Regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici má staronového riaditeľa, Reportéri končia

KULTÚRA
5 /

RTVS má dve regionálne štúdiá v Banskej Bystrici a Košiciach, ústredie  je v Bratislave. Na čele regionálnych štúdií stoja výkonní riaditelia.

Regionálne štúdiá RTVS 

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník vymenoval nových riaditeľov regionálnych štúdií. Banskobystrické povedie naďalej Miroslav Debnár, výkonným riaditeľom v Košiciach sa stal Jozef Puchala. Obaja uspeli vo výberových konaniach, ktoré boli vypísané vlani v novembri.

Miroslav Debnár  začínal v roku 1999  v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu ako spravodajca. Potom pôsobil ako redaktor publicistiky a moderátor Rádia Regina  Rádia Slovensko. Neskôr viedol redakciu spravodajstva a publicistiky banskobystrického rozhlasového štúdia. Od roku 2013 je výkonným riaditeľom Štúdia RTVS v Banskej Bystrici. Manažoval priestorovú a technologickú fúziu rozhlasových a televíznych pracovísk. Pôsobil aj ako vysokoškolský pedagóg, je autorom množstva rozhlasových príspevkov, držiteľom viacerých novinárskych ocenení.

Budúcnosť Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) vidí jeho nový generálny riaditeľ Jaroslav Rezník v súčasných priestoroch – areáli v Mlynskej doline a na Mýtnej ulici v budove obrátenej pyramídy.

 Pôvodný projekt v Košiciach počítal s presťahovaní rozhlasovej časti RTVS do televízneho areálu, čo sa ukázalo ako finančne náročné a napokon sa od zámeru upustilo.

Rozhlasová časť RTVS tak v metropole východu naďalej sídli vo vlastnom sídle na Moyzesovej ulici. Televízny areál na Rastislavovej ulici má veľké televízne štúdio, dve menšie pre zvukovú postprodukciu a dabing a viacero strižní pre dokumentárnu a publicistickú výrobu.

RTVS Banská Bystrica

Iba v Banskej Bystrici sa zlúčil rozhlas a televízia do jednej budovy a regionálne štúdio RTVS je na ulici profesora Sáru v budove Slovenského rozhlasu, kam sa po spojení sťahovali televízni pracovníci.

„Možno na niekoľko rokov budeme jediným pracoviskom v rámci  RTVS, ktoré prejde fúziou nielen priestorovou, technickou a technologickou, ale aj personálnou a programovou,“

povedal pri svojom nástupe do funkcie aktuálne opäť potvrdený výkonný riaditeľ banskobystrického regionálneho štúdia RTVS Miroslav Debnár a mal pravdu.

Táto budova sa rekonštruovala za súčasného manažmentu a bývalé kvalitné nahrávacie štúdio SRO sa zmenilo na hybridné rozhlasovo – televízne. Z banskobystrickej televízie odišlo viacero tvorivých pracovníkov, čo ochudobnilo dovtedajšiu originálnu regionálnu televíznu tvorbu.

Budovu televízneho štúdia na Rudlovskej ceste RTVS predala  za 1,43 milióna eur napriek tomu, že do nej viedli všetky potrebné siete a v jej priestoroch bol pripravený na realizáciu projekt moderného regionálneho televízneho štúdia.

Projekt bývalej generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej o fúzii rozhlasu a televízie na „rádiotelevíziu“, v ktorom pokračoval aj jej nástupca Václav Mika, sa napokon reálne uskutočnil iba v banskobystrickom štúdiu, v Bratislave a Košiciach nie. Tak to zostane aj počas mandátu súčasného generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

Kontroverzné zrušenie televíznej relácie Reportéri

Okrem menovania nových riaditeľov regionálnych štúdií v Banskej Bystrici a Košiciach generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom zaujalo verejnosť aj jeho kontroverzné rozhodnutie po 13 rokoch vysielania zrušiť investigatívnu televíznu reláciu „Reportéri“ a zlúčiť jej redaktorov s tímom relácie „Občan za dverami“, ktorá sa zaoberá problémami občanov s úradmi. Ide teda o dva odlišné televízne žánre.

Za redaktorov Reportérov, ktorí poslali otvorený list Rade RVS a vyjadrili v ňom sklamanie nad rozhodnutím generálneho riaditeľa, sa postavila odborná verejnosť. Predseda Rady RTVS Igor Gallo vyhlásil:

„Robiť zmeny v programe je v plnej právomoci riaditeľa, je to jeho manažérska kompetencia. Bol som však jeho rozhodnutím  prekvapený, som presvedčený, že investigatívna relácia má miesto vo verejnoprávnom médiu.“

 V tejto súvislosti nad aktuálnou situáciou v RTVS vyjadril znepokojenie aj minister kultúry SR Marek Maďarič:

„Mám z toho nie dobrý pocit a pán generálny riaditeľ by mal situáciu čo najskôr upokojiť.“

 Faktom je, že keby sa niečo podobné stalo vo verejnoprávnej českej televízii, tak by z toho bola malá revolúcia. Šéfredaktor investigatívnej publicistiky ČT Marek Wollner, ktorý uvádza rovnomennú reláciu v Čechách kritickú aj voči vládnym predstaviteľom či prezodentovi, sa vyjadril otvorene, ako je jeho zvykom:

Ak by vedenie RTVS chcelo odvážnych Reportérov, boli by odvážni. Ťažko sa to vyhodnocuje. Prišlo mi, že je to škoda. Reportéri RTVS mali svoje rezervy. Vždy som mal pocit, že kauzy, ktoré slovenskí Reportéri otvárali, sú menej významné, než aká je skutočná slovenská realita. Ale zároveň som vedel, že ide o poslednú televíznu investigatívu na Slovensku.“

Vedenie RTVS túto situáciu zatiaľ nechce komentovať a čaká na vyjadrenie Rady RTVS. Aj keď to je problém verejnoprávnosti slovenskej televízie, ako súkromné médium sa stotožňujeme so slovami Mareka Wollnera.

Autor: (tom), Foto: ilustračné