Nostalgia (skoro dadaistický nárek) v Bábkovom divadle na Rázcestí

KULTÚRA
0 /

Jubilejná 55. divadelná sezóna sa v Bábkovom divadle na Rázcestí pomalým krokom blíži ku svojmu záveru. Ešte predtým než sa herci a herečky rozídu na divadelné prázdniny, ponúkajú jednu z najväčších lahôdok z repertoáru inscenácií pre dospelých.

Nostalgia, hra Ivety Horváthovej, ktorú autorka napísala na základe rozhovorov s emigrantmi/tkami a imigrantmi/tkami, v rámci projektu Ženské úteky, ktorý v BDNR prebiehal od septembra do decembra 2013. Autentické svedectvá autorka votkala do osudov jednej rodiny v trojgeneračnom časovom horizonte:

„Nostalgia je hrou o odchodoch z domu a príchodoch z cudziny naprieč jednou rodinou a jej známymi. Pomedzi to presakujú otázky xenofóbie, strachu z cudzoty, znevýhodnenie preto, lebo patríme do strednej a východnej Európy,“

hovorí Iveta Horváthová

Aktuálnu tému hľadania a nachádzania domova a domovskej krajiny uchopil režisér Marián Pecko jemu vlastnou expresívne – výtvarnou poetikou. Za uchvacujúcu inscenáciu, vystavanú na princípoch strihov v čase a priestore a mnohovrstevnatého vizuálneho symbolizmu, bol režisér ocenený Výročnou cenou za réžiu v oblasti divadla. Dokonalosti dramatickému zážitku dodáva aj výnimočne sugestívna hudba Róberta Mankoveckého, ktorý s Bábkovým divadlom na Rázcestí pravidelne spolupracuje.

V inscenácii účinkuje takmer celý herecký súbor BDNR a niekoľkí hosťujúci herci a herečky. Viacerí/é protagonisti/ky boli za stvárnenie rôznych postáv v Nostalgii ocenení/é Prémiami za herecké výkony Slovenským literárnym fondom Mária Danadová, Juraj Smutný, Mária Šamajová, Tomáš Mischura.

Vzhľadom na vysokú aktuálnosť témy a výnimočnosť divadelného spracovania všetkých zložiek, sa Nostalgia radí medzi najšpičkovejšíe inscenácie pre dospelých na repertoári BDNR. Svedčí o tom aj pozvanie na Medzinárodný divadelný festival Setkání – Stretnutie, ktorý sa koná od 17. do 21. mája v Zlíne. Slovenskú divadelnú tvorbu tak bude môcť oceniť aj české publikum a zahraniční pozorovatelia/ky.

Banskobystrické publikum má možnosť Nostalgiu vzhliadnuť poslednýkrát v sezóne 2015/16 v stredu 4. mája o 19:00 hod. v sále Bábkového divadla na Rázcestí.

Vstupenky si môžete rezervovať telefonicky: 048/412 55 13, mailovo: vstupenky@bndr.sk alebo online: www.ticket-art.sk.

Zdroj: BDNR, Foto: Daniel Novotný