Nedeľné Potulky mestom s Ján Cikkerom  

KULTÚRA
0 /

Nedeľa 12.októbra bude od  o 14:00 hod. patriť stretnutie na Námestí SNP a októbrovým Potulkám mestom. Tentoraz budú venované známemu bystrickému rodákovi.

Informačné centrum Banská Bystrica Vás srdečne pozýva na októbrové Potulky mestom na tému Ján Cikker. Melódie babieho leta zaznejú na potulkách Banskou Bystricou, ktoré sú v októbri venované banskobystrickému rodákovi, hudobnému skladateľovi, jednému z najznámejších predstaviteľov hudobnej moderny – Jánovi Cikkerovi.

Miestom  stretnutia je už tradične  Námestie SNP pri Mariánskom stĺpe o druhej popoludní. Sprevádzať vás bude Vlasta Chriašteľová. Poplatok: je 2 €, deti do 12 rokov v sprievode rodičov to majú bezplatne.

Ján Cikker

(* 29.júl 1911, Banská Bystrica –† 21. december 1989, Bratislava)

Bol významný slovenský hudobný skladateľ a pedagóg. Základy hudobného vzdelania získal od svojej matky Márie Psotkovej a Viliama Figuša-Bystrého. Otec bol František Cikker. Životná cesta Eugena Suchoňa bola nasledovná:

1921 – 1929 Gymnázium v Banskej Bystrici
1930 – 1935 Pražské konzervatórium v Prahe (kompozícia – Jaroslav Křička, dirigovanie -Pavel Dědeček, organ – Bedřich Antonín Wiedermann, hra na klavíri – Růžena Kurzová)
1936 – 1937 Hochschule für Musik und darstellende Kunst vo Viedni (dirigovanie – Felix von Weingartner)
1936 – 1939 štúdium kompozície u Vítězslava Nováka na Majstrovskej škole v Prahe
od 1939 v Bratislave:
1939 – 1951 profesor hudobnej teórie na Štátnom konzervatóriu
1945 – 1948 dramaturg opery SND
1951 – 1973 profesor kompozície na VŠMU v Bratislave

Bol jedným z popredných predstaviteľov slovenskej hudobnej moderny. Významne zasiahol do vývoja hudobnej drámy 20. storočia, v opernej tvorbe sa zaoberal najmä skrytými stránkami ľudského života a psychiky. Komponovaniu sa venoval už od gymnaziálnych štúdií (skladby pre klavír a sláčikové nástroje), do slovenskej hudobnej kultúry prenikol viacerými orchestrálnymi a vokálno-symfonickými skladbami začiatkom 40. rokov. Hlavným ťažiskom jeho práce bola operná tvorba.

Je autorom viacerých symfonických diel (trilógia symfonických básní O živote), kantáty Cantus filiorum, oratória Óda na radosť, komornej (dva sláčikové kvartety) a vokálnej tvorby (piesňový cyklus O mamičke, úpravy ľudových piesni). K jeho žiakom patria napr. Ilja Zeljenka, Miroslav Bázlik, Juraj Beneš, Marián Varga a ďalší.

Štátna opera v Banskej Bystrici pri príležitosti stého výročia jeho narodenia uviedla operu Coriollanus. Toto dielo bolo z rôznych politických dôvodov vôbec prvýkrát uvedené na Slovensku. Ján Cikker je držiteľom Ceny UNESCO za hudbu (1979), a Radu Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam (2011).

Zdroj: IC BB a Wikipedia