Sárova Bystrica 2018: V piatok budú v Banskej Bystrici súťažiť mladí moderátori

KULTÚRA
0 /

Stredoslovenské osvetové stredisko v Banskej Bystrici pripravilo na piatok 26.októbra ďalší ročník obľúbenej súťaže mladých moderátorov SÁROVA BYSTRICA 2018.

Sárova Bystrica 2018

V tento deň sa uskutoční krajské kolo súťaže pre Banskobystrický kraj. Mladí ľudia vo veku od 15 do 25 rokov sa predstavia v štyroch súťažných disciplínach – čítanie spravodajského textu, moderovanie relácie, interpretácia reklamného textu a budú viesť rozhovor so zaujímavými respondentmi.

Vladislav_Varga

„Súťažiaci budú rozdelení do dvoch vekových kategórií a víťazi oboch kategóriách budú reprezentovať náš kraj v celoštátnom finále,“

hovorí Maroš Krajčovič, garant súťaže.

Cieľom tejto súťaže je nájsť mladých a talentovaných moderátorov a napomôcť im pri zdokonalení a zviditeľnení sa. Sárová Bystrica je pamiatkou na hlásateľa Slobodného slovenského vysielača – prof. Ladislava Sáru.

sarova_bystrica_2017_vitazi

Ladislav Sára

Narodil sa 9. februára 1913 v Lopeji. Ľudovú školu absolvoval v Brezne (1918–1922), v školskom roku 1928/29 začal študovať na Učiteľskom ústa-ve v Banskej Štiavnici, posledný šk. rok 1923/33 dokončil v Lučenci. Skúšky učiteľskej spôsobilosti pre ľudové školy získal r. 1935 v Lučenci.

Roku 1937 získal aj kvalifikáciu pre meštianske školy. V rokoch 1933 – 1939 učil na školách v dnešnom Zemplínskom Hradišti, Trebišove a Brezne. V rokoch 1939–1944 pôsobil na Vyššej priemyselnej škole v Banskej Bystrici, kde vyučoval slovenský jazyk, dejepis a zemepis. Popritom sa aktívne venoval kultúrnej činnosti nielen so svojimi študentmi, ale aj ako spolupracovník Mestského divadelného združenia, v ktorom viedol kroniku.

profesor sara1

Bol spoluorganizátorom rozhlasových krajových vysielaní v meste. Zapojil sa do príprav SNP a stal sa prvým hlásateľom Slobodného slovenského vysielača, ktorý začal vysielať od augusta 1944. V rámci úvodného vysielania, ktoré oznamovalo začiatok Povstania, interpretoval známe burcujúce štvorveršie z Chalupkovej básne Mor ho.

Pracoval na Povereníctve SNR pre školstvo a osvetu. Po potlačení Povstania bol 31. 10. 1944 v Starých Horách zaistený, väznený v Banskej Bystrici a Bratislave. Počas transportu do koncentračného tábora 19. februára 1945 zahynul pri americkom nálete pri meste Melk v Rakúsku.

Jeho symbolický hrob sa nachádza na evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici. Vyznamenaný bol In memoriam Československým vojnovým krížom (1945), Štátnou cenou v odbore rozhlas (1947) a Radom SNP I. triedy (1952). Na budove v Hornej ulici č. 21 bola umiestnená na jeho počesť pamätná tabuľa. Po ňom je pomenovaná aj súťaž mladých moderátorov Sárova Bystrica.

plagat sarova bystrica

 

Autor: (dem), Foto: Sárova Bystrica 2017 a archív