Takmer zelený Kotleba, vyblednutý Mališ a tí druhí

Blog
2 /

Zdá sa, že sám vojak v poli, proti ktorému stojí armáda protivníkov, si hľadá aspoň zásterku, ktorou by maskoval svoju osamotenosť na politickom bojisku. A tak si Kotleba v zelenom menčestrovom saku našiel svojho zeleného Mališa.

 To, čo sa tento utorok odohralo v novom sídle Kotlebovej ĽSNS, si človek len tak nevymyslí. Na tlačovku prišiel krajský predseda Strany zelených Mališ, aby vzdaním sa kandidatúry v prospech súčasného župana deklaroval podporu tejto „neviditeľnej“ strany predsedovi ĽSNS, ale odchádzal z nej ako vyblednutá súkromná osoba. Vedenie zelených ho totiž po tomto akte okamžite vyhodilo zo strany.

 A tak snaha osamelého Koltebu budiť aspoň zdanie nejakého koaličného potenciálu vyšla na psí tridsiatok. Zasa však bude tvrdiť, ako sú všetci vrátane médií proti nemu zaujatí a on jediný bude držať bojovú zástavu proti súčasnej politickej moci, bojujúc teraz o tú v kraji.

 Nuž veru tak. Bude si musieť Kotleba hľadať spojencov v inom košiari, ale pravdupovediac veľa možností nemá. Všetky košiare sú už obsadené a bačovia si dávajú veľký pozor, aby do nich nevpustili vlka so zlou povesťou.

 No jeden nikdy nevie, čo všetko sa ešte vysrstí do 4. novembra. Koalícia aj opozícia v tom mali  aspoň doteraz verbálne jasno. Podporia najsilnejšieho z protikandidátov Mariana Kotlebu, ktorý v septembrových prieskumoch verejnej mienky získa najväčšiu voličskú podporu.

 SMER-SD, Most-Híd, Šanca a nová strana Progresívne Slovensko už dali svoju podporu Jánovi Lunterovi, ktorý v poslednom prázdninovom prieskume dokonca prevýšil aj súčasného bystrického župana. Keby sa v prospech neho vzdali Klus s Mičevom, mal by jasne navrch.  Opozičné strany, ktoré majú v hre Martina Klusa, to však začali spochybňovať, ich kandidát dokonca aj prieskum renomovanej agentúry Focus.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko jedným dychom vyhlásil, že ak by teraz podporili Luntera v súboji s Kotlebom, znamenalo by to podľa neho „čisté kamikadze“. Druhým dychom však povedal: „V žiadnom prípade to neznamená, že tú podporu by sme na konci dňa nedali, ale veľmi nepríjemne nás zaskočilo, akým spôsobom ho Smer podporil a akým spôsobom to bez výhrad pán Lunter prijal.“

Skúsení a zodpovední politici by sa skôr, ako niečo povedia, mali nadýchnuť a zachovať si chladnú hlavu. Obzvlášť keď reálne nastane situácia, že po septembrovom prieskume verejnej mienky zostane proti Kotlebovi najsilnejší kandidát, ktorým je zatiaľ stále Ján Lunter. Ide o to, že ak budú mať pravicoví či ľavicoví voliči vo finále podporovať jediného kandidáta, ktorý vzíde z prieskumu, mali by tomuto princípu dôverovať, hoci o význame a kompetenciách VÚC toho vedia veľmi málo. Navyše sú unavení zo zákulisných politických praktík politických strán.

 Žabomyšie politické súboje opozičných strán namierené voči Lunterovi za podporu Smeru, ktorú prijal bez akýchkoľvek podmienok, však napomáhajú neistote voličov zmeny. Pripomína to situáciu spred štyroch rokov, keď vtedy ešte v dvojkolovej voľbe hneď v prvom kole chýbalo Vladimírovi Maňkovi k obhájeniu mandátu bystrického župana iba pol percenta hlasov. V druhom kole ho však proti Marianovi Kotebovi odmietol podporiť tretí Ľudovít Kaník z SDKÚ a všetko bolo inak. Voliči z protestu proti vládnej politike napokon zvolili to, čo dnes máme na Úrade BBSK.

Aktuálnu  situáciu v našom kraji trefne pomenoval podpredseda vlády a Smeru Peter Pellegrini: „Voľby v Banskobystrickom samosprávnom kraji na rozdiel od iných krajov sa neudejú  ako  štandardný boj politických strán. Bude to súboj dobra a zla, medzi hodnotami a tradíciami proti tým, ktorí po nich šliapu.“

 A tak zatiaľ čo demokratickí kandidáti stále hľadajú cestu k dohode, ich hlavný súper sa snaží nájsť si nejakého zeleného partnera. V konšpiračnom rádiu Slobodný vysielač, ktoré vedie infovojnu, odporúča poslucháčom prečítať si vymyslený antisemitský text „Protokoly sionských mudrcov o údajnom židovskom sprisahaní na ovládnutie sveta.

 Protokoly boli účelovo zverejnené začiatkom 20. storočia v cárskom Rusku. Čítal a zneužíval ich proti Židom aj Adolf Hitler, ktorý prostredníctvom nemeckých nacistov a ich pomáhačov v gardistických uniformách aj na Slovensku spustil strašný holokaust s miliónmi nevinných obetí. Ale to Kotlebovi a jeho zeleným priaznivcom asi nič nehovorí.

 Tak vyzerá krajské mesto Banská Bystrica necelé dva mesiace pred dôležitými regionálnymi voľbami nového župana, na ktoré sa budú upierať zraky ľudí z celého Slovenska i zo zahraničia. Bude platiť, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš alebo … ?

prieskumy verejnej mienky BBSK

Autor: Miro Toman, Foto: ilustračné

Miro Toman