Premiéra: Jedinečná šanca pre všetkých vďaka Divadlu z Pasáže

KULTÚRA
0 /

V poradí 27. inscenácia Mestského divadla – Divadla z Pasáže dáva svojim divákom skvelú príležitosť zamyslieť sa nad rôznymi odtieňmi lásky a vzťahov, ako aj nad tým, prečo k sebe nie vždy nachádzame cestu, alebo prečo sa občas strácame a bránime skutočným citom a prežívaniu.

Výnimočná autorská inscenácia s názvom „Daj mi šancu…” vznikla v réžii amerického tvorcu Steva Baileyho. Aj preto sa uvádza s podtitulom „Take a Chance on Me” – s nepriamym odkazom na tému oslobodenia, vnútorného i spoločenského, ktoré sa výrazne prejavilo v 60 – tych a 70 – tych rokoch nielen v USA, ale aj inde vo svete. Premiéra sa uskutoční vo štvrtok 31. mája 2018 o 19:00 v kultúrnom centre Záhrada (Námestie SNP 15 – Beniczkého pasáž). 

Najnovšia divadelná inscenácia hovorí sama za seba, vlastnými slovami a gestami hercov a herečiek – ľudí, ktorí často vidia do srdca ostrejšie než by niekto predpokladal. Na tvorbe scenára spolupracovali všetci členovia divadla, v ktorom sa objavujú ich vlastné výpovede a názory na témy intimity, vnímania tých druhých, „nálepkovania“ či legislatívnych a spoločenských prekážok k sebe samým a okoliu.

Dramaturgicky sa na inscenácii podieľal Milan Zvada, autorskú hudbu vytvoril a na harfe zahral skladateľ a hudobník Peter Vaňovček, scénografické riešenie pripravil Dušan Krnáč. Skúsená asistentka réžie Eva Ogurčáková a zároveň umelecká šéfka divadla režisérovi pomáhala pri každodennej tvorivej a náročnej práci s hercami a herečkami.

Cesta amerického režiséra na Slovensko začala v roku 2009, kedy sa k Divadlu z Pasáže a jeho členom dostal doslova vďaka internetovému vyhľadávaču „google“. Spomína na to, ako v tom čase vo svojom divadle Jump – Start Performance Co. hľadali nejaké nové nápady a metódy pri vzdelávaní dospelých ľudí s mentálnym postihnutím, keď natrafil práve na komunitné divadlo zo Slovenska.

Odvtedy je s ním v spojení, ľudskom i profesionálnom. Spoločne sa im podarilo zorganizovať turné jednej inscenácie v Spojených štátoch, vytvoriť divadelnú koprodukciu s jeho divadelným súborom v San Antoniu, a najnovšie si režisérsku stoličku vyskúšal v Banskej Bystrici.

Na margo spolupráce a témy novej inscenácie Steve Bailey hovorí:

„Keď ma ľudia z Divadla z Pasáže požiadali, aby som u nich režíroval inscenáciu, vedel som, že to musí byť inscenácia o láske… Láska. Jednoduché, otrepané, klišé. No láska vie byť aj zásadná – najmä v súčasnosti, v dnešnom svete.“

Ďalej Steve dodáva:

„Právo na lásku, citovú či telesnú, právo mať vzťah s niekým, koho si vyberieme, cítiť s dotyčným človekom prepojenie, patrí medzi tie najzákladnejšie práva; práva, ktoré nie sú dopriate všetkým, zvlášť nie ľuďom s mentálnym postihnutím… Láska. Všetci ju chceme. Všetci ju potrebujeme. Všetci si ju zaslúžime. V Divadle z Pasáže ju dostávame.“

Novú medzinárodnú divadelnú inscenáciu o láske, vzťahoch a o tom, čo nás ako ľudí od seba vzďaľuje, a čo spája, máte možnosť vidieť v druhej premiére 5.júna alebo v prvej repríze 11. júna 2018 o 19:00 v banskobystrickej Záhrade. Premiéra je už niekoľko dní vypredaná.

plagat

 

Zdroj: Milan Zvada, Foto: ilustračné Divadlo z Pasáže