Sólisti banskobystrickej Štátnej opery do Japonska s Mozartovou Čarovnou flautou  

KULTÚRA
0 /

Sólisti Štátnej opery v Banskej Bystrici odleteli na svoje každoročné tradičné turné do Japonska. V krajine vychádzajúceho slnka predvedú Mozartovu operu Čarovná flauta, ale aj operetné a muzikálové skladby.

29.turné bystrických operných sólistov v Japonsku

V Japonsku nás budú reprezentovať operní speváci Oľga Hromadová, Mariana Hochelová, Michaela Kušteková, Dušan Šimo, Šimon Svitok, Ivan Zvarík a klaviristka Martina Svitková.

„V programe majú naši umelci osem predstavení v koncertných sálach po celom Japonsku. V prvej časti svojho vystúpenia predvedú prierez operou W. A. Mozarta Čarovná flauta, druhá časť sa bude niesť v operetnom a muzikálovom duchu,“

informovala vedúca propagácie banskobystrickej Štátnej opery Katarína Uhríková.

Koncerty bystrických operných sólistov sa uskutočnia pod záštitou ministra kultúry Mareka Maďariča a veľvyslanca SR v Japonsku Michala Kottmana. Na Slovensko sa vrátia 22. júla 2015.

Naša opera už dostala vyznamenanie od japonského veľvyslanca v SR

Štátnej opere v Banskej Bystrici sa v júni dostalo uznania od Japonska keď riaditeľ Rudolf Hromada si  v Bratislave prevzal Cenu veľvyslanca Japonska v SR J.E. Akio Egawu. Toto ocenenie  udeľujú japonskí veľvyslanci a generálni konzuli jednotlivcom alebo inštitúciám, ktoré svojimi aktivitami výrazne prispievajú k prehlbovaniu vzájomného porozumenia a priateľských vahov medzi Japonskom a ich krajinami.

Umelci z banskobystrickej Štátnej opery koncertujú v Japonsku od roku 1996 každoročne. Bolo to doposiaľ už 28 koncertných turné vo viacerých japonských mestách. Tieto podujatia slúžia nielen na propagáciu slovenskej opernej kultúry v krajine vychádzajúceho slnka, ale aj na vzájomné spoznávanie sa.

„Za tieto aktivity si Štátna opera zaslúži naše ocenenie, ale ešte pozoruhodnejšie je to, že koncerty v Japonsku nie sú organizované na komerčnom základe, ale v záujme prehlbovania priateľstva medzi Japonskom a Slovenskom. Máte v Japonsku veľa podporovateľov,“

uviedol japonský veľvyslanec Akio Egawa.

Riaditeľ banskobystrickej Štátnej opery Rudolf Hromada pri preberaní ceny povedal:

„Toto ocenenie vyvoláva v nás radosť a chcený pocit pokračovať v tejto našej práci. Som veľmi rád, že prichádza práve v období, keď pripravujeme oslavy našej 20-ročnej spolupráce v roku 2016. Je to úžasné ocenenie, do Japonska chodíme pomerne dlho, teraz to tam bude už naše 29.turné. Ľudia sú tam úžasní, toto ocenenie od veľvyslanca dáva našej spolupráci punc vzájomnosti, vzájomnej potrebnosti a vzájomného chcenia.“

Štátnu operu v Banskej Bystrici v Japonsku očakávajú vďační diváci a fanúšikovia, ktorí vedia oceniť vysokú profesionalitu našich umelcov.  Je to zároveň skvelá propagácia nášho mesta i Slovenska v zahraničí.

Autor: (tom), Foto: ilustračné