Stavanie prvého mája na Námestí SNP s dvojdňovým kultúrnym programom

KULTÚRA
1 /

Prvý bystrický máj postaví mesto na Námestí SNP v pondelok 30. apríla. Kultúrny úprogram bude pokračovať aj v utorok na Sviatok práce.

Bystrický máj v réžii mesta

Hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková k májovým oslavám na Námestí SNP uviedla:

„Mesto Banská Bystrica postaví dňa 30. apríla o 17:00 hod. na Námestí SNP pre všetky slobodné dievčatá a Banskobystričanov máj ozdobený pestrými stužkami. Postavia ho členovia Folklórneho súboru Partizán, ktorí sa postarajú aj o kultúrny program. Na druhý deň oslávime Sviatok práce o 15:00 hod. na námestí koncertom Vojenskej hudby Banská Bystrica so spevákmi Annou Bartovou a Martinom Vetrákom. Zároveň oficiálne otvoríme dominantu banskobystrického námestia, Hodinovú vežu. Všetkých Vás srdečne pozývame.“

Stavanie mája v Banskej Bystrici dlhé roky zabezpečovali priaznivci ľavice na Námestí SNP. V roku 2013 došlo pred regionálnymi voľbami k zbytočnému incidentu, keď mesto povolilo stavať dva máje – okrem toho tradičného strane SMER-SD aj vtedajšiemu kandidátovi na župana Ľudovítovi Kaníkovi, ktorý si ho potom postavil aj pred mestským úradom. Neskôr si tento priestor počas dní okolo 1.mája na niekoľko rokov dopredu prenajala neznáma nezisková organizácia…

Tradičné stavanie bystrického mája sa v roku 2014 presunulo pri Pamätník SNP. Stavali ho dobrovoľníci zo strany SMER-SD, keďže na Námestí SNP sa rozhodlo svoj máj postaviť vtedajšie vedenie mesta. Po nástupe primátora Jána Noska sa dávna tradícia vrátila na centrálne námestie a Banská Bystrica tak mala jeden spoločný máj. Teraz ho postaví bystrická samospráva.

1-27

História stavania májov

Máje boli známe už v antike, ako symboly ochrany pred zlými duchmi a chorobami. Neskôr mládenci stavali dievčatám máje ako symbol zelene, života, aby boli dievčence pekné, štíhle a zdravé.

Zo správy z roku 1255 sa dozvedáme, že v nemeckom Aachene stavali stromy na 1. mája, na Turíce a na Jána pred kostol, radnicu, pred domy popredných mešťanov a všeobecne vážených osôb ako prejav úcty a žičlivosti. Odtiaľ už nebolo ďaleko k myšlienke postaviť máj aj pred dom obdivovaného dievčaťa.

V 15. storočí bolo postavenie mája znakom vážneho záujmu o dievča, ba za určitých okolností mohlo nadobudnúť právny význam. Svedčí o tom rozhodnutie cirkevného súdu v Čechách, ktorý v roku 1422 uznal právoplatnosť manželstva na základe sľubu lásky a vernosti a postavenia mája.

Neskôr nadobudli máje u nás diferencovaný význam. V prvom prípade postavil mládenec máj len tomu dievčaťu, o ktoré sa uchádzal. V druhom boli máje spoločným darom mládencov všetkým dospelým dievčatám obce. Tretí variant bol ten, že máj dostalo síce každé dievča, no ak malo svojho mládenca, jej máj bol iný, ako tie, ktoré boli kolektívnou pozornosťou mužskej mládeže.

V hornom Gemeri dostávali ešte v prvej tretine 20. storočia dievčatá máje len od svojich nápadníkov. Neskôr mládenci postavili máj každému dievčaťu v dedine. Zatiaľ čo smrek bol individuálnou poctou dievčaťu súcemu na vydaj, breza bola poctou kolektívnou.

Súčasťou stavania mája bola obchôdzka mládencov s muzikou po domoch, kde postavili máj, tancovanie s dievčatami, spev príležitostných piesní, pohostenie a obdarovanie.

prvy maj na namesti snp

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a ilustračné