Noc Kostolov bude v piatok 9. júna aj v Banskej Bystrici

KULTÚRA
2 /

Všetky kostoly a modlitebne na území Slovenskej republiky z cirkví, ktoré sú členmi alebo pridruženými členmi Ekumenickej  rady cirkví SR, sa môžu pripojiť k tradičnej akcii Noc kostolov 2017. Tá bude aj v Banskej Bystrici v piatok 9. júna.

 Program Noci kostolov v meste pod Urpínom

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch je tu opäť príležitosť pre najširšiu verejnosť dobrej vôle prísť do kostolov a tu sa vo večernej a nočnej atmosfére stretnúť s kresťanstvom prostredníctvom modlitby, slova, hudby, umenia a zážitkov. Tri banskobystrické kostoly pripravili na Noc kostolov pre svojich návštevníkov zaujímavý program. Viac informácií o Noci kostolov na celom Slovensku nájdete na www.nockostolov.sk.

Evanjelický kostol na Lazovnej ulici

 Program začínaj  o 20:00 hod. koncertom kapely evanjelického farára Romana Dovala, ktorý je evanjelickým duchovným v Badíne. Následne bude pre návštevníkov otvorená  nočná návštevy evanjelického cintorína s výkladom Jany Borguľovej.

O 20:45 hod. bude nasledovať prednáška s názvom „Reformácia“ s historikom Petrom Račkom. O 21:45 sa predstaví Miešaný spevácky zbor Viliama Figuša Bystrého a program Noci kostolov v Evanjelickom kostole uzavrie o 21:15 koncert domácej mládežníckej kapely Crossroads.

Farský kostol Nanebovzatia Panny Márie

O 20:00 hod. podujatie v tomto kostole na Námestí Š. Moysesa  otvorí kaplán farnosti Marián Juhaniak a program bude pokračovať prednáškou historičky Marty Mácelovej o oltári sv. Barbory v prizme roka Majstra Pavla z Levoče.

O 21:00 hod.  zaznie organový koncert študentov Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici. Predstavia sa študenti z triedy Petra Sochuľáka. Návštevníci sa budú môcť započúvať do zvuku mohutného organa  pochádzajúceho z 18. storočia. O 22:00 hod. bude nočná prehliadka kostola pred diakonskou vysviackou so sprievodcami Vierou Dubačovou a Pavlom Katreniakom.

Katedrála sv. Františka Xaverského

Program Noci kostolov v bystrickej Katedrále na Námestí SNP začína už o 17:50 hod. majestátnou hudbou mohutných zvonov. Nasleduje  večerná svätá omša o 18:00 hod., ktorú  celebruje Mons. Ján Krajčík. Počas omše spoluúčinkuje Katedrálny spevácky zbor Xaverius.

Noc kostolov ďalej pokračuje o 19:00 hudobno – slovným pásmom venovaným blížiacemu sa výročiu nášho najhranejšieho slovenského skladateľa Mikuláša Schneidera – Trnavského. Slovom sprevádza hudobná dramaturgička, redaktorka a moderátorka Diana Rauchová. Zaznejú výhradne diela tohto hudobného skladateľa ako extrakt z jeho bohatej duchovnej tvorby. Spieva sopranistka Anna Ciganocová s výrazným hlasom a citom pre interpretáciu duchovnej hudby. Na organe hrá Matúš Kucbel.

O 20:00 hod. sa Katedrála ponorí do Organovej noci spolu so slovenským virtuózom Markom Dietrichom, ktorý je známy svojou znamenitou interpretáciou organovej hudby z obdobia baroka a romantizmu.

Program Noci kostolov v Katedrále uzavrie už tradične hudobno – slovné pásmo „Tajomstvo svetla.“ Noc sa  rozjasní svetlom stoviek sviec. Práve v takejto atmosfére sa budú môcť návštevníci započúvať do pestrého a farebného koncertu duchovnej hudby zo všetkých hudobných období.

Počas neho sa predstavia Anna Ciganocová (soprán), Jana Macíková (husle), Alexandra Volentierová (flauta), Matej Novák (saxofón), Matúš Kucbel (organ). Slovom sprevádza Ján Krajčík, dekan farnosti Katedrála sv. Františka Xaverského.

Vyberte si z ponuky bystrickej Noci kostolov to, čo je Vášmu srdcu najbližšie. V každom prípade je užitočné využiť toto podujatie na návštevu hoc aj všetkých troch chrámov prakticky v centre mesta.

 

plagat noc kostolov bb

Zdroj: Noc kostolov, Foto: ilustračné