Prednáška egyptológa Jaromíra Krejčího v Thurzovom dome  

KULTÚRA
0 /

Už túto stredu, Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici (SSM) predstaví verejnosti prednášku renomovaného archeológa Jaromíra Krejčího. Návštevníci Thurzovho domu sa tak môžu 3. februára 2016 od 17:00 hod. oboznámiť s najnovšími poznatkami výskumu, ktorý nenechal ľahostajných ani svetových odborníkov na pyramídovej nekropole v Abúsire.

Za tretím najväčším archeologickým nálezom roku 2015 stojí Jaromír Krejčí

V januári prišla do Čiech radostná správa o úspechu archeológov, ktorí sa už viac ako polstoročie venujú odbornému výskumu na pyramídovom poli v Abúsire.

Objavenie hrobky doposiaľ neznámej faraónovej ženy, ktorú identifikovali ako kráľovnú Chentkaus III. (pozn. Pravdepodobne manželka faraóna Raneferefa, ktorý vládol v dobe 5. dynastie asi pred 4.500 rokmi.) znamenal pre tím Jaromíra Krejčího tretie miesto v prestížnom rebríčku odborného internetového časopisu HeritageDaily.

„Je pre nás veľkým potešením, že naše pozvanie na čaj o piatej s návštevníkmi Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome prijal práve Jaromír Krejčí,“

pozýva na stretnutie riaditeľ SSM Roman Hradecký.

Ďalej Hradecký zdôraznil:

„Už počas minulého roka sme priniesli návštevníkom múzea prednášky, ktoré oslovili širokú verejnosť a aj v tomto roku plánujeme predstaviť Banskobystričanom osobnosti z rôznych profesií v rámci cyklu Stretnutia s minulosťou pod Zelenou klenbou, ktoré  nás zasvätia do tajov svojho kumštu.“

Doc. Mgr. Jaromír Krejčí, PhD.

Vysokoškolské štúdium egyptológie a archeológie na Karlovej univerzite zaviedlo kroky Jaromíra Krejčího až do krajiny faraónov a výskum starovekej egyptskej civilizácie sa stal jeho celoživotnou vášňou. Od roku 1991 sa aktívne zúčastňuje na archeologickom výskume v Abúsire, kde zároveň koordinuje práce na vykopávkach.

O tom, že patrí k celosvetovo uznávaným odborníkom na poli archeológie svedčí aj členstvo v popredných medzinárodných organizáciách, ku ktorým patrí aj Medzinárodná asociácia egyptológov (IAE), Česká archeologická spoločnosť či Nadácia Aigyptos.

Nadobudnuté dlhoročné skúsenosti a poznatky od roku 1999 odovzdáva ďalšej generácii archeológov na svojej alma mater – Karlovej univerzite v Prahe.

Zdroj: SSM BB, Foto: ilust.