Reportér Andrej Bán predstaví novú knihu v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Novinár a fotograf Andrej Bán pozná Slovensko ako vlastnú dlaň. Tridsať rokov brázdi jeho prašné i asfaltové cesty a popri tom spoznáva ľudí a ich príbehy.

V jeho textoch výrazne cítiť pozorné oko fotografa, v jeho fotografiách zase presný postreh výborného rozprávača. Nedávno mu vyšla nová kniha, ktorú príde osobne predstaviť do Banskej Bystrice už vo štvrtok 4. októbra 2018.

Reportér Andrej Bán počas písania knihy povedal:

Až teraz, keď som sa pri písaní knihy ako – tak stíšil, uvedomujem si, že celé tie dlhé roky do zahraničia, aj do vojnových a konfliktných zón, necestujem, ale utekám. Utekám zo Slovenska.“

andrej ban1

V novej knihe „Slon na Zemplíne“, ktorú uviedlo vydavateľstvo Absynt, s ním môžete vyraziť na cestu z východu na západ Slovenska, od Čiernej nad Tisou po Bratislavu, a rovnako aj na kľukatú púť v čase od Jánošíka, cez Tisa, až po „Ndranghetu“ a „našich ľudí“. Reportáže Andreja Bána z knihy „Slon na Zemplíne“ sú pestrou freskou príbehov z krajiny, ktorú poznáme zo všetkých najmenej.

Intímne svedectvo o krajine i ľuďoch žijúcich svoje životy v dedinách a mestečkách ďaleko za horizontom všeobecnej pozornosti. Vedľa muža, ktorý sa rozhodol žiť v súlade s prírodou neďaleko Sečoviec, stojí príbeh oklamaných farmárov a agromafie z východného Slovenska, rozprávanie o Rómovi, ktorého umučili policajti. Dotýka sa aj rýdzo slovenskej tragédie arizácií židovského majetku.

Andrej Bán príde svoju novú knihu predstaviť aj do Banskej Bystrice. Vo štvrtok 4. októbra 2018 o 18:00 hod.  ju uvedie v kultúrnom centre Záhrada. Diskusiu moderuje Zuzana Szabóová.

 

slon na zempline

Zdroj: Slavo Sochor , Foto: ilustračné