V sobotu je v Banskej Bystrici a vo Zvolene Noc divadiel

KULTÚRA
0 /

Noc divadiel 2017 už ôsmy raz otvorí divadelné brány na Slovensku. Tretiu novembrovú sobotu to budú aj divadlá v Banskej Bystrici a vo Zvolene.

Pod heslom „S divadlom do nekonočna“ sa tohtoročná Noc divadiel bude odohrávať v 23 slovenských mestách a 51 divadlách, kultúrnych centrách a umeleckých školách. V sobotu 18. novembra čakajú Banskobystričanov v Divadle pod balkónom, Bábkovom divadle na Rázcestí, Divadle Štúdio tanca a  Štátnej opere. Vo Zvolene to bude Divadlo J. G. Tajovského.

Divadlo pod balkónom

Pre sídliskové Divadlo pod balkónom to bude už tretia Noc divadiel. Zároveň divadlo oslavuje v týchto dňoch tretie narodeniny, pretože po prvý raz otvorilo svoje brány a privítalo svojich prvých návštevníkov práve počas Noci divadiel – 15. novembra 2014.

Tohtoročný sviatok divadiel oslávia premiérou pôvodnej autorskej hry „Haló, Kúzlo a Balerína“. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na množstvo klaunských čísiel, žonglovanie, mágiu, ale aj bábky a samozrejme na príbeh klaunov a jedného starého cirkusu.

V hre účinkujú Juraj Haviar (klaun Haló), Barbora Bušovská (klaunka Kúzlo) a Adriána Gandžalová (Balerína). Režijne a autorsky sa o show postaral Ján Harry Haruštiak, o hudbu majster Belo Felix, o kostýmy Júlia Haruštiaková a o scénu a bábky Katarína Mažáryová – RKM. Klaunovské predstavenie, ktoré pohladí dušu detského a aj dospelého diváka, sa v Divadle pod balkónom (sídlisko Rudlová – Sásová) začína o 17:00 hod.

Bábkové divadlo na Rázcestí

Na divadelné randevú s osobnosťami európskej minulosti pozýva Banskobystričanov a Banskobystričanky Bábkové divadlo na Rázcestí. V divadelnom kvíze pre všetkých Európanov a Európanky spoznajú históriu svojho kontinentu a odhalia zaujímavosti zo života svojich predkov. Interaktívna šifrovacia hra naštartuje mozgové závity v štyroch kolách: História Európy (Mýty a legendy), Osobnosti, Medzníky a Európske (ne)známosti.

Divadelný kvíz Zalistuj si v Európe uvádza divadlo pri príležitosti inscenácie pre dospelých „Európa v korešpodencii“, ktorá má premiéru v piatok 17. novembra (réžia Marián Pecko). Divadelný kvíz počas Noci divadiel v sobotu 18. novembra sa začína o 17:30 hod.

Divadlo Štúdio tanca

Divadlo Štúdio tanca privíta návštevníkov Noci divadiel s otvorenou náručou – kto chce, môže hrať, kto chce, môže tancovať, alebo len tak si sedieť pri inšpiratívnom rozhovore. Divadelné umenie je otvoreným a stále živým organizmom.

Počas Noci divadiel zabudnete na hranice času a konvencie typického divadelného priestoru. Unášaní atmosférou najdlhšieho divadelného večera v roku necháte plynúť čas za tónov živej hudby, v sprievode pohára vína a umelcov. Neformálny začiatok je o 19:00 h. a koniec? Dokedy vás to bude baviť…

Štátna opera

V koncerte s názvom S divadlom do nekonočna – nočná prechádzka svetom operety a muzikálu sa predstavia sólisti banskobystrickej opernej scény sopranistka Katarína Procházková, tenorista Dušan Šimo a barytonista Šimon Svitok. V klavírnom sprievode Martiny Svitkovej zaznejú operetné melódie z diel Gejzu Dusíka, Franza Lehára, Emmericha Kálmána, Johanna Straussa, či piesne z klasických muzikálov My Fair Lady, Fantóm opery a ďalšie.

Večer spríjemnia aj operné piesne talianskeho romantizmu. Na divákov čakajú prekvapenia a netradičné zážitky v priestoroch divadla. Kto ich chce zažiť, musí prísť v dobrej nálade a dať sa viesť svetom operety a muzikálu. Podujatie sa uskutoční v Bohéma klube od 21:00 hod.

Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene

Hravé nočné rozhovory so zrelými divadelnými osobnosťami jubilujúcimi v roku 2017, sprevádzané živou hudobnou kapelou a záverečným prekvapením pri sviečkach. Taká bude Noc divadiel v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene. Tento rok je totiž bohatý na životné jubileá zrelých osobností spätých so zvolenským divadlom.

Noc divadiel – Noc zrelosti poskytne vzácnu príležitosť prezentovať ich autentické spomienky, aj tie humorné či prekvapujúce. Archívna dokumentácia priblíži minulosť divadla a umelecké začiatky pätice jubilantov.

Režisér Andrej Turčan (70 rokov v januári 2017), herec Emil Kosír (80 rokov v apríli 2017), herec Vladimír Rohoň (70 rokov v máji 2017), herečka Zlatica Gillová (85 rokov v júli 2017) a herec Štefan Šafárik (75 rokov v auguste 2017) budú v hravo odľahčených dialógoch sumarizovať uplynulé desaťročia a svojimi spomienkami priblížia aj premeny samotného zvolenského divadla.

Živá hudobná kapela spríjemní neskorý nočný čas rovnako ako krátke ukážky z profilových inscenácií jubilantov. Tradičnou bodkou bude záverečné stretnutie účinkujúcich a hostí pri sviečkach pred divadlom. Začiatok je o 19:00 hod.

Tradičná Noc divadiel

Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci. Divadlá, kultúrne centrá a umelecké školy otvoria 18. novembra dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle. Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe.

logo noc divadiel

Zdroj: Anna Gudzová, Foto: ilustračné