Premiéra v Bábkovom divadle na Rázcestí: Gogoľove Bláznove zápisky

KULTÚRA
0 /

V piatok 24. apríla o 19:00 hod. sa vo vile Dominika uskutoční ďalšia skvelá premiéra. Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie novú inscenáciu pre dospelých Bláznové zápisky od ruského autora ukrajinského pôvodu Nikolaja Vasilieviča Gogoľa v réžii Mariána Pecka.

Novela „Bláznove zápisky“ bola vydaná ako súčasť cyklu Arabesky. Neskôr patrila k Petrohradským poviedkam, v ktorých autor smutno-smiešne a zároveň realisticky stvárnil dobrodružné i fantastické príbehy svojráznych postáv z veľkomesta, ako aj zúfalý boj obyčajného človeka o zachovanie seba samého. Bláznové zápisky sú nadčasovým dielom, ktoré napriek tomu, že sa odohráva v 19. storočí v prostredí byrokratického úradu cárskeho Ruska, neustále inšpiruje svojou aktuálnosťou a človečinou.

Inscenovanie tohto titulu nadväzuje na úspešné spracovania divácky obľúbenej slovenskej i svetovej klasiky (J. Hollý: Kubo, B. S. Timrava, E. M. Šoltésová: Variácie lásky, F. Kafka: Premena). Prináša grotesknú drámu malého bezvýznamného človiečika, ktorý nikdy nebol in – úprimného, krehkého idealistu, úradníka Aksentija Ivanoviča Popriščina.

Neúspech v láske, ktorá závisí od spoločenského postavenia, mašinéria byrokracie a pretvárky, absurdistan úradníckych hodnôt ho dovedú až k pomätenosti zmyslov. Inscenácie je jedinečná svojou formou – obvykle sa inscenuje ako monodráma, v prípade banskobystrického spracovania pôjde o vizuálne, pohybovo, hudobne, režijne pôsobivú psiu operu s výnimočnými hereckými výkonmi 6 hosťujúcich i domácich hercov a herečiek. V hlavnej úlohe sa predstaví Viktor Sabo, vo vedľajších úlohách hosťujúca herečka Anna Zemaníková a herci BDNR: Marianna Mackurová, Ivana Kováčová, Eva Dočolomanská a Juraj Smutný.

Srdečne ste pozvaní všetci na premiéru 24. apríla o 19:00 hod. a na prvú reprízu 29.apríla 2015 v Bábkovom divadle na Rázcestí. Vstupenky sú už v predaji!

Tvorivý tím BDNR

Hudba: Róbert Mankovecký, výprava: Pavol Andraško a. h., kostýmy, bábky: Eva Farkašová a. h., choreografia: Zuzana Hájková a. h., korepetície: Alžbeta Trgová a. h., divadelný scenár, texty piesní a réžia: Marián Pecko,  hrajú: Viktor Sabo a. h., Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Eva Dočolomanská, Juraj Smutný, Anna Zemaníková a. h.

Zdroj: BDNR BB