Spomienka na Jána Langoša a večierok s Donaldom Trumpom v Banskej Bystrici

KULTÚRA
3 /

Prvé júnové podujatia Literárnej bašty budú patriť zásadným spoločenským témam. Na šiestom ročníku podujatia Odkrývanie si pripomenieme Jána Langoša, zásadnú osobnosť novodobej histórie Slovenska, no priestor bude aj na diskusiu o novej knihe venovanej kontroverznému americkému prezidentovi.

Literárne disko

Vo štvrtok 14. júna 2018 o 18:00 hod. sa bude v cykle Literárne disko konať uvedenie slovenského prekladu knihy „Oheň a síra“ Michaela Wolffa, ktorému sa vďaka dobrému vzťahu s kabinetom amerického prezidenta Donalda Trumpa podarilo nahliadnuť priamo do pracovne politika, ktorý si v mnohých rebríčkoch odniesol titul najhoršej hlavy Spojených štátov.

Slovenský preklad v kníhkupectve Artforum na Hornej Striebornej 10 uvedie prekladateľ Martin Djovčoš a Braňo Ondrášik, redaktor slovenského vydania a bývalý novinár, ktorý americké voľby sleduje od roku 1996. Moderátorom diskusie bude Rado Sloboda. A keďže sa diskusia bude konať na Trumpove narodeniny, každému návštevníkovi sa ujde aj pohár (lacného) šampanského.

donald trump

Odkrývanie

Už po šiesty raz sa bude v piatok 15. júna 2018 konať spomienkové podujatie venované odkazu zakladateľa Ústavu pamäti národa – Jána Langoša – ktorý má v kultúrnom centre Záhrada osadený pamätník od Mateja a Karola Rosmányovcov s názvom „Odkrývanie“. Rovnomenné podujatie sa bude v tomto roku niesť v literárnom duchu a svoj program rozšíri aj priamo do priestorov Literárnej bašty.

odkryvanie1

Tam v rámci formátu Literárne disko o 17:30 hod. predstavia svoje nové knihy spisovateľka Irena Brežná a publicista Martin M. Šimečka. Ukážky z ich textov zaznejú v podaní hercov v inscenovanom čítaní Literárna pamäť. Po literárnom programe tento spomienkový večer uzatvorí v Záhrade o 20:00 hod. koncert legendárnej bratislavskej skupiny Tornádo Lue.

Ján Langoš (1946 – 2006)

Narodil sa 2. augusta 1946 v Banskej Bystrici. Študoval na Strednej priemyselnej škole spojovej techniky v Banskej Bystrici (1964), Elektrotechnickej fakulte SVŠT, odbor fyzika tuhých látok (1971). Po ukončení štúdia pracoval ako experimentálny fyzik – technológ v Ústave technickej kybernetiky (ÚTK) Slovenskej akadémie vied.

Bol odborníkom na vývoj a testovanie integrovaných obvodov. V rokoch 1982 až 1985 to boli obvody pre univerzálny mikropočítač a pod jeho vedením bol vyvinutý a v roku 1989 vyrobený prototyp 32 bitový mikroprocesor s  redukovanou množinou inštrukcií (RISC)

Ján Langoš patril medzi kľúčové postavy slovenského disentu. Spolu s Jánom Čarnogurským vydával samizdat Bratislavské listy (1988-1989), v roku 1987 spoluvydával časopis Fragment (neskôr Fragment K). Podieľal sa aj na tvorbe časopisov Kontakt (1981-1983) a Altamira (1983-1985). ŠtB ho v tomto období rozpracovávala v akcii s krycím menom „Lukeš“. Bolo to pre neho ťažké obdobie.

Po novembri 1989 sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a neskôr aj ministrom vnútra ČSFR, kde sa zaslúžil o rozpustenie Štátnej bezpečnosti. V rokoch 1994 – 2002 bol poslancom NR SR.

Od roku 1995 do 2000 zastával funkciu predsedu Demokratickej strany. V máji 2003 sa stal zakladateľom Ústavu pamäti národa a do svojej smrti pôsobil ako predseda jeho Správnej rady.

Celoživotným dielom Jána Langoša bol zápas proti totalitným režimom. Jeho úsilie o odkrytie plnej pravdy, o ich nemorálnosti a protiprávnosti vyvrcholilo v auguste 2002 schválením zákona o pamäti národa a následným zriadením Ústavu pamäti národa, ktorý naďalej zostáva nositeľom a realizátorom jeho myšlienok. Ján Langoš 15. júna 2006 tragicky zahynul pri autonehode na východe Slovenska.

jan langos1

Autor: Slavo Sochor a (tom) , Foto: ilustračné