Sobotňajší Svetový deň cestovného ruchu v Stredoslovenskom múzeu

KULTÚRA
0 /

Vydajte sa na potulky minulosťou v rámci Svetového dňa cestovného ruchu, ktorý sa uskutoční v sobotu 30. 9. 2017 v expozíciách Stredoslovenského múzea od 14:00 do 18:00 hod. Vstup je voľný.

Raz vidieť je viac ako stokrát o tom počuť.  Príďte a uvidíte. V Matejovom a v Thurzovom dome sa na Vás už túto sobotu  tešia pracovníci Stredoslovenského múzea.

Program Svetového dňa cestovného ruchu v expozíciách

Matejov dom

výstava Šľachtický rod Radvanských

skvosty zberateľskej vášne rodiny Radvanských v zbierkach Stredoslovenského múzea

prehliadka audiovizuálnej expozície venovanej histórii mesta Banská Bystrica

Výstava s názvom „Šľachtický rod Radvanských“ pripravená Stredoslovenským múzeom približuje návštevníkom Matejovho domu skvosty zberateľskej vášne v jedinečnej rodinnej zbierke, ktorá sa celé stáročia dedila z generácie na generáciu v jednej z najvýznamnejších rodín v Uhorsku – v rodine Radvanských.

Otvorenie výstavy sa uskutočnilo počas jubilejného 360. ročníka Radvanského jarmoku a zároveň pri príležitosti oficiálnej návštevy priameho potomka rodu Radvanských Anton V. Radvanského s rodinou.

Výstava približuje Bystričanom ďalšiu z kapitol bohatej histórie mesta a prostredníctvom skvostov zberateľskej vášne mapuje život členov šľachtického rodu Radvanských. Výstavu „Šľachtický rod Radvanských“ si môžu návštevníci Stredoslovenského múzea pozrieť do konca roka.

Thurzov dom

výstava Za farbou indiga

výstava o modrotlačiarenskom remesle v meste pod Urpínom

komentované prehliadky výstavy o 14:30 hod., 15:30 hod., 16:30 hod.

O ceste modrotlače od formy k látke, a potom až k šatke, sukni či perine, o osudoch členov jednej z najvýznamnejších modrotlačiarenských rodín zo stredného Slovenska, ale aj o súčasných nasledovníkoch odkazu našich dedov, porozpráva Jaroslava Dobrotová  na komentovaných prehliadkach výstavy

Výstava návštevníkom priblíži krásu ukrytú v modrotlači a zároveň vyrozpráva príbeh rodu modrotlačiarov, ktorý počas troch generácií ovládol trh s touto komoditou v meste pod Urpínom.

výstava Na znak nevinnosti si umývam ruky … príbeh aquamanille

prezentácia top zbierkového predmetu z fondu Stredoslovenského múzea

Aquamanille je nádoba na nalievanie vody, ktorá sa používa v rituáli umývania rúk v náboženskom a svetskom kontexte – pred kňazom pred omšou a v súkromnej domácnosti pred jedlom. Predmetom tohto slávneho príkladu je moralizujúca legenda Aristotela a Phyllis, ktorá dosiahla popularitu v neskorom stredoveku. Aristoteles, grécky filozof a učiteľ Alexandra Veľkého, sa nechal ponižovať zvodnou Phyllis, ktorá na ňom jazdila ako na koni. Malo to byť poučenie pre mladého vládcu, ktorý podľahol svojim zmätkom a zanedbával záležitosti štátu.

V roku 1947 pri obrábaní pôdy neďaleko Pustého kostola vo Veľkej Čalomiji našiel Pavel Balážik jedinečnú bronzovú aquamanile. Unikátny nález zostal bez povšimnutia až do času, keď sa aquamanile dostala do Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici. Vtedajší archeológ múzea – Gejza Balaša, v roku 1957 tento mimoriadny nález odborne preskúmal a následne predstavil verejnosti.

Bronzová aquamanile má dodnes dôležité postavenie medzi zbierkovými predmetmi bohatého zbierkového fondu múzea pretože je stále jedinou bronzovou aquamanile objavenou na území Slovenska.

plagat SDCR v SSM

Zdroj: (tom) a SSM, Foto: ilust.