Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici získala ocenenie Galéria roka 2016

KULTÚRA
0 /

Múzeom roka 2015 sa stalo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici a Galériou roka 2016 Stredoslovenská galéria v meste pod Urpínom. Obe inštitúcie si toto ocenenie zaslúžili za svoju kvalitnú prácu.

Ceny Galéria roka a Múzeum roka 2016

 Ceny Galéria roka 2016 riaditeľovi Stredoslovenskej galérie Marošovi Rovňákovi  a Múzeum roka 2016 riaditeľovi Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici Joyefovi Labudovi odovzdal minister kultúry SR Marek Maďarič na slávnostnom ceremoniáli v Dvorane MK SR so slovami:

„Som presvedčený, že aj dnešní laureáti sú príkladom odkazu Andreja Kmeťa a vzorom pre nastupujúce generácie, pretože dokázali naše kultúrne dedičstvo nielen chrániť, ale aj veľmi dobre prezentovať.“  

Riaditeľ SSG Maroš Rovňák po prevzatí ocenenia povedal:

Toto ocenenie je zadosťučinením, no zároveň i motiváciou pre všetkých, ktorí sa na chode  našej inštitúcie podieľajú.“

Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici

Výstavné a vzdelávacie aktivity sa sústreďujú v troch historických objektoch situovaných v centre mesta. Krátkodobé výstavy sa obmieňajú v budovách bývalej radnice Praetorium a Bethlenovom dome. V budove rodinnej vily maliara Dominika Skuteckého so záhradou je sprístupnená stála expozícia jeho maliarskej tvorby.  SSG  Získala ocenenie za tri minuloročné projekty, ktorými sú reštaurátorský a prezentačný projekt Obrazy starej Bystrice – Zreštaurované, projekt Rotpunkt – Z histórie zbierky Stredoslovenskej galérie a prezentačno – edukačnú výstavu Symfónia pre 5 zmyslov.

Projekt Obrazy starej Bystrice – Zreštaurované bol primárne zameraný na zreštaurovanie výberovej kolekcie 24 malieb z najstaršej (základnej) časti zbierky Stredoslovenskej galérie, ktorá reflektuje vývin a prejavy umenia v stredoslovenskom regióne od 19. storočia do 50. rokov 20. storočia – obdobie založenia galérie. Výber tvorili prevažne neznáme a dlhodobo nevystavované reprezentatívne maľby, ktoré z dôvodu poškodenia a zlej kondície zostávali uschované v depozitári.

Výstava Rotpunkt – Z histórie zbierky Stredoslovenskej galérie bola pripravená k 60. výročiu založenia Stredoslovenskej galérie a vychádzala z poznania vývoja zbierky, ktorá sa formovala v závislosti na premenách spoločenského kontextu. Jej profil a identitu určovali kľúčové obdobia 50. rokov, 60. rokov, obdobie normalizácie 70. a 80. rokov 20. storočia a doba demokratizácie po roku 1989.

Oddelenie galerijnej pedagogiky Stredoslovenskej galérie v roku 2016 zahájilo revitalizáciu a inováciu edukačného konceptu, metodiky a foriem práce s verejnosťou. Výstavným projektom Symfónia pre 5 zmyslov sa oživila tradícia tzv. „esteticko-didaktických výstav“, špecifického výstavného formátu, ktorý sa koncom 80-tych rokov zrodil práve v banskobystrickej galérii.

Edukačná výstava, realizovaná v jubilejnom 60. roku Stredoslovenskej galérie, bola typologicky pozmenená, oživená o interaktívnu zložku a prispôsobená povahe a potrebám súčasného, náročnejšieho diváka. Zároveň otvorila priestor na diskusiu o aktuálnom postavení galerijnej pedagogiky a integrácie kurátorstva a pedagogiky umenia.

Titul Múzeum roka/Galéria roka udeľuje Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky za výnimočné výsledky a komplexný profesionálny prístup pri realizácii základných odborných činností v múzeu a galérii, ktoré sú v súlade s ich zameraním a špecializáciou.

Vyhlásenie výsledkov už 14. ročníka Múzeum roka/Galéria roka a odovzdanie Cien Andreja Kmeťa prebehlo 6. júna počas slávnostného ceremoniálu v Dvorane MK SR. Pri príležitosti získania ocenenia Galéria roka 2016 príde vedeniu a zamestnancom Stredoslovenskej galérie zagratulovať primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko v utorok 11. júla.

 

Zdroj: Zuzana Medzihorská, Foto: ilustračné