Univerzitná noc literatúry na UMB v znamení jazykov univerzity

KULTÚRA
0 /

Prečítali ste už niekedy sedem kníh za štyri hodiny? Nemožné? Na Filozofickej fakulte UMB v Banskej Bystrici Vás presvedčia, že sa to dá. 

Slovenské preklady v znamení jazykov UMB

Aj tento rok Vás už tradične privíta Univerzitná noc literatúry na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrica a séria verejných čítaní sa uskutoční 25. apríla 2018 po jubilejný piatykrát. Tohtoročným výberom kníh chceme prítomným pripomenúť vydavateľstvá, ktoré podporovali doterajšie ročníky UNL, a chceme predovšetkým predstaviť jazyky, v ktorých sa na univerzite realizuje štúdium.

Na UMB dominuje sedem cudzích jazykov a jej hlavným jazykom je, prirodzene, rodná slovenčina, organizačný tím preto vybral ochutnávku od slovenského autora a slovenské preklady z ruštiny, poľštiny, angličtiny, nemčiny a z tria románskych jazykov vybral francúzštinu a taliančinu.

Čítať sa, samozrejme, budú ukážky zo slovenských prekladov, čím opäť vzdáme hold výborným prekladateľom a prekladateľkám do slovenského jazyka, vďaka ich práci sú nám prístupné knihy v jazykoch, ktoré neovládame. Ako je už dobrým zvykom, aj tento rok budú všetky čítania tlmočené do slovenského posunkového jazyka a nebude chýbať ani detské stanovište či detský kútik. 

Organizácia UNL na pleciach študentiek a študentov

Od vzniku myšlienky UNL, inšpirovanej medzinárodným podujatím European Literature Nights, podujatie pre Vás pripravujú študentky a študenti s pomocou dvoch pedagogičiek z Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Každý rok dobrovoľnícka skupina študentiek a študentov stojí pred výzvou, ako úspešne zvládnuť všetky nástrahy organizácie väčšieho podujatia, určeného pre širšiu verejnosť.

„Kto s nami oslávi piaty ročník UNL, musí vedieť, že čítania na všetkých stanovištiach začínajú naraz o 17:30 hod. a po každom čítaní budú mať návštevníci a návštevníčky 15 minút na presun na ďalšie stanovište. Na prvom stanovišti, ktoré sa rozhodnete navštíviť, dostanete už tradične svoj vlastný „literárny pas“, na ktorom nájdete všetky podstatné informácie o literárnych dielach a čítajúcich,“

hovoria členky tímu UNL Júlia Dziaková a Eva Kovaličková.

Taktiež tu nájdete mapku stanovíšť, aby ste sa v okolí Filozofickej fakulty UMB vedeli ľahšie orientovať. Nezabudnite, že aj tento rok po skončení verejných čítaní sa bude konať afterparty vo V – clube, kde sa prostredníctvom svojho literárneho pasu budete môcť zapojiť do tomboly a vyhrať rôzne ceny od našich sponzorov.

Dajte si však pozor, do tomboly sa môže zapojiť literárny pas vtedy, keď bude obsahovať pečiatky zo všetkých siedmich stanovíšť. V priestore oproti V – clubu bude pripravený aj predajný stánok predmetov s logom UNL, ale najmä čítaných kníh, ktoré si vďaka spolupráci s banskobystrickým Artforom budete môcť zakúpiť za zvýhodnené ceny.

Pýtate sa, čo a kde sa bude čítať a v podaní koho? Sledujte facebookovú https://www.facebook.com/UNLBB/?fref=ts alebo webovú stránku UNL https://www.ff.umb.sk/katedry/katedra-slovenskej-literatury-a-literarnej-vedy/fotogaleria/univerzitna-noc-literatury/, na ktorej sa každý týždeň odhalí jedno stanovište. Pripravená je aj súťaž o čítané knihy s podpisom čítajúceho/čítajúcej a špeciálnou pečiatkou UNL.

Takto vyzerala Univeritná noc literatúry vlani:

logo-unl

 

Autor: Júlia Dziaková a Eva Kovaličková, Foto: UNL ilustračné