Nový operný exteriérový festival Operalia začína vo štvrtok  

KULTÚRA
0 /

Banskobystrická Štátna opera organizuje od 20.-22.augusta 2015 nový operný festival Operalia na nádvorí Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB na Kuzmányho ulici. Nadviaže na 36-ročnú tradíciu opernej časti divadelného festivalu Zámocké hry zvolenské.

Nový operný festival v Banskej Bystrici

„Ponúkame letný festival, ktorým chceme nadviazať na všetko dobré z opernej časti Zámockých hier zvolenských a zachovať kontinuitu cieľov a predstáv o tom, akú tvár má mať medzinárodný operný festival. Máme ambíciu priniesť do Banskej Bystrice kultúrne podujatie, ktoré si udrží divácky záujem a stane sa dôležitou súčasťou kultúrneho života s nadregionálnym významom,“

uvádza riaditeľ banskobystrickej Štátnej opery Rudolf Hromada.

Jedným z dôvodov presunu opernej časti Zámockých hier zvolenských a vzniku festivalu Operalia sú sťažené prevádzkovo-technické podmienky na Zvolenskom zámku, zvyšovanie inscenačných nárokov na jednotlivé operné produkcie a potreba vhodnejšieho, ako júnového termínu.

„Tento rok začíname v areáli UMB v akusticky neprebádaných priestoroch. Ich kvalitu zistíme, až keď diváci zaplnia hľadisko. Ideme do nového technického zabezpečenia a logistiky. Z tohto dôvodu začíname opatrne, nultým ročníkom a v skrátenej verzii, ale s vierou, že naša aktivita má zmysel a budúcnosť,“

dodáva Hromada.

Operaliu otvorí Verdiho Nabucco

Na úvod festivalu zaznie Verdiho opera Nabucco s exkluzívnymi hosťujúcimi sólistami. Najväčšou hviezdou bude taliansky basista Roberto Scandiuzzi v úlohe Zaccariu. Bystrickému publiku sa predstavia  aj ďalší poprední sólisti medzinárodných operných scén – náš barytonista Dalibor Jenis ako Nabucco a maďarská sopranistka Csilla Boross v úlohe Abigaille.

V piatok j na programe  podujatie Operalia talent v priestoroch banskobystrickej historickej Radnice, na ktorom sa predstavia začínajúci operní speváci.

Veľkým záverečným predstavením v areáli UMB bude sobotný Galakoncert sólistov V4. Odznejú na ňom diela z tvorby Verdiho, Bizeta, Čajkovského, Mascagniho a ďalších svetových skladateľov v podaní renomovaných operných sólistov – mezzosopranistky Terézie Kružliakovej (Slovensko), sopranistky Katarzyny Mackiewicz (Poľsko), tenoristu Attilu Fekete (Maďarsko) a barytonistu Jakuba Kettnera (Česko). V prípade nepriaznivého počasia sa plánované predstavenia z areálu UMB presunú do sály Štátnej opery.

Dopravné obmedzenia počas festivalu

Hovorkyňa primátora mesta Zdenka Sekerešová upozorňuje na zmenu dopravy v čase konania festivalových koncertov v centre mesta:

„V súvislosti s medzinárodným open air festivalom Operalia Banská Bystrica by som vás rada informovala, že počas celého jeho trvania (od 20. augusta do  22. augusta 2015) bude uzavretá Kuzmányho ulica v čase od 20:45 hod. do polnoci.“

Uzávierka cesty bude riadne vyznačená a riadená príslušníkmi MsP. Obyvatelia  tejto lokality  budú mať vjazd povolený.

Autor: (dem), Foto: ilustračné