Seniorský country festival v Robotníckom dome

KULTÚRA
0 /

Tanečná country skupina ARIZONA pri KC Banská Bystrica – Sásová usporiada v sobotu 26. mája 2018 o 15:00 hod. v Robotníckom dome Seniorský country festival Let´s Country. Vstup je voľný.

Let´s Country

Na bystrickom country festivale sa okrem bystrickej skupiny Arizona predstavia aj Ruty – Šuty zo Žiliny, Kamélie z Gelnice, Márgit z Margecian a o.z. Nádej deťom.

Milovníci a fanúšikovia country hudby s tancom majú na podujatie vstup bezplatný. Sobotňajší festival vo westernovom štýle sľubuje v Robotníckom dome dobrú zábavu.

Country hudba a tanec

Je hudobný žáner, ktorý pôvodne vznikol na juhu Spojených štátov. Má korene v tradičnej folkovej a keltskej hudbe, blues, gospelovej hudbe, humorne ladenom hudobnom žánri nazvanom hokum a starobylej hudbe.

K jeho rýchlemu rozvoju došlo v 20. rokoch minulého storočia. Pôvodne sa tento štýl nazýval hillbilly music, názov country music sa začal používať v 40. rokoch 20. storočia. V 70. rokoch 20. storočia sa ustálil názov Country and Western.

Najznámejšími mestami, ktoré sú spojené s tradíciou country hudby sú Bakersfield v štáte Kalifornia a na juhovýchode Nashville v štáte Tennessee. Zo žien sú to napríklad Dolly Parton či Shania Twain.

Prvou hviezdou tohto žánru bol Paul Williams, ktorý pochádzal z Vicksburgu v štáte Tennessee. Medzi interpretov tohto žánru patril napríklad spočiatku aj Elvis Presley, ktorého (takmer) súčasníkom bola jedna z najväčších hviezd tohto žánru, „muž v čiernom“ Johnny Cash.

Pre tento žáner sú typické skôr akustické hudobné nástroje ako husle, bendžo, mandolína, dobro, dulcimer, harmonika, akustická gitara či  basa (vybrnkávanie na strunách).

plagat Letˇs Country

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné