Ohňom a mečom v Thurzovom dome Dejiny

KULTÚRA
0 /

Dejiny našej civilizácie sú žiaľ po celé tisícročia písané nielen kultúrnym a vedeckým pokrokom ale aj krvou vojakov padlých na bojových poliach. Národy, kmene, rody i jednotlivci už od nepamäti súperili medzi sebou o  územie, majetok, surovinové zdroje či o ovládnutie dôležitých obchodných ciest.

Tak ako sa vyvíjala a napredovala ľudská spoločnosť, zdokonaľovali sa aj zbrane, výstroj bojovníkov a technika boja. Výstava s názvom OHŇOM A MEČOM, ktorú pre verejnosť pripravilo Stredoslovenské múzeum, vyrozpráva príbehy armád a ich bojovníkov.  Slávnostné otvorenie sa uskutoční v utorok 17. januára 2017 o 16:00 hodine v reprezentatívnych priestoroch Thurzovho domu na Námestí SNP.

Keď zbrane rinčia, múzy mlčia…

Autor výstavy – archeológ Stredoslovenského múzea v spolupráci s partnermi výstavy – Slovenským národným múzeom, Archeologickým múzeom SNM, firmou LatenArt, Historickou skupinou Slavibor a Spoločnosťou historického šermu Cassanova – pripravil na prvý štvrťrok 2017 pre širokú i odbornú verejnosť pútavú výstavu o zbraniach  i bojovníkoch, a tiež o najvýznamnejších bitkách  našej i európskej histórie.

Najstaršie obdobie dejín predstavuje na výstave výzbroj bojovníka z mladšej doby bronzovej a zbroj gréckeho hoplita. Návštevníci sa ďalej oboznámia so zbrojou bojovníkov, ktorí prelievali krv aj na našom území od obdobia Keltov, cez rímskych legionárov, ranostredovekých bojovníkov karolínskej doby a obdobia Veľkej Moravy, bojovníkov z čias križiackych výprav, či gotických tažkoodencov.

Obdobie renesancie približuje výstroj nemeckého landknechta a 30 ročnú vojnu zase výzbroj mušketiera. Autor výstavy sa venuje aj tureckým vojnám, ktoré dokumentuje zbroj janičiarov i vyššie postavených osmanských bojovníkov– sipáhíov. Celý historický a technologický vývoj zbroje približuje rekonštrukcia výzbroje vojaka z obdobia napoleonských vojen.

„Jednotlivé podrobnosti bojov a historických súčastí zbroje dopĺňa pestrá obrazová dokumentácia s popisom jednotlivých súčastí zbroje ako aj techník boja v konkrétnom historickom období. Návštevníci Thurzovho domu môžu na výstave obdivovať tak originálne kúsky zo súkromných zbierok ako aj vzácne artefakty z depozitu  Stredoslovenského múzea. Na dobrodružnú cestu naprieč stáročiami po domácich, ale aj zahraničných bojiskách,“

pozýva všetkých záujemcov riaditeľ Stredoslovenského múzea Roman Hradecký.

Štvrtky patria v SSM aj komentovaným prehliadkam výstav

Čoraz väčšej popularite sa tešia komentované prehliadky výstav s ich autorom, ktoré pripravuje Stredoslovenské múzeum tak v Thurzovom dome ako aj v Tihányiovskom kaštieli.

O najdôležitejších míľnikoch dejín  na našich i zahraničných bojiskách, o vzácnych zbraniach zo zbierok Stredoslovenského múzea, ale aj o jednotlivej zbroji vojakov a bojovníkov  porozpráva autor výstavy – Martin Kvietok na komentovaných prehliadkach výstavy – vo štvrtok 2.2., 2.3., 30.3. 2017 o 16-tej hodine.

Výstavu nielen o zbraniach si môžu návštevníci Stredoslovenského múzea pozrieť v Thurzovom dome  až do 5. apríla 2017.

plagát OHŇOM A MEČOM

Zdroj: SSM BB, Foto: Ivan Belička, Mirka Chabadová a ilustr.