Sezónu v bazéne otvorí Rukojemník, príde aj Marián Varga

KULTÚRA
0 /

Projekt Kino v bazéne, ktorý do skrytého nádvoria Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského prináša kultúrne oživenie, spustí v júni už tretí ročník svojich aktivít. Aj vďaka podpore svojich priaznivcov na portáli Štartovač sa už teraz rysuje skutočne zaujímavý program.

Jedno je isté, legendy tento raz nebudú iba na filmovom plátne. Publikum z bazéna prejavilo svoje kvality ešte pred začiatkom tretieho ročníka. Slavo Sochor z Kina v bazéne hovorí:

„Sme potešení, že naša crowdfundingová kampaň na Štartovači dopadla úspešne. Vyzbieraná suma je síce zlomkom z toho, čo budeme v lete reálne potrebovať, no aj tak je to dobrý signál. Niekedy stačí veľa maličkostí, aby sa mohli diať veľké veci. To bolo jedno z posolstiev našej kampane.“

O tom, že program tretieho ročníka bude opäť živý, svedčí aj spôsob, akým prebieha tvorba programu. Jeden zo zakladateľov Kina v bazéne Roland Maťaš dodáva:

„Vyberáme len to, čo má svoju výpovednú hodnotu a subjektívne to rešpektujeme. Je to vždy aj o kompromisoch, predovšetkým však o tom, že sú to všetko veci, ktoré sa nám páčia.“

Filmový program tento rok spestrí aj viacero výnimočných koncertov. Program Kina v bazéne 10. júna otvorí film Juraja Nvotu „Rukojemník“. Organizátori chcú projekciou vzdať poctu nedávno zosnulému spisovateľovi Petrovi Pišťankovi.

Júnový filmový program ponúkne ešte atypický dokument o všestrannom umelcovi Nickovi Caveovi „20. 000 dní na Zemi“ a ruskú drámu režiséra Andreja Zvjaginceva „Leviatan“, ktorá realisticky popisuje boj za práva obyčajného človeka.

Spomínaný hudobný program v bazéne otvorí 11. júna skupina Hviezda. Páni, ktorí nešetria poéziou a podmanivým rockovým zvukom, predvedú pesničky zo svojho debutového albumu Tu v Bratislave. Skutočná legenda slovenskej hudobnej scény príde na rad koncom mesiaca. 27. júna totiž v bazéne vystúpi so svojím sólovým programom osobnosť domáceho art rocku Marián Varga.

Zdroj: Slavo Sochor, Foto: Ilustr.