Spisovateľka Soňa Sun Sajenková v knižnici

KULTÚRA
0 /

Tisíc podôb ženy a stretnutie so spisovateľkou Soňou Sun Sajenkovou,ktoré sa uskutoční v stredu 16. mája 2018 o 16:30 hod. v pobočke VKMK na Fončorde, Jilemnického 48.

Stretnutie v knižnici

Manažérka VKMK Soňa Šóky hovorí:

Podujatie sme pripravili pri príležitosti Dňa matiek a venujeme ho všetkým ženám, matkám ale samozrejme vítaní sú aj muži a ktokoľvek, kto má rád poéziu a príjemnú hudbu.“

Hudobným prekvapením pre  návštevníkov bude vystúpenie nádejného talentovaného speváka a gitaristu z Banskej Bystrice.

Soňa Sun Sajenková

Mladá Lučenčanka vydala vlani svoj knižný debut „Tisíc podôb ženy“. Ako už z názvu vyplýva, zbierka básní je určená pre nežné pohlavie. V jednom z rozhovorov Soňa Sun Sujenková o svojom diele, práci i súkromnom živote povedala:

Priblížte nám Tisíc podôb ženy. Pre koho sú básne odkazom a kto sa v nich nájde?

Sú od ženy pre ženu (každú). Všetky sa v nich nájdeme. Sme totiž krásne, milované, strapaté, šteklivé, múdre aj bláznivé. Stále sme nejaké, ale v každom prípade sme ženské a je potrebné si uvedomiť, že je to dar. Veršovaná forma odkazu na sebavedomie a vnímanie vlastnej hodnoty v širokej škále pocitov, ktoré pozná každá z nás. Chcem ich tak trošku svojimi básňami začarovať, aby sa cítili ako pravé femme fatale, ktorými vlastne už dávno sú, len o tom často nevedia.

Prečo ste sa rozhodli zamerať práve na ženy?

Už vo svojich blogoch som sa venovala ženstvu ako takému. Asi tak pred dvoma rokmi som sa sama so sebou dohodla, že započnem svoj rok ženy a ten nejako nechce skončiť (smiech) . V rámci spoznávania seba samej som ponúkala ženám nie len v týchto blogoch, ale tiež na niekoľkých seminároch svoje vlastné overené chodníčky a skratky ku šťastiu. Sama som si tými vecami, o ktorých píšem, prechádzala. V knihe som vyjadrila pocity, ktoré my, ženy, cítime v rôznych životných etapách. Radosť, smútok, lásku. Dnes v našom svete často chýba sebaláska a k nej sa snažím ženy opäť prinavrátiť. Básne sú písané ľahkou lahodnou a veľmi rytmickou formou, preto určite zaujmú aj dámy, ktoré až tak poézii neholdujú.

A ako ste sa vlastne dostali k písaniu?

Písala som už od detstva. A vždy mi to spôsobovalo ohromnú radosť. Ako tínedžerka som písala básničky, najmä zamilované, ako takmer každý (smiech). Vždy som však chcela vydať minimálne román, alebo poviedky, no pre nedostatok času zatiaľ neúspešne. Začala som ale písať blogy a úvahy. Neskôr ma osud privial k I can Academy, ktorá sa stala aj vydavateľom mojej knihy. Písala som pre nich motivačné články. Som im veľmi vďačná, že sa rozhodli ma podporiť v mojej tvorbe a sama som prekvapená, že práve cez poéziu som bola schopná vyjadriť toľko krásnych myšlienok a emócií. Asi by mi to samej nenapadlo.

Ako dlho dielo vznikalo?

Neuveríte, ale asi dva týždne (smiech). Šlo mi to naozaj dobre, pretože ma to napĺňalo. Prišla som na to, že aj takýmito básňami sa dá vyjadriť to, čo som mala v inak dlhých textoch a blogoch. Slovo má moc, je to dokonca ako zaklínadlo a má na ľudí účinok. V rukách spisovateľa je zariadiť, aby pôsobilo pozitívne a liečivo. Ako som už povedala, chcem svoje čitateľky začarovať (smiech).

Tisíc podôb ženy

Je vyjadrením cesty k ženstvu a sebaprijatiu. Túto knihu písala žena. Nie iná ako Vy. Občas rozbúrená ako oceán, inokedy pokojná, ponorená v tichu vlastnej pokory. Písala ju preto, aby opäť priniesla svetu tisíc podôb ženy, v ktorých je bez ohľadu na náladu, stav, výzor či predstavy spoločnosti jednoducho krásna, výnimočná a lásky hodná.

Žena, ktorej sa dostane do rúk, nájde samu seba v rôznych obdobiach a situáciách svojho života. Pocíti príval nádeje a lásky. Opojená dávkou vlastného prijatia zistí, že je presne taká, aká má byť! Pravá žena. Famózna, krásna, božská, odvážna, strapatá, naivná aj šialená. No nech by bola práve v tejto chvíli akákoľvek, stále je sama sebou a vzácna! Veršovaná podoba Vás vtiahne do jednoduchosti a mágie slova, v ktorom človek často odhalí obrazy vhodné pre steny vlastnej reality.

Spisovateľka o sebe

Ako som sa stala nie len človekom na svojej ceste, ale aj ženou na správnom mieste? Vždy som vedela, že som človek s túžbou poznávať , chápať, objavovať a nachádzať zmysel…Často aj za cenu toho, že pravdy, cez ktoré som sa prepracovávala k sebe boli bolestné. Moje kroky však viedla nekonečná láska a túžba v spojení so spasiteľským syndrómom , ktorým niekedy trpím

Lekcie v mojom živote boli tým najlepším zaškolením a ich zvládnutie certifikátom umožňujúcim pokračovať ďalej.  Od zlyhania obličiek, absolútne vyliečenie sa skrz lásku, cez partnerstvo s vdovcom a výchovu jeho dvoch dcér, narodenie vlastného syna a obrovskej radosti z toho, že som kým som a že pohľad spätne ma robí neuveriteľne silnou a krásnou… Nekonečná vďačnosť a moja podstata vypustená na svetlo sveta ma priviedla k ďalším zázrakom bytia…

 Ale ako som sa dostala k svojej potrebe liečiť  ženstvo, objavovať mágiu, ktorú v sebe ukrýva a privádzať ženy k svojej podstate, je celkom zvláštny príbeh, plný náhody, o ktorej vieme, že neexistuje.

 Keď sa na to pozerám spätne, všetky kroky v mojom živote smerovali sem, do tohto bodu, kde naplno môžem rozvinúť  svoje schopnosti a vedomosti . Už ako malá som spisovala rôzne poryvy svojej duše do zošitov a zápisníkov s cieľom ponúknuť vlastné poznania svetu. Ťažko filozofické úvahy na tému života, lásky, smerovania boli nekorešpondujúce s fyzickým vekom dievčatka, s tak obrovskou chuťou po poznaní a zmene JA z dievčatka vyrástla ŽENA, ktorá sa ocitla naraz v niekoľkých triedach školy života a napĺňala toľko rolí, koľko si myslela, že pre život jednej ženy nie je ani únosné.

K nim pribudla jedna, pre ktorú som sa rozhodla sama – BYŤ SKUTOČNOU ŽENOU a učiť to INÉ ŽENY, ktoré túžia cez premenu seba priniesť  svoje bohatstvo  svetu a učiniť ho krajším a zmysluplnejším pre tých, čo prídu po nás… Myslím, že mi to dáva nádej a zmysel.

 Sajenková - pozvánka

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné