Sobotňajšie Graffiti Jam v Sásovej skrášli podchod aj ihrisko  

KULTÚRA
6 /

V sobotu 23. mája sa opäť po niekoľkoročnej odmlke uskutoční podujatie GRAFFITI JAM na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová. Tentoraz pod záštitou o. z. FOPART s podporou Flow Control Shop-u.

Subkultúra Graffiti writerov a Street-artistov nielen z Banskej Bystrice, ale z celého Slovenska sa v tento deň stretne, aby prostredníctvom umenia aspoň na malú chvíľu spojila miestnu komunitu v jeden celok.

Predstavia to najlepšie zo svojej tvorby na ihrisku na Rudohorskej ulici, ktoré spoločne s podchodom za komplexom IDA tvoria legálnu plochu dlhú približne 300 metrov. Ide o najväčšiu plochu na Slovensku, ktorú majú nadšenci Graffiti k dispozícii. Podujatie podporilo dotáciou aj mesto Banská Bystrica.

Spomínané miesto v Sásovej prejde týmto spôsobom revitalizáciou, avšak v budúcnosti sa chcú organizátori podujatia pokúsiť o viac než vizuálnu úpravu tejto povestnej plochy, ale aj o jej funkčnú opravu, aby znovu získala svoju príťažlivosť pre prívžencov maľby na steny.

Vznikne tu príležitosť pre obyvateľov sídliska, mladých ľudí, rodiny a vo všeobecnosti širokú verejnosť na obnovenie vzťahu k svojmu sídlisku, stretnutie so starými známymi, vytvorenie nových kontaktov a v neposlednom rade nahliadnutie do sveta farieb a pouličnej kultúry. Tak vznikol aj nový názov podujatia „STREET CULTURE GRAFFITI DŽEM“.

Filozofiou organizátorov novej generácie tejto udalosti je, že cieľom nemá byť výsledok tvorby, ale samotný proces. Ten je východiskom pre vytvorenie troch S – spolupatričnosti, solidarity a spoluzdieľania, či už z hľadiska streetart-ovej subkultúry alebo miestnej komunity ako takej, z hľadiska konkrétnych medziľudských vzťahov.

Podujatie sa začne v sobotu 23. mája ráno o desiatej hodine. Počas neho budú atmosféru dopĺňať DJ-i. Medzi nimi domáci DJ Funk Dat, ktorý sa hudobne podieľa na väčšine banskobystrických a do Hip-Hopovej kultúry tematicky ladených udalostiach a Yummy. Je aj členom OZ FOPART i Drum and Bassový nadšencom.

Návštevníkom bude k dispozícii občerstvenie a priestor je vytvorený aj pre rodiny s deťmi, ktoré sa môžu zapojiť do výtvarných aktivít spolu s ostatnými účastníkmi. Atmosféra má byť určite skvelá a nezabráni tomu ani počasie. Po skončení podujatia v exteriéri sa bude pokračovať v podobe afterpárty v Záhrade – Centrum nezávislej kultúry na námestí SNP. Toto je už v réžii Erika Oslanca, ktorý je hlavným partnerom pri organizácii tejto udalosti. Za finančnú podporu organizátori GRAFFITI JAM  ďakujú aj spoločenstvu RU-SA.

plagat grafiti

Autor: (bk) (mt), Foto: FOPART