Polstoročie prestížneho festivalu Vansovej Lomnička v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

V piatok 28. apríla 2017 sa v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici začína jedno z najprestížnejších slovenských kultúrno – literárnych podujatí. Ide o Festival umeleckého prednesu žien v poézii a próze – Vansovej Lomnička 2017.

V tomto roku je festival o to cennejší, že sa koná už jeho 50-ty ročník. Súčasťou hodnotného podujatia, na ktorom sa zúčastňujú aj po slovensky píšuce autorky z Vojvodiny, Srbska, Ukrajiny, Maďarska, Poľska, Rumunska a Česka, je prezentácia tvorby zahraničných spisovateliek a publicistiek  v  programe, nazvanom  Slovenčina moja rodná, Múzy poézie a prózy.

V rámci dvojdňového medzinárodného festivalu Vansovej Lomnička sa okrem samotnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy uskutočnia aj odborné rozborové semináre a pietna spomienka pri hrobe našej literárnej ikony Terézie Vansovej.

Organizátormi 50. ročníka prestížneho slovenského literárneho festivalu Vansovej Lomnička   je Únia žien Slovenska, Mesto Banská Bystrica a Štátna vedecká knižnica –Literárne a hudobné múzeum Banská Bystrica. Záštitu nad podujatím prevzal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

vansovej lomnicka

Zdroj: Ľubica Laššáková, Foto: ilust.