Sviatok hudby 2018 v Hudobnom átriu ŠVK na Nádvorí Márie Terézie

KULTÚRA
0 /

Hudobné átrium Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici, Literárne a hudobné múzeum a Alliance Française v Banskej Bystrici Vás pozývajú na sériu hudobných podujatí v rámci VII. ročníka celoslovenského projektu Sviatok hudby 2018 vo štvrtok 21. júna  od 10:00 – 21:00 hod. v  Hudobnom átriu ŠVK na Nádvorí Márie Terézie.

Už po siedmykrát sa zapájajú títo partneri do celoslovenského projektu „Sviatok hudby“ktorého iniciátorom je Hudobné centrum v Bratislave. Sériou hudobných podujatí opäť prispejú k medzinárodne akceptovanému Fête de la Musique, ktorý bol po prvýkrát vyhlásený vo Francúzsku v roku 1982.

Od roku 2012 má tradíciu aj na Slovensku. Spočiatku pod názvom Noc hudby, každý tretí júnový piatok, podujatie vyhlasovalo Hudobné centrum v Bratislave. Od roku 2017 naň nadväzuje Sviatok hudby oslavou hudby 21. júna, presne v deň celosvetovo uznávaného dátumu hudobného festivalu Fête de la Musique.

Oslávte SVIATOK HUDBY 2018 a zažite priamy „dotyk“ s hudbou v príjemnom prostredí zeleného nádvoria historickej budovy Štátnej vedeckej knižnice. Príďte a staňte sa súčasťou Hudobnej burzy, workshopu, hry s pohybom, tichom a zvukom kalimby, muzicírovania na nádvorí a ďalších zaujímavých podujatí. Zažite pohodu, hudobné inšpirácie a priateľské stretnutia.

Návštevníkom ponúknu organizátori veľa zaujímavých hudobných inšpirácií. Zelené Nádvorie Márie Terézie ožije hudbou už v popoludňajších hodinách. Prostredníctvom VII. HUDOBNEJ BURZY sa naskytne príležitosť pre hudobných nadšencov a „burzovníkov“ zapojiť sa do predaja – výmeny – darovania hudobných nástrojov, zvukových nosičov, nôt a literatúry s hudobnou tematikou a zároveň byť súčasťou MUZICÍROVANIA NA NÁDVORÍ od 16:00  – 21:00 hod.

V rámci hlavného programu, koncertnej prehliadky hudobných zoskupení sa postupne predstavia interpreti a súbory z rôznych oblastí hudobných žánrov. Začiatok podujatia ovládnu Hry s pohybom, tichom a zvukom kalimby,inšpiratívny workshop Mareka Bolfa, ktorého súčasťou bude aj ukážka výroby tohto intuitívneho melodického hudobného nástroja.

V podaní študentov a pedagógov Súkromného konzervatória Pink Harmony vo Zvolene zaznejú gitarové diela skladateľov rôznych hudobných období . Programom MUSICA ANTIQVA SLOVACIAE sa predstaví Univerzitný komorný súbor Mladosť, umelecké teleso pôsobiace pri Katedre hudobnej kultúry Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela. V ich podaní zaznejú diela starej slovenskej hudby 16.-18. storočia.Podujatie symbolicky uzavrieme francúzskym večerom, v rámci ktorého sa predstavia národní finalisti speváckej súťaže Spievam po francúzsky.

Súčasťou oslavy Sviatku hudby 2018 budú aj sprievodné podujatia. V rámci Dňa otvorených dverí Hudobného átria budú môcť návštevníci zažiť priamy „dotyk“ s hudbou prostredníctvom aktuálne prebiehajúcej audiovizuálnej výstavy História rock & rollu a fenomény rockovej hudby, vzhliadnuť zaujímavé filmové dokumenty a koncerty hudobných legiend alebo improvizovať na etnických perkusijných nástrojoch, objavovať pestrosť zvukov a harmónií, rozozvučať sa v priestore komornej sály, vyskúšať si jej akustiku, ako aj nahliadnuť do hudobného archívu a ponuky hudobných publikácií.

Lákadlom bude aj voľný vstup do expozície Ľudové hudobné nástroje na Slovensku Literárneho a hudobného múzea, v ktorej návštevníci nájdu množstvo tradičných, známych i menej známych, ľudových hudobných nástrojov od slovenských tvorcov. Najrozsiahlejší celok je venovaný píšťalám a z nich najmä špecifickému slovenskému hudobnému nástroju – fujare.

Ak máte záujem stať sa „burzovníkmi“ na jedno popoludnie a byť zároveň súčasťou muzicírovania na zelenom nádvorí, prihláste sa na: hudobneatrium@svkbb.eu. VSTUP VOĽNÝ!

Sviatok-hudby-2018

 

Zdroj: Ingrid Guzmická, Foto: ilustračné