Rekord na The Legits Blast: Banskú Bystricu roztancovali bboys a bgirls zo 75 krajín celého sveta!

KULTÚRA
0 /

Uplynulý víkend patril v meste pod Urpínom opäť hip-hopu. Banská Bystrica sa stala metropolou pouličnej kultúry vďaka festivalu The Legits Blast, ktorý navodil svojim návštevníkom už po ôsmykrát neopakovateľnú náladu. Tradičné koncepty podujatia Outbreak Europe, Rep Your Country, či koncerty domácich a zahraničných interpretov sa tešili veľkej návštevnosti.

Nadšení boli bboys a bgirls z okolitých krajín, ale i z ďalekého zámoria. Medzi tanečníkmi a fanúšikmi nechýbali protinožci, Škandinávci, ale ani zástupcovia z Ázie, ktorí neváhali za kvalitným svetovým podujatím precestovať obrovskú diaľku. Vďaka dôkladne vypracovanému programu sa organizátorom podujatia v tomto roku podaril v skutku husársky kúsok – na podujatie pritiahli rekordný počet krajín z celého sveta.

Ukazovateľov úspechu bolo pre organizátorov na ôsmom ročníku festivalu viac. Jedným z nich bolo číslo 75. Presne toľko krajín sa zúčastnilo podujatia či už ako tanečníci, alebo návštevníci. Zo všetkých zastúpených krajín treba spomenúť napríklad tradičných návštevníkov zo susedného Poľska, ktorí patria k elite breaku v Európe.

Tanečných súťaží sa ďalej zúčastnili aj reprezentanti z USA, Mexika, Austrálie, či Nového Zélandu a Costa Ricy. Na tomto ročníku podujatia The Legits Blast mali svoju premiéru aj zástupcovia exotickejších krajín, akými boli napríklad Martinik, Macau, Ekvádor, či Cyprus, čo svedčí o špičkovej kvalite festivalu.

,,Keď už spomíname rekordné čísla, počet krajín nebol jediným faktorom, ktorý nám zdvihol náladu. Do súťaže Outbreak Europe v kategórii mužov 1vs.1 sa postupne prihlásilo až 520 súťažiacich, čo z nás urobilo najväčšiu bboy akciu na svete,“

informuje jeden z hlavných usporiadateľov festivalu The Legits Blast, Martin Gilian.

Spomedzi obrovského počtu prihlásených sa napokon podarilo do top 8 prebojovať aj Slovákovi Twisterovi, ktorého v kontaktnom battli vyradil neskorší víťaz súťaže – bboy Victor z USA. Američan automaticky postupuje v rámci projektu Undisputed na svetové finále súťaže v San Diegu, kde sa stretne v battloch desiatka najlepších z najlepších.

Vysoké boli aj čísla prihlásených uchádzačov o tituly svetových šampiónov v ostatných kategóriách. V súboji o najlepšiu bgirl si svoje sily zmeralo až 114 žien, pričom víťazkou sa stala bgirl Kate z Ukrajiny.

Čo sa týka tanečných súbojov dvojíc, zo 42 prihlásených detských dvojíc sa podarilo zvíťaziť duu z Ruska a spomedzi 267 dospelých tanečných dvojíc si pomyselnú zlatú medailu odniesli úradujúci majster sveta v bboyingu, Američan bboy Thesis, ktorý robil garde tanečníčke Ayumi z Japonska. Víťazmi napínavých tanečných bitiek 27 národov sa po dlhom nedeľnom finále medzi Kazachstanom a Ukrajinou stali naši východní susedia. Ukrajinci sa tak môžu pýšiť ziskom titulu už po tretíkrát.

Obrovský úspech zaznamenali v tomto roku aj koncerty hip-hopových interpretov, na ktoré sa prišlo pozrieť približne o štvrtinu viac divákov ako na poslednom ročníku. Najväčší úspech na Orange Music Live Open Air Stagei zaznamenali Rytmus, RA The Ruggedman a legendy Onyx.

,,Na vlaňajšom ročníku sa festivalu zúčastnili stovky ľudí, pričom hovoríme o súťažiacich a nesúťažiacich tanečníkoch, ale i o verejnosti, ktorá prišla podporiť túto akciu. V tomto roku sme zaznamenali nárast záujmu verejnosti najmä o koncerty. Vďaka nim sa podujatia The Legits Blast 2017 zúčastnilo omnoho viac návštevníkov ako vlani, za čo sme neskutočne vďační. Tieto ukazovatele sú pre nás dôkazom, že to asi robíme dobre,“ 

dodáva skromne Martin Gilian.

Organizátori podujatia už teraz sľubujú verejnosti ďalší ročník skvelej akcie, ktorej pokračovanie sa bude konať v júli roku 2018. Ešte predtým spolu s hnutím The Legits vycestujú do hlavného mesta susednej Českej republiky, kde budú v marci organizovať zimnú edíciu festivalu.

Pozrite si aftermovie z festivalu The Legits Blast 2017:

 

Zdroj: Black Apple, Foto: The Legits Blast