Slovenský rozhlas a Rádio Regina od pondelka so zmenami vo vysielaní

KULTÚRA
1 /

 

Rozhlasové vysielanie RTVS na staniciach Rádio Slovensko a Rádio Regina patrí k najsledovanejším aj v Banskej Bystrici. Od pondelka 9. apríla prichádzajú tieto rozhlasové stanice s viacerými zmenami pre svojich poslucháčov.

Rádiožurnál Rádia Slovensko

Zmení svoj názov na „Rádiožurnál RTVS“, ktorý bude v pracovných dňoch o 7:00 a 12:00 hod.  preberať i Rádio Regina. Rovnako tomu bude o 12:00 hod. počas víkendov.

„Dôvod na zavedenie spoločného vysielania Rádiožurnálov RTVS sa plnom rozsahu preukázal v uplynulých dňoch, keď na základe aktuálneho hektického vývoja na vnútropolitickej scéne príspevky v prvej časti relácie išli zväčša naživo, čím sa k poslucháčom dostali najaktuálnejšie informácie. O tento benefit boli poslucháči Reginy Západ, Stred a Východ ochudobnení. Zároveň sa personálne kapacity, využívané na prípravu doteraz vysielaných Žurnálov Rádia Regina ráno a napoludnie, využijú pri príprave Rádiožurnálov RTVS, ktoré sa tak obohatia o informácie z regiónov,“

vysvetľuje  riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenského rozhlasu Michal Dzurjanin.

Pozor zákruta

Od pondelka sa na vlny Rádia Slovensko vracia najznámejšia rozhlasová značka „Pozor zákruta“. Poslucháči sa každý pracovný deň od 13:00 hod. môžu tešiť na obľúbený hodinový prúd aktualít a informácií zo sveta motorizmu, dopravy vo všetkých jej oblastiach, ale aj na cestovateľské témy.

Na príprave a vysielaní Zákruty sa budú podieľať tímy z Bratislavy, Banskej Bystrice a Košíc. Z Bratislavy bude znieť v pondelok, stredu a vo štvrtok, z Košíc v utorok a z Banskej Bystrice v piatok. Na moderátorskej stoličke sa budú striedať Milan Jeluš, Igor Daniš, Miroslav Talavašek, Igor Michalčík a Roman Nadányi.

Večerné prúdové vysielanie v Rádiu Slovensko nahradia hodinové relácie „Svet hudby“ (po 19:00 ) a „Kontakty“ (po 20:00) s občianskymi témami. V sobotu po 13:00 pôjde v premiére relácia „Túto hudbu mám rád“ a po 14:00 rubrika „Týždeň v Európe“. Rubrika „Naši a svetoví“ po 17:00 sa zmení na samostatnú prúdovú reláciu. Rubriku „V kine s Petrom Konečným“ nahradí hodinová relácia „Do kina s Rádiom Slovensko“ o aktuálnej ponuke filmov, na ktorej bude participovať viacero autorov. V sobotu po 20:00 bude Rádio Slovensko vysielať „Sobotné reflexie“, zamerané na udalosti z nedávnej histórie a ich vplyv na život spoločnosti. Po 21:00 odznie súhrn najzaujímavejších publicistických príspevkov uplynulého týždňa pod názvom „To najlepšie z týždňa“.

Novinky v Rádiu Regina

Zmeny sú pripravené i v Rádiu Regina Západ, Stred a Východ. V „Rádiobudíku“ počas pracovného týždňa pribudne napríklad „Glosa na dnes“ a „Fórum“, ktoré sa bude venovať poslucháčskym podnetom. Do éteru sa vráti obľúbená „Ranná rozcvička“. V rubrike „Na slovíčko, slovíčka…!“ sa budú rozoberať nielen archaické či zabudnuté slová, ale aj zaujímavé jazykové problémy a tiež vysvetľovať geografické názvy.

V relácii „Otázka na dnes“ sa v každý pracovný deň bude hovoriť o rôznych životných situáciách, na ktoré budú reagovať poslucháči. „Magazín“ sa zmení na „Predpoludnie s Rádiom Regina“. V ňom odznejú napríklad tipy na zaujímavé voľnočasové aktivity, tematické besedy a pribudne nová kontaktová rubrika „Veterinári“, ktorá sa každý druhý týždeň bude striedať s „Farmármi“.

„Cieľom týchto zmien je poskytnúť poslucháčom viac zaujímavých informácií z rôznych oblastí života, ktoré na základe doterajšieho formátu Rádia Slovensko nemali v jeho vysielaní primeraný priestor,“

konštatuje Michal Dzurjanin.

Svoj názov od pondelka mení aj „Mozaika“, ktorá sa po novom bude volať „Popoludnie s Rádiom Regina“. Aj v tomto prípade sa poslucháči môžu tešiť na nové rubriky a relácie, ako napríklad „Veda, výskum, objavy, patenty,“ „Klub mamičiek“, „Senior klub“, „Kultúra pod jednou strechou“ s rubrikou „Literárium“ zameranou na poéziu a prózu od poslucháčov.

„Čo by bolo, keby..?“ je nová sobotňajšia relácia, ktorá sa od 8:00 hod. bude venovať témam z oblasti histórie, biológie, kultúry. Rozhovory s odborníkmi doplnia rozhovory a otázky detí, ako i ukážky z rozhlasového archívu.

 

 

Zdroj: (tom) a SITA, Foto: ilustračné