Sezónu v banskoštiavnickom Divadle Pivovaru ERB otvorí hra Václava Havla

KULTÚRA
0 /

Audience v hlavnej úlohe s legendárnym Janom Potměšilom bude mať svoju slovenskú premiéru v Banskej Štiavnici. Uvedie ju tamojšie Divadlo Pivovaru ERB 3.októbra 2014.

Havlova Audience

Výber predstavení slovenských a českých divadelných súborov, ktoré už niekoľko rokov pravidelne prináša Divadlo Pivovaru ERB v Banskej Štiavnici, otvorí slávna hra Václava Havla „Audience“.

V hlavných úlohách sa predstavia herci pražského Divadla v Celetné Jakub Špalek (známy z filmu Šakalí léta) a Jan Potměšil, ktorý sa stal legendou vďaka hlavnej úlohe vo filme Bony a klid. Jana Potměšila ste mohli vidieť aj v Show Jana Krause 10.septembra 2014:

Jednoaktovka z roku 1975, ktorej dej sa odohráva symbolicky v pivovare, v kancelárii sládka, je o morálke v totalitnom režime a nesie autobiografické prvky: Pracovnou náplňou postavy spisovateľa Vaněka je váľanie sudov, čo v istom období bolo aj osudom bývalého českého prezidenta.

Uvedením Audience 3. októbra 2014 o 19:00 hod. chce Divadlo Pivovaru ERB pripomenúť aj blížiace sa 25. výročie Nežnej revolúcie, ktorej symbolom bol práve Václav Havel. Pre zaujímavosť si pozrite video z uvedenia hry Viktora Klimáčka „Komunizmus“ Divadla v Celetné:

Divadlo Pivovaru ERB

Slávnostná derniéra legendárneho Kontrabasu s Martinom Hubom, Milan Lasica, Zuzana Kronerová, Táňa Vilhelmová, Miroslav Donutil, Zita Furková a mnohí ďalší už zažili netradičnú kombináciu Pivovaru ERB, jeho reštaurácie a podkrovného divadla. Útulná sála s hľadiskom pre 111 divákov je ako stvorená pre neopakovateľné zážitky v magickej atmosfére historického mesta. Predstavenia a koncerty v komornom divadle spojené s príjemným posedením v reštaurácii pivovaru majú neodolateľné čaro, preto má Divadlo Pivovaru ERB svojich stálych návštevníkov a Klub ERB čoraz väčší počet členov.

Rekonštrukcia synagógy Pivovarom ERB

Výrazne narušená statika, deštrukcia časti steny a klenby hlavnej lode motivovali majiteľov Pivovaru ERB v Banskej Štiavnici kúpiť a zrenovovať objekt synagógy, ktorý ohrozoval budovu pivovaru a okolité rodinné domy. Súkromného majiteľa stála komplexná rekonštrukcia budovy národnej kultúrnej pamiatky, ktorá trvala štrnásť mesiacov, takmer 900-tisíc eur vlastných prostriedkov

Symbolickým zavŕšením náročnej rekonštrukcie sa stalo odhalenie pamätnej dosky s textom informujúcim, že v tejto budove v rokoch 1892-1949 sídlila židovská synagóga. Jej umiestnenie na fasádu objektu bolo jednou z podmienok Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku pri predaji synagógy mestu Banská Štiavnica v roku 1949. Druhou podmienkou bolo, že budova nesmie byť používaná na nedôstojné ciele (zábavná miestnosť, krčma a pod. – cit. zmluvy z roku 1949).

V súčasnosti budova slúži rozšíreným aktivitám pivovaru – sídli v nej riaditeľstvo a časť technológie, ktorej umiestnenie do historických priestorov prebehlo za splnenia prísnych podmienok pamiatkového úradu, úradov verejného zdravotníctva a životného prostredia, požiarnikov aj inšpektorátu bezpečnosti práce. Zariadenia sú ľahko demontovateľné a na stavbu nemajú negatívny vplyv

Pivovar ERB

Počas svojej existencie dokázal pozdvihnúť kultúru pitia piva na úroveň komplexného zážitku spájajúceho výnimočnosť chutí, servisu a prostredia. S nekompromisným dôrazom na kvalitu varí pivo z výlučne prírodných ingrediencií na špičkovej technológii a dožičí mu čas na dozrievanie, ktorý potrebuje. ERB dodáva svoje produkty do približne deväťdesiatich špičkových hotelov, reštaurácií a barov na Slovensku. Nikdy sa neobjaví v obchodnej sieti.

ERB sídli v dvoch komplexne zrekonštruovaných budovách v historickom centre Banskej Štiavnice: V dome zo 16. storočia je umiestnená technológia varného procesu a kvasenia. V budove synagógy sa nachádza technológia na sekundárne spracovanie piva (filtrácia, pasterizácia, plnenie). Obe časti technológie sú prepojené pivovodom vedúcim pod povrchom Novozámockej ulice v Banskej Štiavnici.

ERB oživuje dávne umenie súladu piva s jedlom v kombinácii vytvárajúcej gurmánsky zážitok. Preto okrem druhov typických pre Slovensko postupne uvádza najpozoruhodnejšie pivné druhy na svete v exkluzívnej línii ERB Limited Edition. Aktuálne predstavuje limitovanú sériu ERB Braggot 16%.