Stredoeurópske fórum v Banskej Bystrici navštívi slávny antropológ Thomas Hylland Eriksen

KULTÚRA
0 /

Tradičná jesenná konferencia prichádza opäť s výborným programom. Na Stredoeurópskom fóre v Bratislave budú v polovici novembra diskutovať hviezdy ako Svetlana Alexijevič, autorka ocenená Nobelovou cenou, historik Timothy Snyder, spisovateľ Bernhard Schlink a mnohí ďalší.

Ako už býva zvykom, fórum vyráža aj za hranice Bratislavy a po dvoch rokoch sa vracia do Banskej Bystrice, konkrétne do krásnej vily Bábkového divadla na Rázcestí, kde budú na výročie Nežnej revolúcie diskutovať podnetní hostia. Témy tohtoročnej diskusie sa dotknú domácich aj globálnych spoločenských fenoménov.

Hosťom banskobystrickej diskusie bude známy európsky antropológ a publicista Thomas Hylland Eriksen, ktorý je jedným z najväčších kritikov nórskeho nacionalizmu. Napísal knihu Overheating, v ktorej prichádza s teóriou, že svet sa prehrieva na osobnej aj globálnej úrovni, všetko je rýchlejšie, väčšie a je tu stále teplejšie.

Thomas Hylland Eriksen2

Diskusiu o zrýchľujúcej sa dynamike globálnych procesov, ktorá mení podobu demokracie, bude moderovať Radoslav Sloboda. Domácu scénu zastúpia sociológ Gregorij Mesežnikov a novinár Tomáš Gális, ktorí sa v novej knihe „Rok protestov“ vracajú k jarným protestom.

O tom, čo priniesli najväčšie občianske zhromaždenia od roku 1989 do slovenskej spoločnosti a či emócia námestí môže ešte dopomôcť k zmene, sa bude hovoriť presne na výročie Nežnej revolúcie.

Uvedenie knihy a diskusiu s hosťami moderuje Slavo Sochor. 17. novembra o 20:00 hod. môžete  prísť na Stredoeurópske fórum v Bábkovom divadle na Rázcestí. Vstup je voľný. Podujatie organizuje OZ Projekt Fórum a Literárna bašta.

bdnr

 

Zdroj: Slavo Sochor , Foto: ilustračné