Nádherné video od slovenských filmárov o nevidiacej hrnčiarke z okolia Banskej Bystrice

KULTÚRA
0 /

Mladý režisér Maroš Milčík z Banskej Bystrice zachytil inšpiratívny príbeh o nevidiacej hrnčiarke zo Slovenska, ktorý žne úspech v zahraničí. Celý film sa nakrúcal v okolí Banskej Bystrice – Tajov, Králiky, Urpín.

Sonja

Slovenskí filmári natočili vizuálne jedinečný experimentálny film o nevidiacej hrnčiarke Soni Zeliskovej z Dubnice nad Váhom. Film sa premietal na filmových festivaloch v New Yorku, Londýne, Paríži či Berlíne. Na festivale v Londýne získal cenu za najlepší film a najlepšiu kameru. Filmári pre dosiahnutie surrealistickej čierno-bielej farby použili špeciálnu infrared kameru.

Soňa v sebe nesie neuveriteľný príbeh o celoživotnom boji, prekonávaní prekážok a láske k umeniu. Soni bola v 13 rokoch diagnostikovaná cukrovka, v 26 rokoch po pôrode úplne stratila zrak. Napriek tomu si našla svoju životnú cestu a vášeň v keramike a stala sa úspešnou hrnčiarkou.

Tento príbeh bol inšpiráciou pre mladého režiséra Maroša Milčíka, ktorý takmer bez rozpočtu natočil nádherné video.

Synopsa 

Sonja je experimentálny krátky film o nevidiacej hrnčiarke Soni Zeliskovej, ktorá napriek nepriaznivému osudu našla svoju životnú cestu v umení a keramike. Film experimentuje s audio-vizuálnymi zložkami pre vypovedanie Soninho jedinečného príbehu.

Kombináciou dokumentárneho, naratívneho a poetického prístupu krátky film rozpráva Sonin príbeh na základe reálnych faktov, ale filmovým poetickým jazykom. Pre dosiahnutie  surrelistického čierno-bieleho vizuálu režisér Maroš Milčík s kameramanom Gašperom Šnuderlom použili špeciálnu Infrared technológiu. Jedinečný obraz tak vznikol čisto In-camera bez použitia post-produkcie.

Soňa v sebe nesie inšpiratívny príbeh o celoživotnom boji, prekonávaní prekážok a láske k umeniu. Soni bola v 13 rokoch diagnostikovaná cukrovka, v 26 rokoch po pôrode úplne stratila zrak. Napriek tomu si našla svoju životnú cestu a vášeň v keramike a stala sa úspešnou hrnčiarkou. Dnes Soňa vedie kurzy keramiky, prednáša na konferenciách a pre mnohých ľudí sa stala životnou inšpiráciou.

Slovo režiséra

Na konci roku 2016 som hľadal inšpiratívne príbehy remeselníkov a umelcov zo Slovenska pre vytvorenie dokumentárnej série krátkych filmov. Môj kamarát Juraj Vozár mi vyrozprával príbeh o Soni, ktorý ma ihneď chytil za srdce. Na pôvodnú dokumentárnu sériu sa nepodarilo nájsť finančné zdroje, avšak nechcel som, aby Sonin príbeh ostal nevypovedaný.

 

Po niekoľkých rozhovoroch so Soňou som sa rozhodol príbeh natočiť v krátkej forme a svojím vlastným filmovým jazykom. Vizuálny prístup vznikol nekonečnými diskusiami medzi mnou a kameramanom Gašperom Šnudelrom, na konci ktorých sme dospeli k názoru, že časť filmu natočíme špeciálnou infrared technológiou.

 

Pre vybudovanie tohto jedinečného vizuálneho prístupu som absolvoval vo voľnom čase mnoho obhliadok lokácií, ktoré boli predovšetkým v exteriéri. Keďže infrared technológia je špecifická a pri obhliadkach som nemal možnosť vidieť lokácie cez infrared techniku, rozhodol som sa pre nakrúcanie zvoliť okolie môjho rodného mesta Banskej Bystrice, v ktorom mám najlepšiu znalosť lokácií.

 

Výsledný obraz v Infrared svete priamo závisí od intenzity slnečného žiarenia, preto sa muselo improvizovať a podľa počasia meniť vhodné lokácie. Aj vďaka vytrvalosti a ochotne skvelého malého štábu sa príbeh podarilo natočiť počas 4 dní.“

 

 

Maroš Milčík Sonja

 

 

 

Zdroj: Maroš Milčík, Foto: Sonja a ilustračné