Naši tanečníci oslávia Medzinárodný deň tanca spoločne na Námestí SNP

KULTÚRA
0 /

V Banskej Bystrici pôsobia inštitúcie venujúce sa tancu vo všetkých formách a žánroch, čo svedčí o tom, že tanečné umenie v meste skutočne žije. Aj preto sa tanečníci z Banskej Bystrice rozhodli, že sa v jeden deň spoja a oslávia spolu Medzinárodný deň tanca – v piatok 29. apríla priamo v centre mesta.

Program Medzinárodného dňa tanca vznikol pod vedením Divadla Štúdio tanca, v spolupráci tanečného odboru Základnej umeleckej školy Jána Cikkera, Univerzitného folklórneho súboru Mladosť, Folklórneho súboru Urpín, Súkromnej základnej školy 2 ruky fantázie, tanečného odboru Konzervatória Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici a tiež hostí z tanečného odboru Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch.

Široká verejnosť, náhodní chodci a všetci tí, ktorí sa budú v piatok popoludní okolo 16:00 hod. zdržiavať v centre mesta, sa počas zhruba dvoch hodín stretnú na všetkých uliciach a uličkách smerujúcich k Námestiu SNP s nezvyčajným privítaním, alebo odprevadením do a z historického centra. Následne sa všetci tanečníci odprezentujú so svojím umením na Námestí SNP.

Spoločný program je oslavou tanca ako unikátneho druhu umenia, prejavu solidarity s Divadlom Štúdio tanca a poukázaním na základné princípy slobody umeleckého prejavu, porozumenia a lásky.

Medzinárodný deň tanca zastrešuje Medzinárodný divadelný ústav (ITI), Medzinárodná tanečná rada (CID) a UNESCO. Pripomína sa od roku 1982 a zvolený bol práve deň, kedy sa v roku 1727 narodil francúzsky tanečník, choreograf a tvorca moderného baletu Jean Georges Noverre, ktorého nazývali aj Shakespearom tanca. Posolstvom dňa je oslava tanca, zjednotenie jeho všetkých foriem, zvýraznenie jeho schopnosti spájať ľudí rôznych národností a kultúr, prekročiť tak politické, kultúrne a etnické bariéry a sprostredkovať bohatstvo rôznych tanečných foriem a tradícií.

Zdroj: DŠT BB, Foto: ilust.