Riaditeľka Divadla Štúdio tanca v zastupiteľstve, budú verejné diskusie

KULTÚRA
0 /

Na septembrovom mestskom zastupiteľstve v bode „Slovo pre verejnosť“ vystúpila riaditeľka banskobystrického Divadla Štúdio tanca Zuzana Hájková. Po konflikte so županom Kotlebom je v hre aj zmena zriaďovateľa, v čom prisľúbil pomoc aj primátor Ján Nosko s podporou viacerých poslancov.

Divadlo Štúdio tanca hľadá nového zriaďovateľa

Riaditeľka Hájková poďakovala všetkým za prejavenú podporu a stručne charakterizovala vývoj kauzy nepodpísania grantu poskytnutého Ministerstvom kultúry SR na októbrový medzinárodný festival tanca v Banskej Bystrici podporovaný aj švajčiarskym nadačným fondom zo strany župana Mariana Kotlebu.

„Toto bola iba špička ľadovca, ktorú ste mohli sledovať. Tejto kauze však predchádzalo celé obdobie roka 2015, keď sme sa snažili riešiť zložitú finančnú situáciu nášho divadla komunikáciou s odborom kultúry BBS, poslancami a bol aj pokus riešiť to s vedením kraja. Preto sme vyvíjali veľkú aktivitu pri získavaní grantov, aby sme vyšli s naším rozpočtom,“

uviedla Zuzana Hájková.

Vedenie BBSK priviedlo svojím postojom Divadlo Štúdio tanca postupne na pokraj existencie. Nepodpísaním získaného  grantu na festival a uvádzanie hosťujúcich predstavení bola ďalšia činnosť divadla doslova paralyzovaná. Útokmi zo strany župana na tvorbu, ktorú označil za dekadentnú, bolo vážne poškodené dobré meno DŠT, ktoré je ojedinelé svojho druhu na Slovensku.

Za 17 rokov svojho pôsobenia sa tanečná scéna  divadla stala neoddeliteľnou súčasťou kultúry Banskej Bystrice, úspešne reprezentuje značku mesta v zahraničí. Toto všetko sa narušilo neuváženými postojmi zriaďovateľa BBSK, ktorý dáva z rozpočtu na chod divadla 160 tisíc eur ročne, pričom na základnú činnosť by bolo potrebných o 20 tisíc eur viac. Zvyšok na tvorbu si dokázala táto kultúrna inštitúcia získať z grantov, do čoho však teraz tvrdo zasiahol župan Kotleba.

Mesto zatiaľ pomôže v komunikácii s ministerstvom kultúry

Jednou z možností riešenia situácie je zmena zriaďovateľa. Poslankyňa Ľubica Laššáková, ktorá je aj členkou zastupiteľstva BBSK navrhla, aby sa hľadala možnosť prechodu Divadla Štúdio tanca pod Ministerstvo kultúry SR alebo pod mesto Banská Bystrica.

Primátor Ján Nosko vyjadril podporu divadlu a dal verejný prísľub, že sa bude osobne angažovať v komunikácii s ministrom kultúry, ktorého osloví listom. Momentálne však nedokáže garantovať možnosť prechodu divadla pod mesto, keďže v tohoročnom mestskom rozpočte nie sú na to voľné zdroje. Pokiaľ však v budúcnosti bude vôľa zastupiteľstva riešiť to zo zdrojov mesta formou dotácie, môže sa zvažovať aj tento variant.

Verejné diskusie k témam z „kauzy“ Divadlo Štúdio tanca

Banskobystrické divadlo avizovalo, že v priebehu mesiacov október až december budú prebiehať verejné diskusie na témy, ktoré vyvstali počas uplynulého leta a súvisia s medializovanou kauzou nepodpísaných grantových zmlúv pre Divadlo Štúdio tanca vedením banskobystrickej župy. Diskusie sa uskutočnia  na pôde viacerých inštitúcií – OZ proti korupcii, Divadelného ústavu, festivalu Víkend atraktívneho divadla a Divadla Štúdio tanca.

Albert Camus:

„Bez slobody niet umenia,. Umenie žije iba na obmedzeniach, ktoré si samo uloží, na všetky ostatné umiera.“

Diskusia prvá

ŽILINA  1. októbra 2015, 17:00 hod., 0Z proti korupcii, Kamenná 4

Ako vládne župan Marian Kotleba v Banskej Bystrici?

Pozvaní:

Marian Kotleba,  župan Banskobystrického samosprávneho kraja

Zuzana Ďuricová Hájková,  riaditeľka Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici

Ingrid Kosová, občianska aktivistka, šéfka združenia Quo Vadis

Moderuje: Vanda Tuchyňová

Diskusia druhá:

BANSKÁ BYSTRICA  15.októbra 2015, 19:00 hod., Divadlo Štúdio tanca, Komenského 12

Dni tanca, ktoré sa nekonajú

Diskusia tretia: 

BRATISLAVA  20.októbra 2015,  18:00 hod., Divadelný ústav, Štúdio 12, Jakubovo námestie12

Nahota, politika, estetika (v tanci a súčasnom umení)

Diskusia štvrtá:

ZVOLEN  18.novembra 2015,  20:00 hod., DK ŽSR, Zvolen  v rámci festivalu Víkend atraktívneho divadla

Dni tanca, ktoré sa nekonali

 Viac informácií nájdete na www.studiotanca.sk.