1995 s reorganizáciou fakúlt učiteľského smeru v rámci Univerzity Mateja Bela došlo k reorganizácii vokálneho telesa. Spevácky zbor za roky svojho pôsobenia získal mnohé ocenenia.  Na Slovensku to boli Akademická Banská Bystrica  Súťaž V. Figuša-Bystrého, Celoštátna  súťaž Matice slovenskej, Trnavské zborové dni v Trnave .

Spevácky zbor Mladosť je známy aj v zahraničí. Úspešne účinkoval v celej Európe i vo svete – Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Ukrajina, Bulharsko, Belgicko (Neerpelt), Francúzsko (Tours), Veľká Británia, Švédsko (Oskarshamn), Nemecko (Zwickau), Holandsko (Veldhoven), Taliansko (Sardínia).

V novom miléniu  to boli vystúpenia na významných festivaloch, ako Francúzsko (Belfort),  Chorvátsko (Zadar) ,Poľsko (Czenstochowa, BydgoszczKrakowRzeszow), Maďarsko (Szarvas, Budapešť) Taliansko (Sassar,  Padova),  Argentína, Brazília (Tandil, Venado Puerto, Pinamar), Uruguaj (Gualaguaicha, Raconqvista)Rusko (Sankt Petersburg) či Španielsko (Lloret de Mar v Barcelone).

Zbor bol úspešný aj v Čechách, najmä na festivaloch v Olomouci, ale aj an IFAS Pardubice, v Ústí nad LabemOstrava,  Mikulov, Hradec Králové a mnohých ďalších mestách, ale napríklad aj v Lázních sanatoria Klimkovice.

V roku 2000 sa spevácky zbor v rámci medzinárodného sympózia o zborovom speve Cantus Choralis Slovaca podieľal na uvedení kantáty JL.  Bellu Jánošíkova svadba, v roku 2004 na uvedení chrámových skladieb Jána Egryho v umeleckom spracovaní doc. Vladimíra Gajdoša a v roku 2010 v Hradci Králové na projekte CARMINA BURANA  Carla Orffa.

V rokoch 2010-11 zbor podieľal na medzinárodnom projekte IVF – V4 pod názvom Višegrádske zborové mosty. Univerzitný spevácky zbor Mladosť podľa potreby vystupuje so svojimi zložkami ženský spevácky zbor, komorný spevácky zbor a miešaný spevácky zbor. V rokoch 2001-2008 pracovala so speváckym zborom aj Mgr. et Mgr. art. Hana Kováčová. Hlasovým pedagógom je PaedDr. Alfonz Poliak, PhD. Organizačne sa na práci zboru podieľa doc. PaedDr. Marián Janek, PhD. Umeleckým vedúcim a dirigentom je prof. PaedDr. Milan Pazúrik, CSc.

Príďte si v utorok 20.januára o 17:30 hod. vypočuť do Kostola sv. Michala Archanjela skvelé spevácke umenie členov Univerzitného speváckeho zboru Mladosť.

Zdroj: USZ Mladosť, Foto: ilust.