Premiéra baletu Rómeo a Júlia na doskách banskobystrickej Štátnej opery

KULTÚRA
0 /

Štátna opera v Banskej Bystrici uvedie v piatok 23. februára 2018 o 18:30 hod. klasický Shakespearov príbeh veronských milencov, ktorý sa odohrá na špičkách tanečníkov na doskách banskobystrickej opery. Pôjde o celovečerné baletné predstavenie Sergeja Prokofieva Romeo a Júlia.

Dramaturgička opery Alžbeta Lukáčová k samotnej premiére uviedla:

 „Špecialitou tejto premiéry je to, že ide v podstate o klasický balet, aký sme nemali v repertoári niekoľko desaťročí. Máme pocit, že sa teraz vytvorili také okolnosti a máme takých ľudí v baletnom súbore, ktorí sa môžu popasovať aj vlastne s tým najťažším, čo v tanečnom umení máme. A to je práve tento balet na špičkách.“

Dávny príbeh milencov Rómea a Júlie dvoch znepriatelených rodín Kapuletovcov a Montekovcov z Verony od Williama Shakespeara je obľúbeným námetom na spracovanie už od 18. storočia. V roku 1785 uviedol rovnomenný balet Eusebio Luzzi v Benátkach. Asi najznámejšia verzia pochádza z pera Sergeja Prokofieva a vznikla v roku 1936.

Dirigent Ján Procházka o Prokofievovom prvom celovečernom balete, ktorý mu kvôli množstvu zhusteného deja a vzrušenej lyriky pripomína sen, k hudobnému spracovaniu predstavenia povedal:

„Prokofievov zápis nie je zložito napísaný a dirigentovi prináša jednoduchosť práce s orchestrom, ale na druhej strane v orchestri tie nástroje využíva od spodných zvukových polôh až po tie najvyššie, takže je to dosť technicky náročné. Orchester Štátnej opery to zvláda „s odretými ušami“. Je to úžasná emotívna hudba, pri ktorej stačí, aby divák zavrel oči a strhne ho.“

 Choreograf a režisér predstavenia Robert Balogh, ktorý šéfuje baletnému súboru Moravského divadla v Olomouci, k tomu dodal:

„Predovšetkým milujem také balety, ktoré majú čo povedať, majú príbeh. V tomto prípade je to Shakespeare. Prokofievovo dielo je kongeniálne k Shakespearovi, lebo je z neho cítiť ruskú dušu a obrovské emócie. Toto je zároveň aj méta pre tanečníkov, lebo títo musia byť nositeľom výrazu a nositeľom deja, teda „nielen ovládať svoje telo a tanečnú techniku, ale musia hrať.“

Skúšky Rómea a Júlie sprevádzala smola. Domáci sólista Ján Jamrich ochorel a alternujúci Antonín Blahuta z Olomouca sa zranil. Napriek tomu choreograf a režisér Balogh verí v dobrý výsledok predstavenia na jeho piatkovej premiére, ktorá sľubuje nevšedný zážitok pre nábvštevníkov.

plagat romeo a julia

Sergej Prokofiev: Rómeo a Júlia

Hudobné naštudovanie: Ján Procházka

Dirigent: Ján Procházka

Choreografia a réžia: Robert Balogh

Kostýmy: Roman Šolc

Scéna: Eduard Přikryl

Asistent choreografií: Ivica Danihelová, Dana Krajevskaja

V hlavných úlohách 

Júlia: Veronika Szabová

Rómeo: Ján Jamrich, Antonín Blahuta

Merkucio: Tomáš Laci, Ján Jamrich

Benvolio: Marián Ďurčo, Ján Kočik

Tybalt: Andrej Andrejkovič

Kapuletová: Ivica Danihelová

Kapulet: Marián Hadraba

Paris: Marek Štelár

Júliina pestúnka: Oľga Hromadová

Páter Lorenzo: Dušan Kubíny

Vojvoda: Slavomír Macák

Júliine priateľky: Zuzana Andelová, Nina Ilievova, Barbora Gaňová

Baletné libreto upravil Robert Balogh podľa Williama Shakespeara. Spoluúčinkuje orchester a zbor baletu Štátnej opery spolu so šermiarskou skupinou pod vedením Ivana Beličku.

 

 

Zdroj: Štátna opera BB, Foto: ilustračné, video: You Tube